Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

SlonecznyOgrod 19:08, 21 paź 2018

No , już dzisiaj podglądałam czy jest zdjęcie, no i juz jest.
Super, dobra robota!!!!!
Bardzo się cieszę, nie wiem czemu aż tak, ale nie wiesz jak się cieszę!
Będę Ci kibicowac na każdym kroku.

U mnie też popadało trochę.
Wiolka5_7 19:37, 21 paź 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)
No , już dzisiaj podglądałam czy jest zdjęcie, no i juz jest.
Super, dobra robota!!!!!
Bardzo się cieszę, nie wiem czemu aż tak, ale nie wiesz jak się cieszę!
Będę Ci kibicowac na każdym kroku.

U mnie też popadało trochę.

Cieszę się,że się cieszysz
Dzięki
Buziaki
AgataM 19:58, 21 paź 2018

Witaj Wiolu Szykuje się u Ciebie kolejna piękna rabata. Kawał niesamowitej i perfekcyjnej roboty wykonaliście. Gratuluję,
Świetny awatarek
Pozdrawiam gorąco
Wiolka5_7 20:46, 21 paź 2018

AgataM napisał(a)

Witaj Wiolu Szykuje się u Ciebie kolejna piękna rabata. Kawał niesamowitej i perfekcyjnej roboty wykonaliście. Gratuluję,
Świetny awatarek
Pozdrawiam gorąco

Witaj Agatko

Już zacieram rączki na wiosenne sadzenie nowych rabat
Szczerze to prawie wszystko wykonałam sama bo eM nieogrodowy i nieczasowy ...ale chociaż mu się podoba i żonkę chwali
Dzięki za gratki, to ujęcie w awatarku też uwielbiam

Pozdrawiam
eVka 21:49, 21 paź 2018

Piękny złocisty oborniczek! Ależ wszystko będzie rosło, zobaczysz
Wiolka5_7 22:04, 21 paź 2018

effka napisał(a)
Piękny złocisty oborniczek! Ależ wszystko będzie rosło, zobaczysz

No fajny i aż tak bardzo go nie czuć
Mam nadzieję,że będzie rosło
waldek727 22:55, 21 paź 2018

Wiolu. Może nie doczytałem albo przeoczyłem. Jak już robisz rewolucję na nowej rabacie to przy okazji połączenia obornika z ziemią rodzimą warto by było dokarmić mikroorganizmy glebowe mączką bazaltową. Tych mikro i makro pierwiastków które zawiera mączka brakuje w oborniku. Ja osobiście przy tej pracy dodałbym do gleby superfosfat pylisty w ilości 2 kg/ar. Superfosfat jest typowym nawozem przedsiewnym i uzupełnia niedostatki fosforu, siarki i wapnia.
Wiolka5_7 08:09, 22 paź 2018

waldek727 napisał(a)
Wiolu. Może nie doczytałem albo przeoczyłem. Jak już robisz rewolucję na nowej rabacie to przy okazji połączenia obornika z ziemią rodzimą warto by było dokarmić mikroorganizmy glebowe mączką bazaltową. Tych mikro i makro pierwiastków które zawiera mączka brakuje w oborniku. Ja osobiście przy tej pracy dodałbym do gleby superfosfat pylisty w ilości 2 kg/ar. Superfosfat jest typowym nawozem przedsiewnym i uzupełnia niedostatki fosforu, siarki i wapnia.

Dzięki ,że czuwasz
Ziemia rodzima już została przekonana z kompostem,mączką bazaltową i granitową pod hortensje,korą,oraz pod hortensje jeszcze przekopałam igliwie,liście i siarkę...no i jeszcze obornik przekopię.

Poszukam tego Superfosfatu i dodam, dzięki
Toszka 10:33, 22 paź 2018

sylwik69 napisał(a)
(...) Pan oznajmił,że jedno z drzewek jest wyższe,ale to nie przeszkadza ,bo można głębiej wkopać

Wiolka5_7 napisał(a)

Noo to szkoda...może jeszcze kupisz mówią,że 5 cm można głebiej wkopać (...)

Zuzka25 napisał(a)

Jak kupowałam cisy na pniu, to Pan też mi powiedział, że mogę głębiej posadzić.(...)

Powiem wam, że czytałam waszą rozmowę i ze zdumienia przecierałam oczy...Nie mnie oceniać poziom wykształcenia i wiedzy ogrodniczej szkółkarzy...ale to na prawdę przerażające, bo to są elementarne podstawy ogrodnictwa.
Nie wiem, czy wielka chęć upchnięcia towaru potrafi aż tak przysłonić etykę zawodową...?
Powiem tak - posadzić głębiej można, tylko, że za rok, dwa taka roślina skona w męczarniach, a przyczyną będzie zgnilizna podstawy szyjki korzeniowej i pnia.
Profesjonalna porada powinna brzmieć - "za dwa, trzy lata cięciem korygującym od dołu i góry wyrówna Pani sobie wysokość korony". Proste jak struna i nie zagrażające życiu rośliny.

Wiolka5_7 13:03, 22 paź 2018

No właśnie tak mówi ten co chce sprzedadać towar...ja nigdy nie sluchalam tego typu rad...nigdy nie sadzę za głęboko.

Ostatnio w szkółce jak brat kupowal tuje i zapytał czy wymieniać glebę,bo ma slabą to facet na to.....zeby nic nie wymieniać...wykopać dołek i sadzić.
A druga rzecz właśnie z sadzeniem drzew ,powiedział,że nawet 10 cm glębiej posadzić...to ja się za głowę złapałam ...

Na szczęście bratu powiedziałam jak ma przygotować glebę i wziął sobie do serca rady