Ładnie i zmiennie o każdej porze roku. Super efekt ci się udało uzyskać.
Wiola - mam pytania odnośnie koreanki bo też masz ciętą. Twoja jest mega ładna. To ogólnie jest mega ładny iglak choć niepolecany tu na O.
Moja od 4 czy 5 lat jest formowana i tak jak twoja, mega się zagęściła. Ma idealny kształt gęstego stożka. Ja tylko pojedyncze gałązki docinam ale też od palika

Nigdy nie znalazłam na niej szkodników. Żadnych kropek czy kłaczków białych. Chyba, że okulary muszę zakupić lub w gęstwinie mi umyka.
Ale mimo iż niewiele z nią robię - mam kilka wątpliwości a nie znajduję na nie odpowiedzi. Może ty mi pomożesz
Obcinałaś przewodnik czy nadal pozwalasz jej rosnąć na wysokość? Ja przycięłam bo już osiągnęła pożądaną dla mojej rabatki wysokość. Niestety po 3 latach na górze mocno się mi zagęściła i taka kulka prawie jest. O dziwo, nowego przewodnika takiego ewidentnego nie wypuściła. Nie wiem teraz czy ją na wiosnę przerzedzić bo dziwnie to wygląda. Obecnie ma coś ponad 3 metry..
Zrzuca ci dużo igieł? Moja co ok. 2 lata od środka praktycznie łysieje na jesieni. Najpierw igły żółkną. Potem na wiosnę odrasta i jest 2 razy bardziej puchata. Wymienia tak igły? Bo szkodników nie widzę.
Czy na zimę igły i całe wręcz gałązki podwijają ci się bardziej do góry? Moja przez to wygląda jakby się składała

Potem na wiosnę trochę się rozkłada. Ruch niewielki, tak z 5-10 cm, ale dziwny. Patrzyłam. Nie ma żadnych nalotów, robaków, zgrubień czyli raczej to nie choroba. Może ten typ tak ma... ja moją kupowałam tylko z metķą jodła koreańska, bez konkretnej odmiany, więc nie wiem czy to normalne dla gatunku.
Czy ty swoją nawozisz? Tniesz tylko raz w roku?
A, moja też nie ma szyszek.

W ciągu swoich 7 lat u mnie miała słownie 1 sztukę, pięknej, niebieskiej szyszki. W 3 czy 4 roku od posadzenia. Bardzo nad tym ubolewam. Nawet przestałam ją nawozić bo gdzieś doczytałam, że jodły mają szyszki jak ziemia uboższa. Taka forma przetrwania. Ale efektu po 3 latach brak. I trochę mnie to wkurza mimo iż doskonale robi za choinkę Bożonarodzeniową

Lampki zawsze muszą na niej być pierwsze założone.