Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 14:36, 30 paź 2019

effka napisał(a)

Serio? No nie mogę! Ja też się troszkę bałam o przedpłocie ale posadziłam tawuły i miskanty (okazało się, że gracki, czyli niekwotnące) więc pokus na wyrwanie za dużych nie ma. Choć amator na darmowe sadzonki może się kiedyś znajdzie, oby nie!

To u mnie też pewnie by ukradli...chociaż nie sadzę przez psa sąsiada,który lata samowolnie i by mi obsikał......
Widzisz złodziej na wszystko się znajdzie
Wiolka5_7 14:40, 30 paź 2019

MonikA napisał(a)
Wiola, ja bym monitoring założyła, tym bardziej, że mogą to być sąsiedzi. W dzisiejszych czasach się przydaje,nie ważne na co temu komuś te kwiaty, nasiona czy miotła, ważne że tak się nie robi. Sama świadomość że są kamerki już odstrasza.

Wiesz jeśli coś takiego się powtórzy to na pewno się założy....
Nie nawidzę zlodziejstwa....ktoś będzie na to ciężko pracował,a taka menda przyjdzie i ukradnie....masz rację tu chodzi o sam fakt,że tak się nie robi....
Wiolka5_7 14:42, 30 paź 2019

Nowa12 napisał(a)
Ja też miałam podobną sytuację ale mi powyrywali rośliny z ziemi. Mały monitoring mam na kamerach ale on nie obejmuje całego ogrodu. Też mnie wkurza taka złośliwość ludzi.
A swoją drogą ten Memory to naprawdę furorę robi .

No to u Ciebie jeszcze gorzej....słyszałam nieraz,że komuś tuje ukradli....eh...
No właśnie wkurzające jest to.....
Memory zrobił furorę na wsi ,aż nad to
15:17, 30 paź 2019
U mnie pies nie wie co to kojec, nawet go nie mamy, ani sznur czy łańcuch, wolny wybieg więc trochę pewnie odstrasza, ale memory też zwraca na siebie uwagę, niektórzy pokazują nawet go palcami jak przejeżdżają, co mnie ostatnio rozbawiło.
Wiolka5_7 17:05, 30 paź 2019

MonikA napisał(a)
U mnie pies nie wie co to kojec, nawet go nie mamy, ani sznur czy łańcuch, wolny wybieg więc trochę pewnie odstrasza, ale memory też zwraca na siebie uwagę, niektórzy pokazują nawet go palcami jak przejeżdżają, co mnie ostatnio rozbawiło.

Nasza ma duży kojec,bo by nikogo nie wpuściła no i mogłaby gdzieś zwiać,bo brama często jest otwarta.... ale codziennie jest wypuszczana na podwórko, albo chodzimy na spacer...

U mnie to samo z Memorym.....nieraz slyszałam jak byłam w ogrodzie,że ktoś jechał i chwalił....

17:37, 30 paź 2019
Wiolka5_7 napisał(a)

Nasza ma duży kojec,bo by nikogo nie wpuściła no i mogłaby gdzieś zwiać,bo brama często jest otwarta.... ale codziennie jest wypuszczana na podwórko, albo chodzimy na spacer...

U mnie to samo z Memorym.....nieraz slyszałam jak byłam w ogrodzie,że ktoś jechał i chwalił....

w jakim wieku jest twój? Bo to czysty owczarek prawda?
Wiolka5_7 18:48, 30 paź 2019

MonikA napisał(a)

w jakim wieku jest twój? Bo to czysty owczarek prawda?

3 lata właśnie kończy....tak owczarek...
18:54, 30 paź 2019
Wiolka5_7 napisał(a)

3 lata właśnie kończy....tak owczarek...

Dobrze jak mają swobodę, mniej narażone na dysplazję stawów, moja ma 6 lat, robiłam właśnie jej zdjęcia stawów i kręgosłupa, wykorzystałam, że była usypiana do sterylizacji, wyszły zwyrodnienia pod kręgosłupem, na szczęście łokcie czyste, a tylne łapy lekka dysplazja, to wada genetyczna tej rasy, więc wypuszczaj jak najwięcej, a w nocy spokojnie przypilnuje ci ogród
Wiolka5_7 19:04, 30 paź 2019

MonikA napisał(a)

Dobrze jak mają swobodę, mniej narażone na dysplazję stawów, moja ma 6 lat, robiłam właśnie jej zdjęcia stawów i kręgosłupa, wykorzystałam, że była usypiana do sterylizacji, wyszły zwyrodnienia pod kręgosłupem, na szczęście łokcie czyste, a tylne łapy lekka dysplazja, to wada genetyczna tej rasy, więc wypuszczaj jak najwięcej, a w nocy spokojnie przypilnuje ci ogród

Nasza to ma duży kojec i się w nim dużo nabiega,a jak ją wypuszczamy to 5 minut bieganiny i się kładzie....już jej się nie chce tak biegać jak wcześniej ,gdy miała rok ale uczyć się komend i wykonywać je za to uwielbia
wiem właśnie,że owczarki są narażone na choroby stawów,dlatego od kiedy mieszka w kojcu ma zrobiony taras z drewna,żeby nie lezała na betonie i buda jest ocieplona i odizolowana styropianem....

Wiesz co po tym incydencie to żałowałam,że nie była w nocy wypuszczona, ale niestety teraz nie ma opcji, bo mam przygotowaną glebę pod trawnik i by mi ją przekopała pewnie wzdłuż i w szerz
Ale w przyszłym roku będę chciała ją wypuszczać jak już będzie trawnik
eVka 20:29, 30 paź 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

To u mnie też pewnie by ukradli...chociaż nie sadzę przez psa sąsiada,który lata samowolnie i by mi obsikał......
Widzisz złodziej na wszystko się znajdzie

No na szczęście trochę się u nas zmieniło, jak kradną to grube rzeczy, auta, drogie sprzęty typu kosiarki etc drobizny nie ruszają, oby...