Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

mirkaka 12:17, 03 kwi 2025

Ja siewki ciemierników rozsadzałam jak trochę zmężniały, czyli miały chyba dwa lata, na pewno miały wykształcony dobrze system korzeniowy, i liście właściwe,

U Basi zawsze wysprzątane
Zacznij już zaglądać pod deseczki, u nas już pokazał się opuchlak
Pada u Ciebie? U mnie straszna susza, znów będę musiała lać wodę pod rodki
Kordina 19:05, 03 kwi 2025

basia3012 napisał(a)

Bożenko, jednej siewki? Jesli masz krzaczki ciemierników to czemu tylko jedna siewka? Moje to takie pospolite ciemierniki i sieja się trochę.

No nie wiem, sprawdzę, ta siewka taka doroślejsza, myślę, ze nawet zeszłoroczna, na małe pimpki nie patrzyłam jeszcze.
Joku 20:11, 03 kwi 2025

Ja też przesadzałam jak podrosły, przyjęły się bezproblemowo i nawet zakwitły.
ajka 22:23, 03 kwi 2025

Okej Basiu to ja już nie chce ciemiernika. Jedna czy dwie sztuki byłyby fajnym dodatkiem ale nie więcej. Rozdaj komuś komu sprawią więcej radości. Dziękuję ci bardzo.
basia3012 00:25, 04 kwi 2025

ajka napisał(a)
Okej Basiu to ja już nie chce ciemiernika. Jedna czy dwie sztuki byłyby fajnym dodatkiem ale nie więcej. Rozdaj komuś komu sprawią więcej radości. Dziękuję ci bardzo.

Widzę Aniu, że Ty też z tych co unikają roślin siejących się. Ja też tak mam. Unikam więc niektórych pięknych bylin właśnie ze względu na to sianie się. Kilka lat to nawet pilnowałam i ścinałam przekwitłe kwiaty ciemiernikom. Właśnie po to aby nie mieć siewek. Teraz już odpuściłam. Są to tak piękne rośliny, że warto je wykopać i gdzieś przesadzić albo komus oddać. Jak się zdecydujesz to pisz śmiało.
basia3012 00:25, 04 kwi 2025

Joku napisał(a)
Ja też przesadzałam jak podrosły, przyjęły się bezproblemowo i nawet zakwitły.

To i ja tak zrobię. Niech trochę podrosną.
basia3012 00:30, 04 kwi 2025

Kordina napisał(a)

No nie wiem, sprawdzę, ta siewka taka doroślejsza, myślę, ze nawet zeszłoroczna, na małe pimpki nie patrzyłam jeszcze.

Bożenko, może tych małych pimpków masz dużo. U mnie to takie maleństwa, że mało co je widać. Po 2 listki mają, takie pierwsze listki, nie te właściwe.
Jak nie masz to jesienią Ci podeślę trochę tych moich pimpków. Żebym tylko pamiętała. Przypomnij się.
basia3012 00:38, 04 kwi 2025

mirkaka napisał(a)
Ja siewki ciemierników rozsadzałam jak trochę zmężniały, czyli miały chyba dwa lata, na pewno miały wykształcony dobrze system korzeniowy, i liście właściwe,

U Basi zawsze wysprzątane
Zacznij już zaglądać pod deseczki, u nas już pokazał się opuchlak
Pada u Ciebie? U mnie straszna susza, znów będę musiała lać wodę pod rodki

Też trochę poczekam, dam im czas do jesieni a potem albo do kogoś pójdą albo w nowe miejsce.
Piszesz Mirko, że u mnie wysprzątane. U mnie to roślinki tak posadziłam w rządkach, że zawsze wygląda jakby było wysprzątane. A nawet suchych bylin nie cięłam. Niech same się rozsypią na rabatach, a może będą podporą dla nowych pędów?
Ale za to posypałam większość roślin nawozami. Zużyłam całe dwa opakowania siarczanu amonu, po dwa siarczanu magnezu i potasu. Mam mączkę bazaltową, gdzie ja posypać? Ciemiernikom dałam obornik granulowany. Jeszcze powojnikom nic nie dałam.
Pozdrawiam.
basia3012 00:40, 04 kwi 2025

Roocika napisał(a)

Tak Basiu od Ciebie Tylko jeden jeszcze malutki ale urośnie i pewnie też zakwitnie. Ciekawe czy i mnie będą się siały hhmm ?

Jeśli to ode mnie to zobaczysz Asiu, że będą. Może muszą jakiś wiek osiągnąć aby się siać? Nie wiem.
Pozdrawiam.
basia3012 00:43, 04 kwi 2025

Zakwitł dereń jadalny, jest pierwszy.