Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

basia3012 23:14, 26 maj 2025

mirkaka napisał(a)

Co tu kwitnie?
Ładna kalina w formie drzewka

Mirko, chyba o lilaka Mayera pytasz.
basia3012 23:18, 26 maj 2025

LenaMagda napisał(a)
Witaj Basiu, pięknie u Ciebie. Te stożki to są świerki conika? Czy coś innego? Widzę u Ciebie sporo bukszpanów jak sobie radzisz z ćmą?

Tak, Madziu. To Coniki. Jakoś się trzymają.
A ćma odwiedza nas, niestety. Ale na razie my górą.
basia3012 23:21, 26 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Azaliowy zakątek jest bardzo energetyczny.
I jesteś królową bergenii Basiu. Nigdzie u nikogo nie ma ich tak dużo i tak ładnych i zdrowych.

Lidko, dzięki za tytuł królowej. Muszę to przekazać rodzinie aby wiedzieli jak się do mnie zwracać.
Lubię bergenie. Może nie są jakieś cudowne ale jakoś lubimy się.
basia3012 23:29, 26 maj 2025

Sonka napisał(a)
Basiu, Twoj ogrod jest spory i dorosły.Masz dużą rożnorodnosc form i rodzajów roślin,taki ogród wymaga dużo pracy.Jest ciekawy i taki poukładany, pięknie.Bardzo lubię te murki ciekawe i ścieżki, schodki jakie masz u siebie.Basiu, ja na jak mam igliwie sosnowe to daję pod rododendrony.Mam kawałek lasu , więc przy pniach starych sosen znajduje się próchnica z rozłożonymi igłami, to świetne jest dla rododendronów.Daję też kawę z ekspresu.Moje krzewy chorowały w ub.roku i musiałam im poświęcić sporo pracy.Mialam skoczka i zamieranie pędów.Zamieranie pędów opanowałam, są czyste, natomiast dalej są ślady skoczka.Będę opryskiwać Teppeki 50 wg(chyba nie pomyliłam symboli) i to powinnam zrobić już teraz.
Na razie u nas pada a ja nie jestem w kondycji bym mogła pracować.

Dzieki Krysiu za miłe słowa.
Też przynosiłam z lasu taką ziemię i igły spod sosen.
Wyrzuciłam już dużo rododendronów, padały mi. Chyba już nie będę ich dosadzała.
O skoczku nie słyszałam, o zamieraniu pędów też nie. Tylko wszędzie fytoftorozę widzę.
Joku 17:11, 27 maj 2025

Basiu, widziałam na własne oczy olbrzymie rododendrony i azalie u Mirki. Jak twoje się nieco zestarzeją to wydaje mi się że zajmą sporą część twojego ogrodu.
basia3012 11:00, 28 maj 2025

Joku napisał(a)
Basiu, widziałam na własne oczy olbrzymie rododendrony i azalie u Mirki. Jak twoje się nieco zestarzeją to wydaje mi się że zajmą sporą część twojego ogrodu.

Jolu, ja wczoraj zapoczątkowałam chyba ostatnią rewolucję w moim ogrodowym życiu. Usunęłąm 2 świerki i 2 duże wiśnie. Będę rozsadzała w ich miejsce rodki, które mam posadzone za ciasno. Nie będę nic dokupywała, tylko te, które mam. Może będzie im luźniej.
Dzięki Jolu, że zaglądasz.
Joku 17:31, 28 maj 2025

Zaglądam zawsze, nie zawsze coś napiszę. Co do rewolucji to nie jestem pewna czy ostatnia . Odpoczniesz, kości przestaną boleć , zapomnisz . Podejrzewam że większość z nas tak ma.
basia3012 22:49, 28 maj 2025

Joku napisał(a)
Zaglądam zawsze, nie zawsze coś napiszę. Co do rewolucji to nie jestem pewna czy ostatnia . Odpoczniesz, kości przestaną boleć , zapomnisz . Podejrzewam że większość z nas tak ma.

Wiem Jolu, nikt nie jest w stanie przewidzieć co za jakiś czas będzie znowu bardzo, ale to bardzo raziło czy przeszkadzało. Trafiłaś w punkt. No tak mamy.
Sadziłam wiśnie, teraz wycinam. Jedna to padała już ale druga to wydawało mi się, że bardzo zacieniała azalie japońskie.
Pozdrawiam Jolu.
basia3012 21:48, 01 cze 2025

Takie paprocie tu się wcisnęły. Lubię paprocie.

basia3012 21:51, 01 cze 2025

Usunęłam świerk, rozsadziłam rododendrony. Teraz mają luźniej.