Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

basia3012 14:59, 09 cze 2026

basia3012 15:00, 09 cze 2026

Oj, będę miała co ciąć.

Pozdrawiam.
Joku 20:20, 09 cze 2026

Co się tak rozszalało chyba na ogrodzeniu?
Czytałam że szukasz roślin do posadzenia wśród azalii. Mnie ostatnio zafascynowała kirengeszoma, lubi kwaśne podłoże ale i nieco wilgoci w glebie. Ma oryginalne zielonkawe kwiaty. Jak dla mnie cudo .
basia3012 20:53, 09 cze 2026

Joku napisał(a)
Basiu, na forum jak najbardziej wskazane chwalenie się tym co wyszło i co nie wyszło . Zwłaszcza to drugie, bo przecież uczymy się na błędach , swoich i cudzych .
Piękna burza kwiatów na kolkwicji. Kiedyś o niej myślałam ale teraz już miejsca brak. Pewnie dobrze się stało bo widzę że to potwór jakiś jeżeli chodzi o wielkość.

Jolu, przeoczyłam wczoraj Twój post. Przepraszam.
Wiem, wiem, dlatego chwalę się na okrągło.
Kolkwicja jest bardzo szerokim krzewem. Miejsca potrzebuje dużo.
basia3012 21:02, 09 cze 2026

mirkaka napisał(a)
Jeśli chodzi o kolory to wszystko zależy jaki się ma aparat i ekran komputera.
Trzeba to zobaczyć na żywo. Nie doradzę, to musisz sama zdecydować
Dla mnie azaliowa pod tym drzewkiem jest fajna, pytanie jakie tam są kolory w rzeczywistości, i czy one się dla ciebie nie gryzą? Widać że ładnie rosną i powiększają swoją objętość, czy potrzeba teraz tam coś dosadzać? Nie wiem, bo widzę że masz ich sporo . Jeśli dosadzisz byliny, to musisz się liczyć że za kilka lat azalie je pochłoną Na pewno na jakiś czas można to zrobić Ja bym posadziła byliny które kwitną latem, żeby potem był tam jakiś kolor, może floksy, rudbekie?
Basiu, na pewno azalie wielkokwiatowe będą wyższe od japońskich, więc one powinny być z tyłu. Tylko one lubią słońce.
Rodki myślę że wszystkie będą wielkie, u mnie są większe od azalii wielkokwiatowych. To masz już jakieś wskazówki. Najlepiej gdybyś znalazła wszystkie zawieszki i posprawdzała w necie.
Jakiego lilaka kupiłaś? Piękny, na pniu
Kolkwicję też mam, rośnie pod brzozą, nie kwitnie tak obficie jak u Ciebie bo ma więcej cienia, ale ja ją uwielbiam, wolę ją od krzewuszek, pęcherznic, jest w swoim pokroju delikatna. Twoja jest przecudna, a za nią też jakieś ładny krzew czerwony rośnie, co to?

Mirko, ten lilak to Ludwig Spath. Ma ładny pień. On nie jest szczepiony na pniu, to chyba będzie pokrój przeciętego krzewu.
A obok kolkwicji, a właściwie za nią, rośnie śliwa wiśniowa Nigra.
Pozdrawiam.
basia3012 01:03, 10 cze 2026

Joku napisał(a)
Co się tak rozszalało chyba na ogrodzeniu?
Czytałam że szukasz roślin do posadzenia wśród azalii. Mnie ostatnio zafascynowała kirengeszoma, lubi kwaśne podłoże ale i nieco wilgoci w glebie. Ma oryginalne zielonkawe kwiaty. Jak dla mnie cudo .

Dzięki Jolu, zaraz poszukam coś o niej. nie znam tej rośliny.

Już poczytałam o niej.
Jolu, na tą rabatę azaliową to ta roślina jest trochę za duża. Tam aż tyle miejsca to nie będzie między rosnącymi azaliami. Ale jest bardzo ciekawa i rzadko spotykana. Dziękuję za pomysł.

Myślę o dosadzeniu na azaliową tawułek Arendsa. Zobaczymy jak to wyjdzie, okaże się.