Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

basia3012 01:04, 08 lip 2026

LIDKA napisał(a)
Basia tego popalonego Rodka można trochę przyciąć . Ja też miałam popalone od słońca i lekko przycięłam. Jednego musiałam mocniej ale jemu to się chyba oberwało chemią do spalenia trawy jak robiliśmy ścieżkę z kamienia.
Tnę rodki co roku troszkę i one to dobrze znoszą .

Nie wiem czy masz czarodziejskie sposoby na ćme ale bukszpany masz w znakomitej kondycji. Nie wiem jak to możliwe ?

Ogród czyściutki i bardzo dopieszczony. Lubie Twoje obwódki i rządkowe nasadzenia różnych Gat z brzegu rabat.
Sądzę podobnie choć inne rośliny.

Czerwcowe foty też obejrzałam. Jak tam przygoda z tratwą się rozwinęła?

Dzięki za miłe słowa.
Nad rodkiem popracuję może jutro, o ile nie będzie padało. Jeśli po usunięciu poparzonych listków gałęzie będą łyso wyglądały to skrócę je. Jakoś to musi wyglądać.
Tratwa została przeniesiona do domu/ogrodu wnuka i chyba nadal czeka na montaż baniaków. Na razie wnuk ma inny pomysł na spędzanie wolnego czasu-łowienie ryb z pobliskiego molo.
basia3012 01:09, 08 lip 2026

Wafel napisał(a)
Brunery i bergenie masz na "dopalaczach" I te precyzyjne cięcia bukszpanu, cisy pod linijkę. Kurczę, taki bukszpan w ogrodzie to teraz rzadkość a kiedyś rósł niemal w każdym ogrodzie...

Dzięki Asiu, staram się.
Przy bukszpanach czasem coś niebezpiecznie lata. Może ćma? Trzeba trochę podglądać je.
Asiu, jeśli chodzi o brunnery to nic z nimi nie robię, nie nawożę nawet. A bergenie to tylko często obrywam im żółte liście. I tyle.
anabuko1 10:10, 08 lip 2026

Basiu, masz tam taką harmonię, że aż serce się uśmiecha. Zawsze ten twój idealny porzadeczek podziwiam

Te pomarańczowe lilie na tle ciemnej zieleni to czysty ogień lata. Stoją jak pochodnie i rozświetlają całą rabatę.
A ta różowa surfinia w donicy na cokole + biała rzeźba obok... elegancja w czystej postaci.

Podoba mi się też jak wszystko jest zadbane i przemyślane: strzyżone iglaki, kora pod krzewami, żywopłot wzdłuż murku. Czysto, spokojnie, ale jednocześnie kolorowo.
I ta zieleń! Różne faktury, różne kształty - od kolumnowych tui po puszyste krzewy. Oko nie wie gdzie patrzeć pierwsze.

Pozdrawiam ciepło!