Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

Poziomka 19:04, 29 mar 2015

Leida napisał(a)
Widziałam, że masz na liście poszukiwanych dalii Davida Howarda.
Znalazłaś ja już? Bo widziałam w mnie w sklepie więc mogłabym Ci ją kupić jak jeszcze nie masz.

Serce mówi tak, ale rozsądek mówi że nie
Kupiłam sporo różnych dalii , po kilka sztuk z każdej odmiany.
Ludwig Helfer, Snoflace,Tsuki Yori No Shisha, Tam Tam, Stolze von Berlin, Trebiano,...

Pozdrawiam cieplutko
Monic 19:11, 29 mar 2015

Ale cudne kępy ciemierników! I jakie śliczne odmiany
Zostawiam pozdrowienia, Jasiu
Poziomka 19:16, 29 mar 2015

Tamaryszek napisał(a)
Jasiu, uprawiasz cukinię w garze?? Nie przyszło mi to do głowy, czy ma normalne plony? Jakaś specjalna pielęgnacja jest wymagana? Bardzo mnie to zainteresowało, bo mam mały warzywnik, a takie rozwiązanie stwarza dodatkowe możliwości.

Katkak napisał(a)

Ja też jestem tym bardzo zainteresowana .

Plony to kilka sztuk. Donicę wypełniam kompostem i sadzę cukinię ( dostaję zawsze od Elfika ). Potem trzeba już tylko pamiętać o podlewaniu.

2013r.

Poziomka 19:25, 29 mar 2015

Monic napisał(a)
Ale cudne kępy ciemierników! I jakie śliczne odmiany

To są same kundelki . Wyhodowane z siewek. Trwa to kilka lat ale warto poczekać, ogrodnik wszak cierpliwy jest .
W tym roku znowu zechcę pozyskać duże ilości siewek , zobaczymy co z nich wyrośnie.

Poziomka 19:31, 29 mar 2015

Gabriela napisał(a)

To są białe bratki dla daltonistów.

Jak pomyslę że zakupione dalie też są dla daltonistów ...

mira 20:51, 29 mar 2015

No nie da się przejść po cichu obok Twoich kundelków, ja też w tym roku wezmę się za moje siewki bo widziałam że są.
Lista dalii imponująca - będzie co oglądać, trzeba miksturę z czosnku szykować żeby jakoś przed ślimakami się uchronić

pozdrawiam
Gabriela 21:06, 29 mar 2015

Poziomka napisał(a)

Jak pomyslę że zakupione dalie też są dla daltonistów ...

Jak by Ci to Jasiu powiedzieć.... Z wielu zakupionych w życiu swym egzemplarzy, tylko ze cztery odmiany okazały się być tymi co na obrazkach.
Z uporem maniaka kupowałam kiedyś odmianę Alfred Grill, bo bardzo mi się wtedy podobała (chyba nienormalna byłam), mam dowód w postaci czterech opakowań z kilku lat. I ani raz to nie był Alfred Grill.

Z Tsuki Yori też mam opakowanie, to taka biała strzępiasta - ale tej dalii nigdy nie miałam.
paniprzyroda 00:06, 30 mar 2015

Ciemierniki zachwycają Kupiłam kilka nowych dalii, zobaczymy, czy będzie to, na co czekam. Podobnie będzie z piwoniami, może w tym roku nowe odmiany pokażą choć po jednym kwiatku Z zawilcami jeszcze chwilkę, ze dwa tygodnie, zaczynają się pokazywać
laurowisnia 15:41, 30 mar 2015

Cudowna rzeka ciemiernikowa, u mnie dopiero wytrysnęło źródełko.
Czy można rozpoznać w niekwitnących ciemiernikach, tylko z liśćmi czy będzie miał kwiaty białe czy w kolorze innym.
Ja kupowałam dalie głównie w marketach, nie za dużo, ale miałam szczęście, zgodność prawie całkowita.
Pszczelarnia 15:53, 30 mar 2015

Jasiu, ciemierniki - zakochałam się w tych zdjęciach, delikatne, piękne, naturalne ciemierniki. Tak sobie u Ciebie pięknie rosną. Jak Ty to robisz?

A kanciki - jakoś nie widzę ich braku u Ciebie. Niby dają "sznyt" ale jak jestem u Ciebie w ogrodzie, to kanciki moim zmysłom niepotrzebne. I to jest jakaś wyższa szkoła ogrodowania Twojego. Niedostępna dla początkujących (tak jak ja), co w kancikach upatrują sukces.
Nikt nie umie tak, z powodzeniem uprawiać i eksponować "całą drobnicę".
Niezwykły jest Twój ogród. Dobra sceneria filmowa.