Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

Dorota123 07:18, 19 maj 2015

Jasiu dziękuję, że chciałaś się ze mną podzielić nasionkami. Już mam ciemierniki, chyba nawet takie jak Twoje. Byłam na targach ogrodniczych i kupiłam sobie. U nas trudno kupić wiele Ogrodowiskowych roślinek, ale czasem gdzieś coś można trafić.
Tamaryszek 17:37, 21 maj 2015

Witaj, Jasiu, co się dzieje w Twoim wyjątkowym ogrodzie? Pracujesz czy już tylko podziwiasz efekty? Ja ciągle pielę i pielę...
Poziomka 19:54, 22 maj 2015

Kondzio napisał(a)
Macham i buziam was mocno jak zwykle ogród powala na kolana aż czuję zapachy

Konradzie teraz w ogrodzie dominuje zapach bzów i wisterii.

Ty masz rzekę z szafirków ,moja jest z niezabudek

bogumila 19:58, 22 maj 2015

Niezapominajkowa rzeka...piękna.
Poziomka 20:03, 22 maj 2015

mira napisał(a)
Jasiu nie umię jednoznacznie ocenić mikstury z czosnku. Jeszcze zbyt wcześnie. Na razie mam kilka zagrożonych miejsc gdzie jestem aktywna. Zbieram, gmyram w ziemi, czosnkiem pstrykam. Teraz zimne noce to jakby ich mniej. Ponadto sucha wiosna była. Czerwiec będzie chwilą prawdy.
Dalie mam w doniczkach, niech rosną tak na razie.
Miły spacer u Ciebie.

Mam plagę ślimaków, zjadły mi siewki ogórków, sałatę,języczkę,..... i połowę liści modraka , oszczędziły hostę o żółtych liściach ale spałaszowały liście orlika

Monic 20:10, 22 maj 2015

Jasiu, u mnie to samo - ze ślimakami już rady nie daję. Najgorzej jest z tymi gołymi bez skorupy - fuuuuuj, obrzydliwe, a jest ich tyle, że to jest wręcz niewyobrażalne. Idąc po trawniku stąpam po ślimakach, bo tak dużo ich jest, że nie sposób ominąć. Codziennie zbieram ogromne ilości, ale to syzyfowa praca, bo one są po prostu wszędzie w niezliczonej ilości!! Nigdy nie stosowałam chemii, ale w tej sytuacji chyba będę zmuszona...
Poziomka 20:14, 22 maj 2015

Joku napisał(a)
Jasiu, melduję że clematis x aromatica przetrwał zimę /nie-zimę i na razie rośnie.

Jolu dziękuję za informację , jeżeli gdzieś znajdę aromaticę to ją kupię, może następna zima też będzie łagodna

Z czterech kwitnących teraz piwonii najbadziej piwoniowy zapach ma

Poziomka 20:26, 22 maj 2015

agniecha973 napisał(a)

Ależ perspektywa! Iść, ciągle iść...
I jeszcze te chabry mnie urzekły. Kiedyś Magnolia proponowała mi je w jakimś nasadzeniu. Nie skorzystałam. Żałuję.
Pozdrawiam i proszę o więcej fotek i częściej.

Z tym częściej będzie problem, usiłuję nadrobić zaległości w pracach ogrodowych , a tak sobie obiecywałam że po 15 maja będą tylko przyjemności ....

Poziomka 20:36, 22 maj 2015

laurowisnia napisał(a)
Z zaproszenia skorzystałam, z wielką przyjemnością, na kwiaty ciemiernika będę więc czekać, zobaczymy czy do przyszłego roku. Dalie zaczęłam również przykrywać, bo zauważyłam, że znikają.

Zaproszenie jest zawsze aktualne.
W ubiegłym roku ślimaki atakowały z lewej flanki rabatę daliową , dochodziły do połowy i były już tak objedzone, że prawa część rabaty pozostawała nietnięta.

Poziomka 20:49, 22 maj 2015

Gocha napisał(a)
Jasiu ja dopiero muszę wysadzić moje ciemierniki z doniczek. Mam trochę skorupek z jajek to mam zamiar wsypać w dołki. Prosze doradź mi co mam jeszcze zrobić żeby było im dobrze później rosnąć ? Czy też mam podsypać do dołków dolomit ?. Pozdrawiam

Ciemierniki lubią glebę zasadową więc jeżeli masz kwaśną to dodatek dolomitu jest bardzo wskazany. Lubią też glebę o dobrej strukturze więc odpłacą się pięknymi kwiatami za kompost.