Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Katalpa - Catalpa

Pokaż wątki Pokaż posty

Katalpa - Catalpa

NikaWero 14:35, 02 paź 2023

Czy ktoś miał podobny przypadek i pomoże?
Na jednej katalpie (mam ich całe dwie) zaczęły przebarwiać się liście - bledną, zielone pozostają tylko nerwy. Co to może być?
marcin459 13:13, 04 lip 2024

Czy ktoś się z tym spotkał karalne najpierw zaatakowały mszyce ciężko było się jej pozbyć dopiero po kilku opryskach Mistoral je zabił ale katalpa dostała takie chore pędy wszystkie dziwne pogrubione co jej jest i jak leczyć?
marcin_pacyna 14:50, 05 lip 2024

Przetnij jakąś gałązkę i zobacz, jak wygląda przekrój w środku, czy jest np. całe czarne albo wygryzione? Zrób fotkę.
piotrp 12:50, 11 sie 2024

Witam serdecznie. Czy ktoś może podpowiedzieć co dolega mojej katalpie. Posadzona w tym roku na wiosnę. Po jednej stronie liście żółkną i brązowieją. Wody jej nie brakuje. Czy to jakaś choroba grzybowa, czy też powód jest inny. Z góry dziękuję za podpowiedź.
anitan 08:26, 12 sie 2024

uprzedzę odpowiedzi, bo może to być werticilioza- choroba grzybowa. Często śmiertelna ale katalpy sobie z tym czasem radzą.
Moja katalpa na to chorowała 3 lata temu i nadal żyje. Oczywiście stosowałam się do zaleceń podlewanie środkiem grzybobójczym silne cięcie, zbieranie opadłych liści i ich palenie.
Trzymam kciuki, że to nie to ale jeśli to nie trać nadziei.
piotrp 14:54, 12 sie 2024

Bardzo dziękuję podpowiedź.Na terenie też niestety mam larwy opuchlaków jaj i same opuchlaki. Niestety mimo oprysków nie mogę się ich pozbyć. Czy to też może być przyczyna
marcin_pacyna 10:41, 13 sie 2024

Jeśli opuchlak, to po liściach nie widać, chyba że je młode pędy. Jeśli chemia, to tylko Mospilan i możesz zrobić w stężeniu większym niż podaje instrukcja - zamiast 2,5g na 10 l można dać 4g na 10l. Tam gdzie żeruje należy zarówno spryskać roślinę od góry i od dołu (liście od dołu), ale również podlać ziemię. Idealnie jest to robić w nocy, bo wtedy żeruje. Pryskanie liści w ciągu dnia nie ma sensu, chyba że celem jest mszyca, a nie opuchlak (Mospilan też działa na mszycę).

Ale u Ciebie raczej celowałbym w grzyb, tak jak napisała Anitan.

Jakby to była starsza katalpa, to radziłbym Ci przeciąć jakiś starszy pęd, żeby zobaczyć przekrój, bo obraz przekroju pędu potrafi dużo powiedzieć (czy to robak, czy grzyb, itp.). Ale w przypadku takiej młodziutkiej to raczej trudne.

piotrp 13:04, 13 sie 2024

Bardzo dziękuję za podpowiedź
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies