Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Buk pospolity - Fagus sylvatica

Buk pospolity - Fagus sylvatica

Borbetka 21:15, 31 maj 2013

No właśnie, już dreptam by posadzić, ale holender jaką odmianę czerwoną? Żeby wolno rosła? Chciałam Riversii, bo piękny pomarańczowy jesienią, a tak w ogóle zielono-jakiś tam, ale nie ma u nas w szkółkach. Dziś byłam w szkółce Kulas (oddział) i Pani miała piękny bordowy za 420 zł. i nie wiedziała jaka to odmiana. Jak można nie wiedzieć jaka odmiana za taką cenę i go sprzedać? Porażka. Jaki mam wybrać do posadzenia przy tarasie? Chciałam koniecznie czerwono-bordowy.
ZbigniewG 10:00, 01 cze 2013

sprawdź tego Fagus sylvatica 'Rohanii'
Borbetka 10:31, 01 cze 2013

Zbyszku, wybiorę albo Rohanii albo Riversii właśnie. Byłam w szkółkach. Piękne są oba i chyba tak samo rosną. Miejsce mam słoneczne, ziemię wilgotną, lekko gliniastą i na takiej rośnie mi jak oszalały Purpurea. Te drzewa są boskie.
Borbetka 08:10, 05 cze 2013

Nigdzie nie mogę dostać buka Riversii. Czy ktoś wie, gdzie kupić w moich rejonach (Wielkopolska)?
ZbigniewG 19:32, 05 cze 2013

wpisz Plantmar - wprawdzie tego nie widziałem ale samych buków około 40 odmian -masa super nowości (koło Poznania)
Borbetka 21:07, 05 cze 2013

Zbyszku, nawet nie wiedziałam, że jest taka szkółka. Chyba przez to, że po przeciwnej stronie miasta ode mnie. Dziękuję Ci bardzo, ale Riversii nie mają niestety. Trzeba mi czekać do września na kopanego od szkółki Kulas. A ja taka niecierpliwa jestem niestety.
Evchen 22:12, 05 cze 2013

Borbetko, a dlaczego akurat Riversii?... tak z ciekawości pytam, babskiej... też go długo szukałam, ale w końcu zrezygnowałam i kupiłam zwykłego... buczka
Borbetka 07:48, 06 cze 2013

Bo podoba mi się jego kolor i kształt liścia, nie jest taki ciemny jak Purpurea (mam go już w ogrodzie), przebarwienie jest boskie, chociaż inne też się ładnie przebarwiają i nie rośnie aż tak szybko. Nic nie zrobię, będę czekać do jesieni na Kulasów. Mają oddział obok mnie i już mi obiecali 2,5m drzewko za dobrą cenę. Marzy mi się przy tarasie takie drzewo jak buk, gdybym nie miała grujecznika już to byłby na pewno on, a tak pozostaje mi czekać na tego buka buuu.. Świta mi jeszcze jedna szkółka, ale tam drogo strasznie. Dzisiaj pojadę sprawdzić. Może mi się poszczęści.
Borbetka 13:41, 06 cze 2013

Znalazłam to cudo - Fagus sylvatica Tortuosa Purpurea:
http://www.englishgardenfarm.com/html/def_5.html
Mają piękne 2,5m egzemplarze i nie takie drogie tam, gdzie pojechałam. Coś przeczuwałam, że tam będą fajne buki. Odmianę tę można prowadzić albo naginając przewodnik do dołu jako parasol albo wypiętrzając. Strasznie się cieszę. Teraz tylko będę kombinować z transportem.
I jeszcze mają takie, zupełnie nowa odmiana Fagus Mercedes:
http://www.dendroforum.pl/viewtopic.php?f=15&t=57&start=20
na kijku, cudowny. Muszę tylko jesienne przebarwienie jego sprawdzić. To taka propozycja do uzupełniania rabat w mniejsze egzemplarze.
Evchen 14:01, 06 cze 2013

Mercedes, to chyba nie tak do końca nowa odmiana mam go od 4 lat w formie szczepionej