Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Buk pospolity - Fagus sylvatica

Buk pospolity - Fagus sylvatica

Borbetka 17:48, 06 cze 2013

To nie wiedziałam o jego istnieniu nic a nic. To pewnie dość duży egzemplarz u Ciebie Ewo. Pokażesz?
Lidkawogrodzie 16:41, 10 cze 2013

Czy widział ktoś szpaler z buka Dawyck Purple lub Dawyck Gold? Mam chęć na wysoką przesłonę (wys. 8-10 m), miejsca na szerokość nie za wiele i tak kombinuję.... Ale nigdzie się nie spotkałam z takim rozwiązaniem. Myślę, że zmieściłoby mi się ich 4-5 sztuk, w zależności od tego, któremu źródłu informacyjnemu zawierzyć (jedne podają że szerokość jego to 2 m a inne 3).
Gardenarium 16:45, 10 cze 2013

Ja widziałam i wygląda świetnie.

Instagram Ogrodowiska
Lidkawogrodzie 07:36, 12 cze 2013

Gardenarium napisał(a)
Ja widziałam i wygląda świetnie.

To bardzo dobra wiadomość, Twojej opinii "wygląda świetnie" ufam w ciemno. Zaczynam drążyć temat, nie wiem czy się uda, bo jeśli się zdecydujemy na takie rozwiązanie będziemy musieli usunąć z ogrodu jedno z drzew((, więc trzeba to dokładnie przeanalizować.
A czy jest szansa na jakąś fotkę? A może gdzieś rośnie taki szpaler w "naszej" okolicy i mogłabym zobaczyć?
W jakiej odległości od siebie i ogrodzenia musiałabym je posadzić, żeby to dobrze wyglądało? Żeby otworzyły żywopłot, czy raczej dać im odrobinę luzu?
Sebek 20:54, 16 cze 2013

Zobacz tutaj do galerii z Chelsea Flower Show - dla mnie to ideał żywopłotu z buka
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/326-chelsea-flower-show-2012-wybrane-show-garden-czesc-iii/photos
Lidkawogrodzie 09:38, 17 cze 2013

Dzięki Sebek, żywopłot przefantastyczny!!!! U mnie jednak musi być wyższy, tak na wysokość 7 metrów i wyżej, dlatego myślałam, że szpaler z buka dawyck byłby bardziej użyteczny, nie wymagałby takiego cięcia, bo cięcie na takiej wysokości mogłoby być problemem . Ale zdjęcia super....
Pawlus 20:42, 23 cze 2013

Mój 'Purpurea Pendula' zawiązał nasiona.
Czy jest jakaś szansa na to, że po wysianiu wyrosną nowe buczki?
Jak postępować z tymi nasionkami-wysiać od razu, wysuszyć?
ZbigniewG 21:43, 23 cze 2013

teoretycznie chyba możliwe tak jak trafienie w totka
szybciej i pewniejszy sposób zaszczepić na buku "znalezionym" w leśnych chaszczach, właśnie zamierzam poszukać parę sztuk wsadzić w doniczki i wiosna zaszczepić
Monika 20:32, 03 lip 2013

Mam buka w skrzyni na balkonie. Czy można czymś go zasilać?

Pozdrawiam
Gardenarium 19:34, 04 lip 2013

Lidkawogrodzie napisał(a)

To bardzo dobra wiadomość, Twojej opinii "wygląda świetnie" ufam w ciemno. Zaczynam drążyć temat, nie wiem czy się uda, bo jeśli się zdecydujemy na takie rozwiązanie będziemy musieli usunąć z ogrodu jedno z drzew((, więc trzeba to dokładnie przeanalizować.
A czy jest szansa na jakąś fotkę? A może gdzieś rośnie taki szpaler w "naszej" okolicy i mogłabym zobaczyć?
W jakiej odległości od siebie i ogrodzenia musiałabym je posadzić, żeby to dobrze wyglądało? Żeby otworzyły żywopłot, czy raczej dać im odrobinę luzu?

No to jeszcze galeria żywopłotów w artykule

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele/photos

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies