pestka56
22:37, 10 wrz 2019

Przysięgłabym, że ci odpisałam.

Dobra, jeszcze raz.
Palczatki, jak wszystkie trawki, miały cenę jedną tego dnia, gdy kupowałam (Letnie Spotkanie Bylinowe w Ogrodach o Zielonych Progach), czyli 10 zł/szt.
Cennik znajdziesz na stronie. Jest w PDFie do ściągnięcia. Stron bardzo dużo, a trawy są w drugiej części.
Z grubsza Andropogon Hallii od gerardii różni się podobno wielkością kwiatostanu. Ma nieco krótszy. Dla mnie bardziej zauważalne są różnice w kolorycie liści między odmianami. Palczatki bardzo różnią się też wysokością i szybkością przebarwiania, a także kolorami kwiatów. Cechą wszystkich jest podwójna wysokość z kwiatostnami w stosunku do wzrostu samej kępy liści. Wszystkie mają częściowo fontannowy pokrój kępy liści, z której wyrastają pionowo sztywne łodygi kwiatostanów. Dokładają one roślinom drugie tyle wysokości co ma kępa liści. Palczatki nie mają tendencji do wylegania. No, chyba, że jest im za mokro, a gleba zbyt bogata. To rośliny pochodzące z suchych prerii.
Andropogon Gerardii 'Blue Mist' ma w trakcie kwitnienia osiąga do 140 cm wysokości. Liście ma niezwykłe, niemal niebieskie. Pod koniec sezonu przebarwiają się na turkusowo z przebłyskami fioletowego, pomarańczowego i różowego.
Bardzo ciekawy koloryt ma, wyhodowana przez Ogrody Traw, Andropogon gerardii 'Vampire's Breath'. Osiąga max 100 cm wsokości, gdy kwitnie. Wiosną liście mają żywozielone wybarwienie, a jesienią przybierają różne kolory, łącznie z purpurą i tak ciemnym fioletem, że wydają się niemal czarne.
Andropogon scoparius (palczatka miotlasta)'Praire Blues' jest niższa bo ma max 100 cm w porze kwitnienia. Zaczyna wiosną od liści niebieskich, nieco podkreślonych kolorem zielonym i szarym. Jesienią zmieniają one barwę na pomarańczowo-brązową z dodatkiem czerwieni i fioletu.
Jeśli chodzi o Andropogon Hallii, to widziałam tylko jedną odmianę – JS 'Purple Konza' (wiem, że istnieje też 'Yellow Konza'). Wyrasta na wysokość, z kwiatostanami, ponad 150 cm. Wiosną liście są niebiesko-zielone, ale latem przybierają barwę głębokiego burgunga wymieszanego z fioletem.