Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Gardenarium 16:07, 13 paź 2013

To może być Vanille Fraise.

Instagram Ogrodowiska
ZbigniewG 18:44, 13 paź 2013

wciąż w formie
drzewiaste Hayes Starburst i anabelka

baraburska 19:27, 13 paź 2013

Gardenarium napisał(a)
To może być Vanille Fraise.

Tak podejrzewałam ale nie byłam pewna, dzięki
mleczajka 09:45, 16 paź 2013

Czy hortensja limelight posadzona w pełnym słońcu (od strony południowo-zachodniej) sobie poradzi?
Gardenarium 10:14, 16 paź 2013

Ja mam na takim stanowisku pod murem posadzone. Wymagania podczas sadzenia:

są w artykule

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Kopiesz duży dół (0,5 m na 0,5 metra) Dajesz w dołek kompost plus torf kwaśny albo próchnicę kwaśną zmieszaną pół na pól z próchnicą odkwaszoną, pH lekko kwaśne powinno być.

Sadzisz, dobrze zalewasz korzenie, ściółkujesz korą. Przez pierwszy rok podlewasz obficie, potem, gdy się już zakorzeni , można podlewać mniej, co dwa dni albo nawet raz na tydzień, ale obficie.

Ja mam linię kroplującą podlewającą ogród zgodnie z pogodą, w upały dodaję czasu i dni w podlewaniu, gdy chłodno, odejmuję i podlewam rzadziej, Wszystko ustawiam na sterowniku i podlewa się tak jak ogrodnik, czyli ja chce.

Przy spełnieniu tych wymagań hortensja kwitnie szałowo i rośnie już jako drzewko wystające ponad płot (m 2,5 metra wysokości).

Przy założeniu, że sadzisz w ziemię tą co jest, i nie będziesz się o nią martwić, czyli podlewać i ewenualnie nawozić - nie ma co sadzić na wystawie południowo-zachodniej.

Zmarnieje.

Jeśli jej zapewnisz odpowiednie warunki będzie wyglądała tak

Instagram Ogrodowiska
mleczajka 10:25, 16 paź 2013

Piękne - jak cały Twój ogród, Danusiu.

Dbać będę. Dziękuję za rady. Zastanawiam się jeszcze, czy sadzić w październiku czy lepiej poczekać do wiosny?
Gardenarium 10:48, 16 paź 2013

Spokojnie posadź, ja wczoraj sadziłam w ogrodzie, który obecnie robię

Bobo, Vanille Fraise sadziłam i Limelight

Instagram Ogrodowiska
Porto 20:40, 25 paź 2013

Ja mam pytanie młodego ogrodnika.Czy kwiaty mojej limelight mam obcinać po przekwitnięciu teraz przed zimą czy je może zostawić ?
jambosana 21:45, 25 paź 2013

Porto napisał(a)
Ja mam pytanie młodego ogrodnika.Czy kwiaty mojej limelight mam obcinać po przekwitnięciu teraz przed zimą czy je może zostawić ?

Zostaw, przymrożone będą zdobić ! Wiosną ciachniesz.
Matka 21:52, 25 paź 2013

A czy nie za późno na sadzenie hortensji o tej porze roku?dzisiaj posadziłam Candlelight