Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Dawid 22:16, 10 wrz 2013

krystyna_lason napisał(a)
U mnie hortensji w bród. Praktycznie las hortensjowy. Trochę straciłam panowanie nad nimi i bardzo się rozrosły. N n a wiosnę chyba trzeba solidnie przyciąć. pozdrawiam

Bardzo ładna ta niebieska - czy znasz może odmianę? Ile sezonów rośnie u Ciebie i co robisz żaby była tak ładnie niebieska?
krystyna_lason 21:56, 11 wrz 2013

Witam! nie znam jej nazwy, ale wiem tylko tyle, że jest bardzo wrażliwa na mróz i kwitnie na pędach zeszłorocznych.Zastałam ją po poprzednim właścicielu działki. Myślę, że ma ok. 5 lat. Podlewam ją specjalnym nawozem do hortensji, który ją zabarwia.
brzydula 11:35, 12 wrz 2013

Prosze mi poradzić jaka odmiana hortensji nadaje sie do cienia ??? w tle żywopłot dosyć stary w wys. ok 2 m, obok stary świerk i jodła więc mysle że białe kwaity w zacienionym miejscu ładnie my sie prezentowały, podoba mi się Anabel - ale rezygnuje ze względu ( podobno) na ogromne wykładanie się

Pozdrawiam i z góry dziękuje
Sebek 22:02, 13 wrz 2013

Limelight będzie OK Albo inna bukietowa
ZbigniewG 18:58, 15 wrz 2013

pada a i im to bardzo pasuje

Gardenarium 11:43, 22 wrz 2013

Otrzymałam zapytanie

Dzień dobry.

Mam problem z moją kilkuletnią hortensją , od paru lat nie kwitnie, osiąga duże rozmiary,
ma stanowisko półcieniste, zapewnione ma duzo wilgoci i odpowiednie nawożenie, gleba też jest odpowiednia.
Proszę o radę.

Pozdrawiam Gosia.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:46, 22 wrz 2013

Nie kwitnie, bo jeśli to jest hortensja ogrodowa (H.macrophylla), to przemarzają jej zeszłoroczne pędy i zawiązki kwiatów. Okrywanie nic nie da, widać taki teren. Nawet przymrozki późne w maju mogą jej zaszkodzić. OPisałam to w artykule, dlaczego nie kwitnie.

Inna przyczyna braku kwiatów - cięcie wiosenne. A może ją przycinasz? Nie wolno, bo tym samym pozbawiasz kwiatów
Tej hortensji się nie tnie a jedynie ucina kwiaty i suche pędy. Chyba że przemarznie w całości, no to się tnie, nie ma wyjścia.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Okrywanie na zimę

Przekwitające hortensje zjawiskowo się przebarwiają. Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga. Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Gatunki hortensji poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

Instagram Ogrodowiska
ele2001 16:09, 29 wrz 2013

Grandiflora obok vanila fraise tak wyrosla że szok zdecydowanie za wysoka stojąc obok sięgała mi do czubka głowy a mam 187cm wzrostu

Jesienna h.sargentiana
ZbigniewG 06:36, 30 wrz 2013

Limelight i Pinky Winky

Preciosa (dół jeden kwiat bo podzielona) obok Sundae Fraise ..................................Big Ben
baraburska 23:29, 12 paź 2013

Witam, mam prośbę: jaka to hortensja? Kupiłam ją w lipcu, była wtedy biała, teraz jest różowa. Kupiłam w markecie, nazwy nie miała. Z góry dziękuję za odpowiedź