Witajcie, dopiero dołączyłam do forumowiczów i zamiast tu, zadałam pytanie bezpośrednio Danusi. Dlatego - dzielę się wiedzą, zgodnie z umową.

MOJE PYTANIE:
Mam pytanie dotyczące sadzenia hortensji - kiedy sadzić? Można już? W sprzedaży już są sadzonki.
Chcę wsadzić Annabelle, patrzyłam na takie sadzonki długości ok 50 cm, niektóre składają się z 2-3 odnóg. Czy po wsadzeniu powinnam je przyciąć? Wsadzę do torfu, dobrze będzie? Czy trzeba je potem nawozić? Ile razy i kiedy? Czy nawóz do różaneczników się nada?
Z góry dziękuję za pomoc.
A TERAZ ODPOWIEDŹ DANUSI:
Nie sadzić, nie kupować teraz, bo możesz kupić przemrożone, poczekaj aż będą listki.
Po wsadzeniu wczesną wiosną przyciąć, jeśli widać, że nie była cięta. 3 odnogi to za mało jak na rozwinięty krzew półmetrowy, to sadzonki niepełnowartościowe.
Do torfu niedobrze będzie, bo torf jest jałowy, nie ma składników pokarmowych, wsadź do próchnicy lub kompostu zawierającego materię organiczną, o odczynie lekko kwaśnym, nie wiem o jakim torfie mówisz, czy wysokim ? Wysoki torf ma odczyn kwaśny, za kwaśny dla hortensji.
Trzeba nawozić nie wcześniej niż po 2-3 tygodniach od posadzenia. Nawozisz nawozem dla hortensji a nie dla różaneczników.
Ta odpowiedź zajęła mi kilka minut i skorzystasz tylko Ty, lubię gdy może skorzystać więcej osób.
Wszystkie informacje o uprawie zawarte są w art. o hortensjach
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja