Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Anabell 18:29, 02 mar 2014

iwonav23 napisał(a)
Mam problem z przycięciem hortensji Bombshell. Jak nigdy. Narazie obcięłam ok. 20 cm. od ziemi.
Ale krzaczki są rosochate, dużo gałązek wręcz leży na ziemi. Chcę uzyskać sztywniejsze pędy,
bo zeszłoroczne były wiotkie, musiałam wiązać i wiązać. To cięcie pierwszy raz w moim ogródku, bo mam je dopiero od maja zeszłego roku. Ciąć jeszcze niżej? Wyciąć wszystkie boczne i zostawić najgrubsze badylki? Nadmieniam, że to miniaturki.
Może ktoś mi poradzi?

Ja bym przycięła nisko, na dwa oczka od dołu, wówczas uzyskasz sztywne grube pędy.
Obcięte gałązki włóż do wody lub wcisnąć do ziemi, uzyskasz nowe krzaki hortensji.
To są miniaturki ale wyrastają krzaki ponad 1 m.
Jeśli zostawisz tak 20 cm to krzew będzie wyższy, pędy cieńsze, też pokładające.
ZbigniewG 08:32, 03 mar 2014

chyba wiem jak ten krzak wygląda bo moja Bombshell też tak wyglądała - pokręcona cienizna, jeszcze jeden rok bym się pomęczył i część pokładających obsypał ziemią do ukorzenienia i w przyszłym roku wiosną odciął ukorzenione gałązki ,
a co się da przyciąć tak jak pisze Hania na 1-2 oczka
iwonav23 12:26, 03 mar 2014

Haniu, Zbyszku dziękuję za porady. To tnę krótko, jak radzicie. Najwyżej będzie mniej kwiatów.
Bombshell rozmnożyłam w ubiegłym roku z odłamanych odrostów z piętką. Ten sposób to 100% powodzenia i 20 nowych, ukorzenionych krzaczków. Ale to już inny wątek.
21asia 12:18, 10 mar 2014

Zamówiłam na allegro hortensje bukietowe (jutro mam je dostać) i w związku z tym mam zapytanie czy już można sadzić je do gruntu?
ZbigniewG 13:25, 10 mar 2014

Aśka zależy w jakim są stanie, jeżeli mają wypuszczone zielone pędy to nocne przymrozki mogą namieszać
jeżeli tylko zdrewniałe patyki to nie ma problemu
magdaB 10:38, 11 mar 2014

Witam miłośników hortensji.
Ja niestety póki co jestem tylko ich "oglądaczem" Mam nadzieję że z waszą pomocą nauczę się z nimi obchodzić
W tym roku planuję założyć 2 rabaty z hortensjami (limelight i phantom) i stąd moje pytanie. Chcę je połączyć z dereniami ivory halo i sibirica variegata. Na żywo widziałam tylko limelight. W jakie pary je połaczyć? Myślałam tak:

1) sibirica varieghata i phantom
2) ivory halo i limelight
Będę wdzięczna za jakieś sugestie
ana_art 11:02, 11 mar 2014

Magda według mnie najlepiej wyglądają hortensje w grupie jedno odmianowe
tabliczkazna... 09:05, 12 mar 2014

Witajcie, dopiero dołączyłam do forumowiczów i zamiast tu, zadałam pytanie bezpośrednio Danusi. Dlatego - dzielę się wiedzą, zgodnie z umową.
MOJE PYTANIE:

Mam pytanie dotyczące sadzenia hortensji - kiedy sadzić? Można już? W sprzedaży już są sadzonki. 
Chcę wsadzić Annabelle, patrzyłam na takie sadzonki długości ok 50 cm, niektóre składają się z 2-3 odnóg. Czy po wsadzeniu powinnam je przyciąć? Wsadzę do torfu, dobrze będzie? Czy trzeba je potem nawozić? Ile razy i kiedy? Czy nawóz do różaneczników się nada?
Z góry dziękuję za pomoc.

A TERAZ ODPOWIEDŹ DANUSI:

Nie sadzić, nie kupować teraz, bo możesz kupić przemrożone, poczekaj aż będą listki.

Po wsadzeniu wczesną wiosną przyciąć, jeśli widać, że nie była cięta. 3 odnogi to za mało jak na rozwinięty krzew półmetrowy, to sadzonki niepełnowartościowe.

Do torfu niedobrze będzie, bo torf jest jałowy, nie ma składników pokarmowych, wsadź do próchnicy lub kompostu zawierającego materię organiczną, o odczynie lekko kwaśnym, nie wiem o jakim torfie mówisz, czy wysokim ? Wysoki torf ma odczyn kwaśny, za kwaśny dla hortensji.

Trzeba nawozić nie wcześniej niż po 2-3 tygodniach od posadzenia. Nawozisz nawozem dla hortensji a nie dla różaneczników.

Ta odpowiedź zajęła mi kilka minut i skorzystasz tylko Ty, lubię gdy może skorzystać więcej osób. 

Wszystkie informacje o uprawie zawarte są w art. o hortensjach 

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja
MarlenaBH 10:24, 12 mar 2014

ZbigniewG napisał(a)
cała strona z ogrodowymi (cudniastymi) to coś z innej beczki

lato .............................................................................................jesień

Piekne te Twoje hortensje, a mam pytanie jak uwazasz, chcialabym posadzic biala hortensje, chyba to limelight wzdluz rzedu tuj przy ogrodznieniu, z ktorej strony bedzie im lepiej, jesli posadze przed tujami ze strony poludnie-polnoc ( troche slonca do poludnia bo tujki zaslaniaja) czy przed ze strony przeciwnej ale tu boje sie ze slonce bedzie cale popoludnie i bedzie go za duzo. Ponizej zdjecie pokazujace czesc] ze strony poludnie-polnoc

ZbigniewG 19:15, 12 mar 2014

Magda jeżeli masz jeszcze możliwość to odpuść sobie sibirica variegata , ivory halo podobny a dużo ładniejszy
Phantom i Limelight też podobne, Phantom większe wiechy ale warto mieć obie i jeszcze jedną (góra 5 ) bardziej kolorowe

Marlena jeżeli będzie dobre podlewanie to Limelight wytrzyma, ja uciekłem z wszystkimi bukietówkami z większego słońca bo na moim piasku były przypalane