Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Marcin89 17:04, 14 mar 2014

W cieniu tak nie więdną (byle nie cały dzień cień), a podłoże powinno być lekko kwaśne (zazwyczaj takie gleby występują) i do tego dodać należy zakwaszający wpływ opadłych igieł ze świerka. Więc pewnie ok.

Ale i tak przy sadzeniu trzeba użyć odpowiednich podłoży w zależności jaka to hortensja. A potem odpowiednie nawożenie.
magdaB 00:11, 16 mar 2014

Dziękuję Zbyszku za odpowiedź. Z przodu będę miała ivory halo, ale z tyłu domu potrzebuję krzewu wyższego, dlatego pomyslałam o sibirica variegata.

Mam też pytanie, czy ktoś ma jakieś doświadczenie z hortensjami na pniu? Zastanawiam się czy gałązki pod ciężarem kwiatów nie łamią się?
Jak jest krzew to można go podwiązać, jakieś podpory, a tak wszystko widać...
ZbigniewG 07:52, 16 mar 2014

Magda bez podpory przez parę lat nie da rady, a jaka podpora - to już pole do popisu dla pomysłowości lub kasiorki
magdaB 15:26, 16 mar 2014

Zbyszku tak myślałam. Dzięki, zatem stawiam na pomysłowość ....Męża oczywiście Ale powiem mu o tym jak już je będę miała w ogrodzie...

Mam jeszcze pytanie odnośnie Twojej wizytówki; czy na jednym ze zdjęć widzę dereń ivory halo? Myślałam , że jest tak srebrzysty jak ellegatissima...Ale chyba jednak zieleń w środku liścia jest widoczna bardziej. Jak to wygląda na żywo? A może to inny dereń?
brosia 19:08, 21 mar 2014

witam serdecznie
własnie obejrzałam wsadzone w zeszłym roku hortensje ogrodowe i się podłamałam. W połowie stycznie dałam im czapę, bo miały przyjść srogie mrozy (było -15) i zdjęłam pod koniec lutego. Miały wtedy już zielone listki na końcach pędów. Dziś widzę, że te zielone listki są czarne i suche... czy to znaczy, że w tym roku nie zakwitną?

pozdr
brosia
ZbigniewG 19:25, 21 mar 2014

Magda zdjęcie derenia wkleiłem u siebie

Brosia listki idą na bok ważne czy zostały jakieś pąki w górnej części pędu czekaj cierpliwie
brosia 19:33, 21 mar 2014

Brosia listki idą na bok ważne czy zostały jakieś pąki w górnej części pędu czekaj cierpliwie

ale błyskawiczna odpowiedź

uff, to czekam cierpliwie
pąków jest mnóstwo

bardzo dziękuję i pozdrawiam
zawitka 20:42, 21 mar 2014

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Clematis montana 'Rubens' - wart grzechu

Horti Rouge Redia medal 2011 rok w Holandii
ZbigniewG 22:07, 21 mar 2014

Halinka właściwie to jest Rendia bardziej znana jako Dimant Rouge (czasami piszą Diamond...)
jak zwał tak zwał ale piękna jest i już

tu trochę zdyszana bo wyszperałem ją w gromadce limek jedyną sztukę i jeszcze przeżyła drogę w Tatry i powrót w Bory

słabo wybarwiona po przejściach ale w tym roku pokaże na co ją stać

megabasia 21:42, 24 mar 2014

ZbigniewG napisał(a)
Aśka zależy w jakim są stanie, jeżeli mają wypuszczone zielone pędy to nocne przymrozki mogą namieszać
jeżeli tylko zdrewniałe patyki to nie ma problemu

Witam. No ja też zamówiłam limelighty i trzymałam w domu, przyszły nieduże, tak z 15 cm wysokości, a teraz są na balkonie i rosną jak szalone. Mają być wsadzone do gruntu, ale pytanie - kiedy? Aż do maja mam je trzymać? Bo i w maju przymrozki się zdarzają? Okrycie włókniną w przypadku wysadzenia do gruntu w razie zapowiadanych przymrozków nie wystarczy? Bo mnie korci....

I jeszcze jedno pytanko, skoro tyle mądrych głów w jednym wątku Jak korzenią się hortensje? Ziemia koło domu tak marna, że i tak będę doły wielkie kopać, tylko nie wiem, czy bardziej kopać w głąb czy wszerz?