Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

MarlenaBH 19:49, 12 mar 2014

A powiedz mi jeszcze, hortensje chyba tez kwasnej gleby potrzebuja a jamierzylam i nawet pod rododendronami mam zasadowa (ph7) co moge zrobic?
Anabell 20:09, 12 mar 2014

Marlena - RH po obwodzie krzewu podsyp kwaśnym torfem. pod samym krzakiem tylko lekko przyprósz i podlewaj co tydzień kwaskiem cytrynowym jedna łyżeczka na 10 l wody i tak do jesieni.
Do nawożenia z azotowych nawozów stosuj siarczan amonu.
tak samo można zakwaszać borówkę amerykańską.
brzydula 20:19, 12 mar 2014

o jeny ... ja właśnie na jesien kupiłam 5 sadzonek Limelight takich jak to Danusia określiła niepełnowartościowych ... 2-3 długie gałązki słabo widoczne oczka - były wysokie ok 80 cm. Co mam teraz z nimi zrobić ? czy takie sadzonki zagęszczą ??
MarlenaBH 20:31, 12 mar 2014

Wielkie dzieki tyle sie juz naczytalam a tu prosze wiedz w pigulce, dzieki, napisz mi jeszcze czy juz moge podlewac czy jeszcze nie? A stosujesz dodatkowo jakis nawoz np. Florovit? A z tym siarczanem to chyba tylko wiosna, prawda? W jakiej proporcji moge nim podlewac?
Anabell 23:30, 12 mar 2014

brzydula napisał(a)
o jeny ... ja właśnie na jesien kupiłam 5 sadzonek Limelight takich jak to Danusia określiła niepełnowartościowych ... 2-3 długie gałązki słabo widoczne oczka - były wysokie ok 80 cm. Co mam teraz z nimi zrobić ? czy takie sadzonki zagęszczą ??

Przytnij teraz na dwa oczka od dołu, jak nie widać jeszcze paków, to widoczne są miejsca po opadnięciu liści,
Tu wypuszczą nowe pędy i zagęszczą się, co rok będzie więcej pędów przybywało.
Mam nadzieje, że mrozów już nie będzie.
Anabell 00:00, 13 mar 2014

MarlenaBH napisał(a)
Wielkie dzieki tyle sie juz naczytalam a tu prosze wiedz w pigulce, dzieki, napisz mi jeszcze czy juz moge podlewac czy jeszcze nie? A stosujesz dodatkowo jakis nawoz np. Florovit? A z tym siarczanem to chyba tylko wiosna, prawda? W jakiej proporcji moge nim podlewac?

Odpowiedziałam na pr. wiadomość, bo to wątek o hortensjach, a ja pisałam o RH.
monteverde 01:06, 13 mar 2014

iwonav23 napisał(a)
Mam problem z przycięciem hortensji Bombshell. Jak nigdy. Narazie obcięłam ok. 20 cm. od ziemi.
Ale krzaczki są rosochate, dużo gałązek wręcz leży na ziemi. Chcę uzyskać sztywniejsze pędy,
bo zeszłoroczne były wiotkie, musiałam wiązać i wiązać. To cięcie pierwszy raz w moim ogródku, bo mam je dopiero od maja zeszłego roku. Ciąć jeszcze niżej? Wyciąć wszystkie boczne i zostawić najgrubsze badylki? Nadmieniam, że to miniaturki.
Może ktoś mi poradzi?

Bombsell to bukietowa, młode okazy - 1 , 2 letnie przycinam nisko nad 2 - 4 oczkiem w celu ich zagęszczenia. Starsze, gęste już krzewy przycinam nieco wyżej. Ponadto wycinam pędy połamane, cienkie, krzyżujące się.
Zasada jest taka, że tnąc krzew nadajemy mu kształt półokrągły. U podstawy krzewu zostawiamy najkrótsze pędy a najdłuższe na środku. Po takim przycięciu hortensje będą miały bardzo ładny kształt.
Im więcej zostawimy słabych i cienkich pędów, tym kwiaty będą drobniejsze.Powodzenia
MarlenaBH 14:28, 13 mar 2014

Dzieki za wiadomosc Anabell juz chyba wszystko jasniejsze, nie mam problemow z roslinkami, jedynie to ph gleby straszne a chcialabym sprawic zeby bylo im jak najlepiej i wlasnie uniknac problemow.
Jeszcze raz dzieki
iwonav23 18:12, 13 mar 2014

Dziękuję Ani Monteverde Skoryguję krzaczki aby były półkoliste. Trudne do cięcia, bo miały mnóstwo cienkich gałązek. Ale może krótkie cięcie to uzdrowi.
brzydula 09:37, 14 mar 2014

nieśmiało jeszcze zapytam, a mianowicie czy chortensje będa rosły pod świerkiem ?, oczwiscie uwzględniłam nawadnianie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies