Marlena - RH po obwodzie krzewu podsyp kwaśnym torfem. pod samym krzakiem tylko lekko przyprósz i podlewaj co tydzień kwaskiem cytrynowym jedna łyżeczka na 10 l wody i tak do jesieni.
Do nawożenia z azotowych nawozów stosuj siarczan amonu.
tak samo można zakwaszać borówkę amerykańską.
o jeny ... ja właśnie na jesien kupiłam 5 sadzonek Limelight takich jak to Danusia określiła niepełnowartościowych ... 2-3 długie gałązki słabo widoczne oczka - były wysokie ok 80 cm. Co mam teraz z nimi zrobić ? czy takie sadzonki zagęszczą ??
Wielkie dzieki tyle sie juz naczytalam a tu prosze wiedz w pigulce, dzieki, napisz mi jeszcze czy juz moge podlewac czy jeszcze nie? A stosujesz dodatkowo jakis nawoz np. Florovit? A z tym siarczanem to chyba tylko wiosna, prawda? W jakiej proporcji moge nim podlewac?
Przytnij teraz na dwa oczka od dołu, jak nie widać jeszcze paków, to widoczne są miejsca po opadnięciu liści,
Tu wypuszczą nowe pędy i zagęszczą się, co rok będzie więcej pędów przybywało.
Mam nadzieje, że mrozów już nie będzie.
Bombsell to bukietowa, młode okazy - 1 , 2 letnie przycinam nisko nad 2 - 4 oczkiem w celu ich zagęszczenia. Starsze, gęste już krzewy przycinam nieco wyżej. Ponadto wycinam pędy połamane, cienkie, krzyżujące się.
Zasada jest taka, że tnąc krzew nadajemy mu kształt półokrągły. U podstawy krzewu zostawiamy najkrótsze pędy a najdłuższe na środku. Po takim przycięciu hortensje będą miały bardzo ładny kształt.
Im więcej zostawimy słabych i cienkich pędów, tym kwiaty będą drobniejsze.Powodzenia
Dzieki za wiadomosc Anabell juz chyba wszystko jasniejsze, nie mam problemow z roslinkami, jedynie to ph gleby straszne a chcialabym sprawic zeby bylo im jak najlepiej i wlasnie uniknac problemow.
Jeszcze raz dzieki
Dziękuję Ani Monteverde Skoryguję krzaczki aby były półkoliste. Trudne do cięcia, bo miały mnóstwo cienkich gałązek. Ale może krótkie cięcie to uzdrowi.