Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Matka 21:11, 14 kwi 2014

tak, ja
Selly 09:40, 15 kwi 2014

Ja też kupowałam. Mają drogo ale za to cena idzie w parze z jakością. Kupowałam tez na Allegro. Tam było taniej ale i rośliny marniejsze.
Manalena 11:01, 24 kwi 2014

Dostałam ok 1,5 miesiąca temu hortensje ogrodowe- odmiana "Nikko blue", "Blue sky", "Glowing Embers",tak przynajmniej mówią etykietki
W ciągu dnia trzymam je na dworze, a na noc daje do garażu- jak zapowiada ją zimno. Teraz są na noc na dworze.
Jak widzicie na zdjeciach wyglądją dość marnie- chciałam je dać do doniczek. Proszę o poradę co z nimi zrobić i czy coś z nich będzie?
Manalena 23:58, 25 kwi 2014

Jeszcze raz bardzo proszę o porady. jak wspomóc moje biedne hortensje! Zdjecia sa post wyżej- za każdą poradę będę bardzo wdzieczna!
KasiaBawaria 10:51, 26 kwi 2014

Posadz w dobra ziemie do hortensji i drastycznie przytnij. Ale w tym roku nie zakwitna. Mozesz tez uszczknac tylko wierzcholki, wtedy jest szansa na kwiaty.
Gardenarium 13:28, 26 kwi 2014

Manalena napisał(a)
Jeszcze raz bardzo proszę o porady. jak wspomóc moje biedne hortensje! Zdjecia sa post wyżej- za każdą poradę będę bardzo wdzieczna!

Wsadź do gruntu w ziemię lekko kwaśną i po dwóch tygodniach podlej magiczną siłą koniecznie do hortensji.

A jeśli nadal będą w donicach, to w donicy podlej tym nawozem. Jak zaczną rosnąć bujniej, wsadź do gruntu do półcienia, nie na skwar po słońce je spali do cna.

Przycięcie by się przydało, ale na to teraz jest za późno, bo mają listki na wierzchołkach. Co to za hortensje, wiesz, bo jeśli ogrodowe to podpowiem jeszcze co z nimi robić. Podaj nazwy, masz etykietki.

Instagram Ogrodowiska
Manalena 21:54, 26 kwi 2014

Z tego co mi wiadomo są to hortensje ogrodowe.
Oto nazwy: "Nikko Blue"
"Hopcorn Blue"
"Blue Sky"
"Glowing Embers"
Manalena 21:57, 26 kwi 2014

Zuważyłam ,że na wierzchołku niektórych gałązek są zawiązane kwiatki. Mało tego przypętały się jeszcze mszyce i musiałam je opryskać.
Gardenarium 09:08, 27 kwi 2014

Skoro hortensje ogrodowe to ich nie tnij, bo kwitną na pędach zeszłorocznych.
Zadbaj o nie, a wymagają tego, poniżej skorzystaj z artykułu. Wszystko tutaj opisałam o ogrodowych. Posadziłaś je?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Instagram Ogrodowiska
Manalena 11:02, 27 kwi 2014

Jeszcze ich nie wsadziłam- poniewaz miejsca gdzie mogłabym je wsadzić do gruntu mam tylko mocno nasłonecznione- to przesadzę je dzisiaj do większych doniczek z dobra ziemią ( czy może być dobra ogrodowa z kwaśnym torfem ? )- i za ok tydzień zasile je Magiczną siłą. W doniczkach mam mozliwośc dawkować im ilość słońca i oczywiście nie mocnego. CZy tak będzie ok?