Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Monka 10:48, 12 cze 2016

Dzięki u nas susza trzeba podlewać
ZbigniewG 17:52, 12 cze 2016

lada moment Endless Sumer
malgol 12:26, 15 cze 2016

Przesadzał ktoś może hortensję Limelight ?Mam 3 letnie egzemplarze i potrzebuję je przesunąć w głąb rabaty bo zasłaniają trzcinniki, którego w ogóle nie widać...Przeżyją przeprowadzke?
marta_d 12:43, 15 cze 2016

Witam! Zwracam się z pytaniem odnośnie hortensji Hydrangea Aborescens Invincibelle - nabyłam jedna sztukę tej stosunkowo nowej odmiany i moje pytanie dotyczy cięcia: na ulotce podano informację, że po kwitnieniu krzew należy przyciąć, aby po około 6-ciu tygodniach ponownie zakwitł. I teraz sedno - czy powinnam przyciąć wszystkie pędy na około 20 cm od ziemi czy tylko przekwitłe kwiatostany ? Czy wiosenne cięcie ma wyglądać podobnie jak w odmianie Anabelle ? Nisko przy ziemi ? Byłabym wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi. Zostawiłam pytanie u Danusi kilka dni temu, ale nie uzyskałam odpowiedzi
marta_d 12:44, 15 cze 2016

a tak prezentuje się w okazałości
Gosiek33 13:47, 15 cze 2016

Ta różowa ,anabelka, to wielki niewypał (papier jest cierpliwy i wszystko zniesie) moja jest coraz słabsza, ale nie jestem jedyne u której nie spełnia ta odmiana oczekiwań. Wiele wpisów czytałam o osobach, które też twierdzą, że to przereklamowana odmiana. Czytałam jedyny wpis pozytywny - Babopielki.

Bardzo delikatna (ażurowy kwiatostan) dość szybko gubiący kolor z różowego na zielonkawy (ciekawy) ale zaraz brązowieje i to zupełnie dyskwalifikuje tą odmianę. Pędy delikatne, powyginane, choć zdrewniałe. Może półcień to nie najlepsze dla niej miejsce, ale wody jej nie żałuję.
marta_d 14:04, 15 cze 2016

ojjj to mnie zasmuciłaś :/ zobaczymy jak będzie u mnie, a coś w temacie cięcia? przycinasz ją po kwitnieniu jak piszą na ulotce, czy dopiero wiosną?
KasiaBawaria 14:59, 15 cze 2016

malgol napisał(a)
Przesadzał ktoś może hortensję Limelight ?Mam 3 letnie egzemplarze i potrzebuję je przesunąć w głąb rabaty bo zasłaniają trzcinniki, którego w ogóle nie widać...Przeżyją przeprowadzke?

Swoja 4 öetnia przesadzalam w marcu. Bez problemu zniosla. Teraz bym nie przesadzala, dopiero jesienia.
malgol 15:10, 15 cze 2016

Dzięki za odpowiedźPocieszyłaś mnie. Przesadzę wiosną. Tyle wytrzymam i moje trzcinniki
Gosiek33 16:58, 15 cze 2016

jesienią tnę tylko kwiatostany do bukietów, cięcie właściwe, jeśli trzeba wykonuję po przymrozkach wiosną - za szybkie cięcie wiosenne nie jedną roślinkę mi wykończyło, może nie na amen ale długo do siebie dochodziły