Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

KasiaBawaria 13:42, 21 cze 2016

Marcin, pewnie wszystko zalezy od micro klimatu ktory mozna tej roslinie zaoferowac.
Alpenglühen, Bloomstar, you and me i Leuchtfeuer

magical amethyst

magical revolution

babopielka 22:20, 21 cze 2016

Czytam Wasze wpisy, oglądam zdjęcia ale dawno się nie odzywałam. Teraz poczułam się wywołana do odpowiedzi.

Najpierw odpowiem na temat Hydrangea arborescens 'Ncha1" INVINCIBELLE SPIRIT. Rzeczywiście przez pierwszy sezon, nie byłam nią zachwycona, ale z roku na rok jest ładniejsza. Potrzebuje sporo czasu na aklimatyzację w ogrodzie.

Istnieją odmiany hortensji ogrodowych, o białych kwiatach, które kwitną na jednorocznych pędach. Zapomnieliście o znanej odmianie 'Coco'? Jest też odmiana 'Choco Chic'i pewnie jeszcze kilka innych, o których jeszcze nie wiemy.

U mnie w tym roku nawet 'HBA208901'CLARISSA, zakwitnie jednym kwiatostanem, na młodym pędzie, ale nie zaliczyłabym jej do kwitnących na pędach jednorocznych.

Co do odmiany 'Madame Emile Mouillere', mogę potwierdzić, że w Polsce kwitnie kiepsko. Mimo okrycia na zimę, w tym roku będę podziwiać tylko liście.

Od pewnego czasu podziwiam hortensje Kasi z Bawarii i żałuję, że w Polsce mamy taki, niekorzystny klimat, do uprawy tych pięknych roślin.

N.N. Marcina to może być Hydrangea macrophylla np. 'Mariesi Perfecta', lub inna z
tego gatunku. Nie jestem przekonana, że to H. serrata.
Roszponka 09:07, 22 cze 2016

Na liściach mojej hortensji pojawiły się brązowe plamki. Co to może być i jak temu zaradzić. Proszę o pomoc.
KasiaBawaria 09:09, 22 cze 2016

Jakie plamki?Fotka?Czerwone obrzeza, to wynik stresu, za duzo slonca.
KasiaBawaria 09:09, 22 cze 2016

babopielka- u mnie zimy ostre i dlugie. W tym roku co chwile - 20 stopni. A alpenglühen i bouquet rose obsypane pakami.
MarcinKRK 11:50, 22 cze 2016

Bożenko - dziękuję za sugestie w identyfikacji. To może być to, ale też mam pewne wątpliwości (kształt płatków). No nic - to będzie kolejny w moim ogrodzie ślad niekompetencji polskich szkółkarzy.
Tak przy okazji - na swojej stronie masz listę poszukiwanych przez Ciebie odmian. Trzy z nich ma Esveld (Skylight, White Lace i White Tiara).

Może taki wątek rozpocznę: jak Wasze hortensje ogrodowe znoszą aktualne wysokie temperatury (które odmiany dają radę, a które nie)? U mnie generalnie nie najgorzej (odmianą, która w moim ogrodzie znosi to najlepiej jest Bodensee), z wyjątkiem Nikko Blue i Otaksy - pomimo ocienionego stanowiska ledwo zipią (ok. 16 lekko się zwieszają, dopiero koło 22 znów odżywają), okolice 30 stopni to zdecydowanie dla nich zbyt dużo (może dlatego, że to tegoroczne nasadzenia).

KasiaBawaria 13:26, 22 cze 2016

Bela i forever and ever daja super rade. Alpenglühen i Leuchtfeuer rowniez. Endless summer wtedy ledwo zipie. Z serii magical wszystkie doskonale znosza upaly.I europa oraz boquet rose rowniez ok.
Gosiek33 14:03, 22 cze 2016

Tak sobie myślę, że u nas ostatnimi laty bezśnieżne zimy z zimnym wiatrem wykańczają ogrodowe hortensje, bardziej niż sam mróz.
KasiaBawaria 14:17, 22 cze 2016

Gosiek- mozliwe. Choc ja np. mieszkam na 600m.p.p.m a obok mnie jest miasto polozone w dolinie. I temperatura tam zawsze o 2-3 stopnie nizsza ale i sniegu o wiele mniej niz u nas lub prawie wcale. I hortensie rowniez kwitna. Trzeba dobrze wybrac odmiany i sadzic w zacisznych miejscach. U mnie najlepiej kwitna te ktore przezimowaly na nowej rabacie-przy scianie domu, z drugiej strony sciana domku drewnianego, z dwoch kolejnych stron zywoplot. Zacisznie i chronione sa tam przed wiatrem i sloncem. Nie lubia zima ostrego slonca, wtedy przemarzaja. U mnie ciezkie warunki i sporo testowalam.
Gosiek33 14:34, 22 cze 2016

Ciągle mam ogród w budowie, ale mam nadzieję, na zaciszny kącik niebawem. Pod domem mam albo patelnię albo cień pod świerkami - ciężko skorzystać z dobrodziejstw ciepłej ściany. Przy ostatnich upałach nawet powojniki chyba zaczynają mi chorować przy ścianie w przeciwieństwie do tego posadzonego pod jakąś tują