Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Mary 15:51, 20 cze 2016

Od jakiegoś czasu dręczy mnie taki problem: jak różnić hortensję ogrodową od krzewiastej?
Wiem, że jak kwitnie na tegorocznych pędach to raczej krzewiasta, bo ogrodowa raczej kwitnie na zeszłorocznych. Ale są odmiany hortensji ogrodowych kwitnące na pędach tegorocznych.
Wiem, że hortensje niebieskie czy różowe to hortensje ogrodowe. Ale jest też różowa hortensja krzewiasta.

Załóżmy, że mamy przed sobą białą hortensję kwitnącą na tegorocznych pędach. Jak określić czy to hortensja ogrodowa czy krzewiasta?
MarcinKRK 16:06, 20 cze 2016

Najprościej i najkrócej - jeśli liście podobne są kształtem do liści lipy to jest to hortensja krzewiasta.

P.S.
A tak poza tym to ilość h.ogrodowych kwitnących na biało na tegorocznych pędach jest bliska zeru
ZbigniewG 07:48, 21 cze 2016

Endless Summer ('Bailmer' ENDLESS SUMMER - THE ORIGINAL )

góra -zimowała bez okrycia -odbija od karpy

dolna była osłonięta
MarcinKRK 09:41, 21 cze 2016

Trochę z innej beczki: czy ktoś mógłby pokusić się o identyfikację tego cuda (h. serrata, tylko nie wiadomo która)?

KasiaBawaria 09:53, 21 cze 2016

MarcinKRK napisał(a)
Najprościej i najkrócej - jeśli liście podobne są kształtem do liści lipy to jest to hortensja krzewiasta.

P.S.
A tak poza tym to ilość h.ogrodowych kwitnących na biało na tegorocznych pędach jest bliska zeru

Forever and ever kwitnie tez na bialo, co roku, na jednorocznych.The Bride, everbloom white wonder i w pewnym stopniu 'Madame E. Moulliere'
KasiaBawaria 09:54, 21 cze 2016

MarcinKRK napisał(a)
Trochę z innej beczki: czy ktoś mógłby pokusić się o identyfikację tego cuda (h. serrata, tylko nie wiadomo która)?

Wygladem przypomina 'Lanarth White tyle ze ona pelniejsza, moze inne kwiaty juz beda lepiej wyksztalcone.
MarcinKRK 12:44, 21 cze 2016

@KasiaBawaria

1) białe hortensje na pędach jednorocznych: dlatego napisałem "bliska zeru" , podparłem się też wiedzą naszych znamienitych forumowiczów (Bożenka Babopielka), wg których np. Mme Moulliere kwitnie wyłącznie na pędach zeszłorocznych; z kolei BlushBride ma w sobie trochę różu;

2) identyfikacja: dzięki za tę wskazówkę; trochę jeszcze poczekam, bo wydaje mi się, że ten mój NN ma bardziej zaokrąglone płatki niż Lanarth White i z dnia na dzień jest bardziej różowy.
KasiaBawaria 13:02, 21 cze 2016

Mialam mmme moulliere w poprzednim ogrodzie i zawsze pare kwiatkow pojawilo sie na pedach jednorocznych.Choc nie bylo to obfite kwitnienie.
MarcinKRK 13:08, 21 cze 2016

OK, muszę to sobie zapisać, bo już skreśliłem tę odmianę ze swojej listy "muszę mieć".
MarcinKRK 13:14, 21 cze 2016

To w ramach relaksu przeklejam zdjęcia mojego Bläulinga z forum Oaza:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies