Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Monka 21:29, 01 lip 2016

ZbigniewG napisał(a)
Monika tak bywa , mogą zakwitnąć później(np. w szkółce przycięto młode pędy)
ale w przyszłym roku spokojnie

Dziękuję za odpowiedź, no czekam
ZbigniewG 17:59, 02 lip 2016

drzewkowata Hayes Starburst

Katarzyna13 20:25, 02 lip 2016

Anabelle strong

Gosiek33 21:24, 02 lip 2016

Hayes Starburst warta grzechu, dobrze rośnie w półcieniu?
ZbigniewG 17:21, 03 lip 2016

Gosiek dobrze tylko ma jedną wadę wiotkie i pokręcone gałązki - trzeba czuwać -coś wyciąć coś podprostować
Gosiek33 18:03, 03 lip 2016

I tak mi się podoba
MarcinKRK 16:22, 04 lip 2016

ewde napisał(a)
Witam wszystkich
Jestem obecnie na wakacjach w Jastarni. Co roku podziwiam te cuda, ale w tym roku postanowiłam zrobić im zdjęcia i poprosić Was o pomoc w zidentyfikowaniu gatunku tych piękności. Bardzo chciałabym zostać posiadaczką takiej roślinki. Ciekawa jestem czy takie są piękne tylko w klimacie nadmorskim, czy również piękne będą w moich rejonach (łódzkie). Tu rosną w każdym prawie ogrodzie

Ciężko powiedzieć - zbyt mało szczegółów (przydałoby się zbliżenie płatków i liści), poza tym w tej chwili jest na rynku tyle podobnych odmian, że tylko bezpośrednie porównanie coś może dać.

Ale jeśli założymy, że ogrodzenie na zdjęciu (siatka) ma ok. 160 cm, to jest to być może któraś z większych "niemieckich odmian", np. Europa.

W każdym razie, jeśli chcesz mieć podobną, jak na zdjęciach, spróbuj Europę. Możesz też wybrać niższe, ale podobne: Hamburg, Deutschland, Altona...
ewde 11:05, 06 lip 2016

Spróbowałam przybliżyć trochę liście i kwiaty
hindsight 14:04, 06 lip 2016

Monka napisał(a)
Mam może głupie pytanie , ale , kupiłam w tym roku i posadziłam 7 krzaków hortensje limelight , ale tylko na dwóch krzakach są małe zaczątki kwiatów, to normalne ? , a na pięciu pozostałych nie ma nic

Ja jesienią posadziłam 1 Limelight, a drugą (wiosną) przesadziłam obok z cienistego i suchego miejsca, gdzie słabo rosła. Ta pierwsza była bardzo wybujała i od razu po posadzeniu zaczęła marnieć. Obie przycięłam wczesną wiosną na ok. 10 cm. Teraz wyglądają tak samo (ta przesadzana ma więcej pędów), mają ok. 35 cm, są gęste, ale tylko niektóre pędy mają zawiązki kwiatów, króre można wyczuć, lekko ściskając czubek pędu. Spodziewam się oczywiście dużo słabszego i opóźnionego kwitnienia, bo rośliny muszą się najpierw porządnie ukorzenić. Dokupiłam im jeszcze 3 koleżanki i te, jak dotrą, posadzę na docelowe miejsce. Będą miały dużo czasu na ukorzenienie się i myślę, że zakwitną w przyszłym roku.
ZbigniewG 14:20, 07 lip 2016

Expression już wybarwiona (kwitnie na starych i nowych pędach)