Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

bacowa 06:55, 01 wrz 2013

popcarol napisał(a)
Chyba biały. Nie będzie się rzucał w oczy, poza tym białe ozdobne elementy drewniane bardzo mi się podobają

Biały kolor będzie się bardzo rzucał w oczy
popcorn 09:15, 01 wrz 2013

Ło matko... a już myślałam że zdecydowałam się na biały... ech hmm... myślę ale i tak chyba jednak biały mam i niebieskie kule i białe, kwestia przeniesienia
Na pergolach będą róże, białe i różowe Deszczyk siąpi... a ogródkowania nici

miłego dnia!!
ZbigniewG 09:44, 01 wrz 2013

popcarol napisał(a)
Mam domek dla owadów z wypełnieniem

Karola za mało w nim drobnych patyków i np. trzcin
popcorn 11:27, 01 wrz 2013

Hej Zbyszku, uzupełnię go o drobniejsze gałązki, dzięki za uwagę Rzeczywiście za duże są odstępy między okrąglakami...

pozdrawiam!!
makkasia 11:34, 01 wrz 2013

Dzień dobry
Bardzo mi się u Ciebie podoba , baaardzo
pylony, obeliski jak zwal tak zwał.ja głosuję za białym lub szarobiałym: sama mam niebieski metalowy i przemaluję.
domek na owady superaśny, może zostały Ci pędy po czochach to powpychaj.
pozdrawiam serdecznie
Bogdzia 11:44, 01 wrz 2013

To ja namieszam Ci jeszcze bardziej , ja bym pomalowała na zielono bo w końcu to rośliny na nich mają byc wyeksponowane a nie obeliski , choc sa śliczne, no chyba ze się mylę?????A tak na poważnie to zrób tak jak Tobie się podoba, w końcu to Twój ogród i twoje obeliski. U mnie troszke padało rano ale tyle co kot napłakał, czekam na więcej bo jak nie to bedzie podlewanie.Miłego dnia Karola.
popcorn 12:06, 01 wrz 2013

Aaaa!!!! po co pytałam!! A na serio - pomaluję na biało. Bożenko masz rację, to o rośliny chodzi, ale chciałabym żeby obeliski też ładnie wyglądały, a zielonych nigdy w życiu bym nie chciała. Nie lubię zielonego, ani jednego ubrania w tym kolorze nie mam Płot mamy zielony, żeby się wtapiał w tło. Ale nic więcej zielonego nie chcę
U nas też cośtam rano posiąpiło, słonko wyszło i osuszyło roślinki. A teraz znowu pełne zachmurzenie... może coś popada??

Makkasiu, witaj u mnie, cieszę się że Ci się podoba Jest coraz lepiej, ale do doskonałości wiele brakuje. Ale co chwilę coś zmieniam i idzie ku lepszemu, mam nadzieję Pokaż ten Twój obelisk niebieski??? Ja mam jeden metalowy, czarny, też może być. Ale drewniany czarny nieeee.....

Co to są "pędy po czochach"???

Wczoraj kupiłam 2 kilo papryki, dzisiaj są już w słoiczkach, Młoda bardzo lubi pomagać, powkładała kawałki papryki do słoików samodzielnie Zaraz idziemy obierać aronię, najwyższy czas

Moja nowa róża - Abraham Darby?? oczywiście w szkółce jako NN

pozdrawiam!!

Gabriela 20:45, 01 wrz 2013

Obeliski, które przypadną mi w udziale będą u mnie pomalowane bejcą na kolor brudno-szarej zieleni. Będą podpierały róże New Dawn, już postanowione bo to bardzo zdrowe i kwitnące całe lato róże o pięknym perłowym kolorze i delikatnym zapachu.
Kolor zielony nie powinien Ci się Karola kojarzyć w tym przypadku z zielenią lakieru starych szkolnych ławek. Pamiętam doskonale odcinek filmu Alana Titchmarcha o ogrodzeniach, to było w cyklu Jak być ogrodnikiem i tę barwę płotu, to była taka szara zieleń, naprawdę neutralna i piękna. I właśnie coś takiego będę chciała uzyskać.
Tu jest link z tym płotem, zaraz na początku filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=Gcv8r0k02t0.
Moje obeliski będą stały na tle mieszanego żywopłotu, z obu stron ławki i chcę żeby były widoczne, ale neutralne. Myślę że o to chodziło dziewczynom, jak proponowały zieleń.
Jeżeli w ogrodzie nie będziesz miała żadnych innych niebieskich ani białych elementów, ( moim zdaniem same kule to mało), a pamiętam że ławkę i skrzynie warzywne masz w kolorze drewna, to takie niebieskie obeliski jak w ogrodzie Geoffa Hamiltona, które pokazałam na zdjęciu, nie bardzo przypasują. Tam cały ogródek - altanka, ogrodzenie, deski wytyczające poszczególne grządki były takie niebieskie i dlatego wyglądało to dobrze.
Z bielą - jw.
paniprzyroda 21:13, 01 wrz 2013

Witaj. Obeliski bardzo mi się podobają. Dyskusja na temat koloru bardzo interesująca. Dodam swoją wersję: każdy kolor można złagodzić (intensywność) stosując metodę suchego pędzla i przecierkę; a przy tym dowolnie wybrać kolor podstawowy. Pozdrawiam.
kaisog1 21:25, 01 wrz 2013

Karola to nie jest Abraham Darby
to jest AD:

On ma wyraźne koła... jakby płatki ktos związał w poszczególne kręgi... jak zobaczysz AD nie będziesz mieć wątpliwości