Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 08:01, 09 maj 2014

Marzenko, najgorsze że te hosty i bukszpany już tam są, w buszu i ich nie widać
Poprzenoszę część roślin - jak np przywrotniki - do cienia przy tarasie. Zrobi się luźniej w buszu Generalnie od północnej strony nadal mam sporo do zrobienia, nie ruszane od 3 lat. Jak skończę rabatę na froncie, przenoszę się na tyły

Safikey, to są jedne z ładniejszych żurawek, moim zdaniem, i dobrze rosną pozdrawiam!!

Aga, dzięki za pomoc!

miłego dnia!
Anita1978 08:17, 09 maj 2014

Karola
Takiego buszu jak u ciebie to nikt nie ka
Ale za to masz mnóstwo,gatunków przerózniastych! Same ciekawostki! Pewnie od tych babuszek z targu? U mnie ograniczam ostatnio gatunki- gust mi sie zmienił, pewnie gdybym robiła ogrod jeszcze raz od początku to byłoby w nik kilka, kilkanaście gatunków, mam swoje typy.
Ale ja tam u ciebie to busz lubię! Jest twój i jedyny w swoim rodzaju! Jak,ty to wszystko upychasz? No i fajnie lłączysz owoce i warzywa z ozdobnymi na rabatach! Nie marnuje sie żaden kawałek ziemi!
popcorn 08:23, 09 maj 2014

Anitko,

bo ja mam za małą działkę na swoje potrzeby I wszystko rośnie ze wszystkim!
Ja też - teraz - bym się zdecydowała na kilka gatunków. Ale dopiero teraz, jak już wiem CO mi się podoba i CO u mnie dobrze rośnie.. wcześniej podobało mi się PRAWIE WSZYSTKO!
No i mam prawie wszystko Ale powoli porządkuję. W sobotę wywożę do Teściowej (bierze chętnie wszystko) pełny bagażnik - wszystkie bergenie z frontu, część juk (zostawię tylko 3 które zakwitną w lipcu, a potem je tez pewnie wykopię). I rośliny przyprawowe. Parę sobie zostawię (na razie w doniczkach), bo chciałabym mieć mały zakątek z ziołami (tylko nie wiem gdzie, bo miejsca na niego brak

Babcie na targu mają mało ciekawostek ale parę roślin od nich mam, oczywiście! Sporo mam po mojej Babci. Pomidorki koktajlowe powoli muszę posadzić, ale nie mam gdzie
pozdrwiam!
popcorn 15:04, 09 maj 2014

I co?? Fajrant za pasem, a tu pada! Delikatnie bardzo, ale nie będzie sucho :/ Wrr. Wnerwiająca ta pogoda ostatnio
Wysadzę dzisiaj koktajlowe, tylko gdzie je wtrynić? Buu miejsca brak.
Zmęczona jestem. Jak dobrze że piątek! Miłego!!
Pszczelarnia 16:10, 09 maj 2014

popcarol napisał(a)
Ile masz skrzynek?
Pomidorki oddaj sąsiadce! Zacznij od jednej skrzynki! Nie szalej! Co się masz załamywać niepowodzeniami, zacznij od łatwiejszych roślin!
Plagi się rzucą, wcześniej czy później, niestety pomidorki bez zarazy to chyba tylko w szklarni, a i tam mączniak i inne... ech chyba że pryskasz co chwilę.. ja nie pryskam bo nie zamierzam tego dawać dziecku i sama jeść...
Co do dozowania obornika przeczytaj na opakowaniu, nie miałam do czynienia z granulowanym.

Ja mam zawsze w gruncie (pomidory), zawsze siane z nasion (własnych i z pomidorlandii), nie używam chemii sztucznej do oprysków - mam pomidory. Raz dłużej, raz krócej. Może tylko wymaga to większych starań.
Margarete 16:17, 09 maj 2014

Karolka a może zamiast na giełde pod halę ( jak to zrobiłysmy w ub. roku ) to sie kopniemy razem do Piotrkowa na te targi w niedziele z rana , mamy dobra droge, ja pojade autem, zobaczymy co tam daja ...moze ta szkółka w której kupowała Anita ostatnio swoje wielgasne hortki bedzie otwarta, podejrzymy u Anity przez płot co u niej w ogrodzie..... zeby jej głowy nie zawracac skoro ma robotę.............moze jeszcze sie ktos z nami zabierze kto tu jest blisko pod ręką.......Kasia, Magda, Margolka......albo i jak ktos dalej a miłaby ochote to nie ma problemu............rzucam pomysł do rozważenia
popcorn 17:59, 09 maj 2014

Ewo, ja też mam, ale zwykle krócej, bo zaraza ziemniaka je dopada dośc szybko. Ostatnio robię im daszek nad głową, jest lepiej. Pewnie zależy to od odmian też...
chodziło mi o to, żeby się Kasya przygotowała na możliwość porażki, bo hodowla pomidorków w gruncie do łatwych nie należy... a czym pryskasz?

Małgoś, tak się zastanawiałam właśnie, może?? Daj znać, jakbyś się wybierała, mogę wybrać się z Tobą ja też mam robotę... ale na froncie, a w niedzielę mi głupio - i działam z tyłu jeśli działam więc teoretycznie mam wolny dzień Daj znać!!
buziam!!
Anita1978 19:27, 09 maj 2014

Margarete napisał(a)
Karolka a może zamiast na giełde pod halę ( jak to zrobiłysmy w ub. roku ) to sie kopniemy razem do Piotrkowa na te targi w niedziele z rana , mamy dobra droge, ja pojade autem, zobaczymy co tam daja ...moze ta szkółka w której kupowała Anita ostatnio swoje wielgasne hortki bedzie otwarta, podejrzymy u Anity przez płot co u niej w ogrodzie..... zeby jej głowy nie zawracac skoro ma robotę.............moze jeszcze sie ktos z nami zabierze kto tu jest blisko pod ręką.......Kasia, Magda, Margolka......albo i jak ktos dalej a miłaby ochote to nie ma problemu............rzucam pomysł do rozważenia

Nie musicie przez płot . Malowanie przesunięte do środy. Upiekę placek
Anita1978 19:28, 09 maj 2014

"
Małgoś, tak się zastanawiałam właśnie, może?? Daj znać, jakbyś się wybierała, mogę wybrać się z Tobą ja też mam robotę... ale na froncie, a w niedzielę mi głupio - i działam z tyłu jeśli działam więc teoretycznie mam wolny dzień Daj znać!!
buziam!!"
Napisałam jw- upiękę placek. Tylko u mnie jeszcze niezbyt ładnie....
popcorn 20:46, 09 maj 2014

Anitko, dzięki! Zobaczymy czy Małgoś się zdecyduje. Jeśli tak, jedziemy!!
PS jakie niezbyt ładnie??? Załapiemy się jeszcze na cudną żwirową z tulipkami w wielkich ilościach!

Zrobiłam dzisiaj znowu kolejny kawałek rabaty. Kwadrat pod czereśnią z bukszpanów już jest i kawałek dalszy obwódki. Wypieliłam chwasty ze świeżo sianego trawnika (który dosieję jeszcze, może w weekend. Powoli coś tam widać