Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

agniecha973 15:13, 31 sty 2013

popcarol napisał(a)

Moje nasionka sobie leżą, pogrupowałam je teraz - kupka marcowych do gruntu i kupka takich do doniczek, ułożone wg kolejności siewu
nie mogę się doczekać

pozdrawiam!!

Karolina, to teraz jeszcze można w podgrupach wg alfabetu
Ale Cię korci. Ale mnie też. Paprykę dziś posieję i begonie i niecierpki i ...
popcorn 15:17, 31 sty 2013

Paprykę? Już? Niecierpki też mam, dostałam gratis do innych nasionek... mówisz że już?
Alfabetycznie układać nie będę, bez przegięć

pozdrawiam!!
agniecha973 15:20, 31 sty 2013

Paprykę pod folię już w styczniu można jeśli masz dużo światła na parapetach, ona ma długi cykl rozwoju. A jak do gruntu, to jeszcze chwilę wytrzymaj. Na niecierpkach co napisali? Zaraz odkopię, wydaje mi się, że już.
popcorn 15:21, 31 sty 2013

Jeszcze poczekam w takim razie, nie mam szklarni, niestety... może kiedyś?
pozdrawiam!
Urszulla 16:50, 31 sty 2013

popcarol napisał(a)
Anitko jeszcze nie mam niczego posianego, więc kto wie Jeszcze ze 2 tygodnie i powoli zacznę siać
Pomidory Ci padły? Dziwne... moje lutowe kiedyś po prostu powyciągane były, ale nie padły... a dyniowatych wcześniej niż w kwietniu nie sieję, bo one szybko rosną, nie to co pomidory...
Moje nasionka sobie leżą, pogrupowałam je teraz - kupka marcowych do gruntu i kupka takich do doniczek, ułożone wg kolejności siewu
nie mogę się doczekać

pozdrawiam!!

napisz jak dzielisz nasionka...dla tych co początkujący
ja też chcę wiedzieć co do czego? u Ciebie
popcorn 17:22, 31 sty 2013

Ula zgodnie z datami sugerowanymi dot siewu

W marcu do gruntu:
-bób
-groszek zielony i cukrowy
-sałata
-marchewka "pierwszy zbiór" (lub każda inna)

A do doniczek - końcem lutego posieję:
-bazylię
-rodzynek brazylijski i miechunkę pomidorową
-pomidory, paprykę
-jeżówkę, werbenę, niecierpek

pozdrawiam!
Urszulla 18:34, 31 sty 2013

Dzięki, pouczające.....nie wiedziałam że groszek i sałatę tak wcześnie do gruntu
ja w zeszłym roku siałam w kwietniu

A na zimne noce okrywasz?
Ja w marcu do gruntu chcę też szpinak.
Zeta 18:36, 31 sty 2013

O zapisuję werbenę pod koniec lutego ......hmmm dobrze wiedzieć
popcorn 19:14, 31 sty 2013

Hej Ula!
Szpinak wymaga wilgotnej i chłodnej pogody, a M wczoraj mnie oświecił że na przełom marca i kwietnia prognozuje się 25 stopni na plusie u nas
Szpinak sobie darowałam, bo zamiast iść w liście, ze 2x miałam kwiatki... bez sensu chyba że nowozelandzki -szpinakopodobne warzywo które ładnie rosło u sąsiadki w ub roku, może się skuszę

Ula pewnie sałatę i groszek lepiej w kwietniu, ale ja się nie mogę doczekać. (w kwietniu też sieję, kolejną partię). I o ile z marchewką różnie bywa, to groszek zawsze mi ładnie rośnie siany w marcu Sieję obok bobu i całość przykrywam włókniną białą póki są przymrozki. W ubiegłym roku śnieg mi napadał na tą włókninę Ale bób miałam ładny - fotka z końca maja:

Zeto nie wiem, pierwszy raz posieję werbenę, ale chyba jej nic nie będzie? Trochę posieję, resztę w marcu
popcorn 19:19, 31 sty 2013

Też końcem maja miałam już taki groszek