Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Joaska 13:02, 13 maj 2013

popcarol napisał(a)
Aniu - kwitnie. Dziwne, bo myślałam że razem z różami. Ale może razem z różami to ten drugi raz? Teraz przekwitnie, ciachnę ją, zasilę i czekam
A dumna jestem, bo sama ją wyhodowałam z nasion, w ubiegłym roku

pozdrawiam!!

Karola no pełna podziwu jestem warzywniak juz taki dorodny, plony zbierasz, a mój dopiero w powijakach!
A kocimietka wypasiona jest, ja nie umiem z nasion nic wyhodować, lepiej mi idzie dzielenie i sadzonkowanie
kupiłam w tym roku 5 sztuk kocimiętki, bedzie na podziały
jedynie chyba mi werbena wzejdzie z nasion- chyba bo maciupeńka jeszcze strasznie.
A no i jeszcze mi się firletka z nasion udała i to tyle
Pszczelarnia 13:08, 13 maj 2013

Karola, jak się nazywają te cytryno-zielone tawułki dokładnie?
popcorn 13:10, 13 maj 2013

Joasiu,
dzięki. Warzywnik udany, chociaż przez te skrzynie jest mniej miejsca (bo co roku nawet ścieżki miałam obsiane i tak "skakałam" pomiędzy
Kocimiętka też sie udała, ja z nasion też nie bardzo, bo duużo czasu mija, zwykle 2 sezony, aż to coś posiane zakwitnie. Nie dotyczy to oczywiście jednorocznych, ale z takich to tylko aksamitki, cynie i astry.
Werbenę mam z nasion, już poprzesadzałam do gruntu. Do gruntu też siałam jesienią jeszcze, ale nic nie wyszło
powodzenia!
pozdrawiam!
popcorn 13:14, 13 maj 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Karola, jak się nazywają te cytryno-zielone tawułki dokładnie?

Ewo to tawuła nie tawułka (te to typowe byliny, te moje to krzaczki), Golden Princess o ile mnie pamięć nie myli.

pozdrawiam!
Joaska 13:31, 13 maj 2013

popcarol napisał(a)
Joasiu,
dzięki. Warzywnik udany, chociaż przez te skrzynie jest mniej miejsca (bo co roku nawet ścieżki miałam obsiane i tak "skakałam" pomiędzy
Kocimiętka też sie udała, ja z nasion też nie bardzo, bo duużo czasu mija, zwykle 2 sezony, aż to coś posiane zakwitnie. Nie dotyczy to oczywiście jednorocznych, ale z takich to tylko aksamitki, cynie i astry.
Werbenę mam z nasion, już poprzesadzałam do gruntu. Do gruntu też siałam jesienią jeszcze, ale nic nie wyszło
powodzenia!
pozdrawiam!

U mnie Werbena taka tyciuteńka jest do gruntu to sama nie wiem kiedy się bedzie nadawała chyba latem
popcorn 13:34, 13 maj 2013

moja ma z 5 cm, od czasu wsadzenia w grunt ani drgnęła pozdrawiam!
Eve 13:40, 13 maj 2013

Karolinko, mam pytanie odnośnie tych tawuł? tawułek?

Właśnie sobie je kupiłam, żeby rozjaśnić szmaragdy, czy one mają jakieś szczególne wymagania? Czy często je formujesz? Jak szybko rosną i czy jakieś choróbska łapią?
Czy te różowe kwiaty jakoś z nimi wyglądają? Masz może fotkę kwitnących?
Margarete 13:43, 13 maj 2013

Hej, wpadłam, poczytałam, podziwiam pracowita kolezankę oraz ogród. Buziaki
popcorn 13:51, 13 maj 2013

Ewo to tawuły, chyba Golden Princess.
Wymagań brak, jak jest zbyt sucho listki im się zwijają i trzeba podlewać. ale prócz tego i cięcia są bezproblemowe. Tnę teraz - wiosną (bo straciły kształt) i po kwitnieniu jeszcze raz. Te różowe kwiatki nieźle wyglądają nawet. Fotka kwitnących, z czerwca ub. roku:

popcorn 13:53, 13 maj 2013

Małgosiu dziękuję!! muszę do Ciebie zajrzeć, ale dzisiaj pewnie mi się to nie uda - poniedziałek, jak zawsze pracowity