Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Anita1978 21:51, 26 maj 2013

popcarol napisał(a)
Wrocilismy z targow, fajnie bylo Obejrzelismy przerozne kroliki, kury (silki jedwabistej nie bylo), przepiorki, golebie itp Maszyny rolnicze byly wypasione, kola o srednicy ponad 2 metry na oko

Roslin bylo troche; znalazlam fajna szkolke niestety az spod Lichenia; kupilam od pana wiaza Wredei szczepionego do ciecia w kulke za jedyne 30 zl. Pan mial tez oczywiscie glediczje trojcierniowa, ale nie ze soba:/ Za 30 zl tylko chcial mi sprzedac wisnie Amanogawa, cudna, ze 2 metry miala... ale nie mialam jej jak zabrac (5 pasazerow w naszym Polo). I dobrze, o gdzie bym ja posazila? Ech... Porozmawialam z nim chwile pytajac o rosliny, gosc stwierdzil "a pani ogrody robi?" Tylko swoj

Kupilam tez spora piwonie drzewiasta z paczkiem (ma byc biala) - 45 zl; oraz 2 nowe hosty po 7 - z mini liscmi, zolta i niebieska, listki lancetowate, no name niestety. Byly lilie po 1 zl i cale mnostwo roslin; ceny przyzwoite.
Stoisko Rh Ciepluchy mialo rosliny taniej niz u siebie (borowki am po 13 z nie po 15, duze rh po 30 zl). Ale Rh nie kupilam, juz nie mam miejsca, choc byl Percy Weissman...hmm... (ich mam za plotem, zawsze moge podjechac

Szkoda ze jutro poniedzialek Wracamy do domu, bede sadzic

Około, a gdzie te targi???
A powiedz mi jeszcze ta podarowana werbena ( ?) to kwitnie na jaki kolor? Lubi słońce czy cień? Jaka wysoka jest?
Muszę ją gdzieś ulokować
popcorn 22:01, 26 maj 2013

Gabriela napisał(a)
Karola, miejsca to ja mam aż nadto, ale nie mam koncepcji, ani czasu. Przestałam kupować tylko dlatego że śliczne, ten etap raczej mam za sobą, przerzuciłam się na nudne planowanie. I wymieniam się roślinami. Ale z ognistej rabaty nie wyplewiłam wszystkich maków no i koncepcję znowu diabli wezmą, chyba że zacisnę zęby i wyrwę jak będą większe.

Gabrysiu ja ciągle jestem w fazie "chce" - bo ładne, bo jeszcze nie mam. Gdzieś wcisnę. I koncepcje "po kilka egzemplarzy tego samego" diabli biorą. Ale mnie taki zaplanowany ogród nie rajcuje. Gdybym miała projekt nawet od Danusi, już w trakcie robienia coś bym zmieniła. A jakby był gotowy, to co wtedy? Same nudy! Najbardziej w moim ogródku podoba mi sie to, ze zawsze mogę coś zmienić Rośliny przesadzam ciągle, lubię to
popcorn 22:03, 26 maj 2013

Hej Anito!

Targi odbyły się wczoraj i dzisiaj, tu więcej info, 54 km ode mnie, za Sieradzem:
http://www.lodr-bratoszewice.pl/aktualnosci/xxiii-targi-rolniczo-ogrodnicze-w-koscierzynie

Werbena:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/160-verbena-bonariensis-werbena-patagonska
luiza_jakubo... 22:22, 26 maj 2013

Witaj Karola. Ziemniakami mnie zaskoczyłaś. Duże! Nie wiem, czy wiesz, że trzeba je obkopywać. Co jakiś czas jak rosną trzeba robić coraz wyższy kopiec. Nie wiem, czy dobrze tłumaczę, ale myślę, że się domyślisz.
Anita1978 22:26, 26 maj 2013

Ok, dzięki już poczytałam
popcorn 07:14, 27 maj 2013

Kasiu - dzięki! Tak zrobię! Tylko nie bardzo mam miejsce tam w malinach
Anito - juz wiesz gdzie ja posadzić? W sumie gdziekolwiek, z tylu rabaty raczej

miłego dnia! Krotki tydzień, tylko 3 dni! I długi weekend!!

Znalazłam glediczje, po 1.5 zl/szt (malutkie), w Pabianicach. Kasiu, Gosiu, chcecie? Jade do gościa...
ka1sia 09:30, 27 maj 2013

Karola, melduję, że moje "twoje" roslinki mają się dobrze, wszystkie posadzone
Powiększam warzywnik, w przyszłym roku też chyba zaszaleję i parę ziemniaczków sobie zasadzę, a co! U mnie tez ciągle zmiany Pozdrawiam, Kasia
GabiK 09:41, 27 maj 2013

Karolino, prostuję - czosnki z mozgą to na placu Grzybowskim, jakby ktoś chciał obejrzeć. A wiesz, że nawet nie wiem, jak to wygląda w tym roku? Nie ma kiedy pojechać. Zresztą wtedy też byliśmy przypadkiem.
My od Bogdzi wyjechaliśmy dopiero o 17, to już nic nie zrobiłam.
popcorn 09:54, 27 maj 2013

Kasia, ciesze sie, niech rosna!!
Gabrysiu - dzieki za info. Ciekawa jestem, jak znajde chwile pogrzebie w necie, moze sa aktualne zdjecia? No to posiedzieliscie sobie!

pozdrawiam, milego dnia!!
popcorn 18:41, 27 maj 2013

Dzisiaj jestem wykończona. Od rana krew mnie zalewa

Rano okazało sie ze dzień matki w przedszkolu Młodej nie zaczyna się o 15.30, a juz o 14.20 - wiec przynajmniej 2h muszę urwać się z pracy:/ Przyjechałam do domu, rozgrzebałam 2 sprawy i o 8.30 padł internet. Okazało się ze to prąd! Planowe wyłączenie, do 16tej!! Hura! Wiec na 4h pojechałam do Teściów, popracować. Nie mogłam się podłączyć, bo ustawienia internetu inne... w końcu się udało, zdenerwowana głupotę walnęłam.... W dzikim pedzie zrobiłam najpilniejsze rzeczy i o 13tej musiałam jechać z powrotem. Pol dnia urlopu. Godzina w jedna stronę.

Jutro opieprze kogoś - pewnie bogu ducha winnego - w zakładzie energetycznym; napisze pismo i wybiorę się na wiejskie zebranie zbierać podpisy. Co to za wyłączenia planowe co miesiąc - dwa? Teściowie maja dom na wsi zabitej dechami i nigdy czegoś takiego tam nie było! Niech remontują o 4 rano, a nie miedzy 8 a 16ta! Sąsiadka - krawcowa kupiła sobie w końcu generator, nie wiem czy na tym się nie skończy... ech :/

Pada. idę cyknąć deszczowe fotki