Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Połowa działki - czyli mam powoli dość część II

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II

Basilikum 08:06, 16 cze 2026

Ale super prezent. Mam nadzieję, że szwajcarskiego sera tez pojadłas
Alija 08:40, 16 cze 2026

Halinko, wszystkiego najlepszego i najpiękniejszego

Wspaniałe prezenty urodzinowe, super
Ewa777 12:34, 16 cze 2026

zawitka napisał(a)
za nim odpowiem koleżankom to dla Ewci--- pytanie. U mnie od jakiegoś czasu na azaliach rosną po kwitnieniu na łodygach przy kwiatkach takie narośla ,Zrywam je ale nie wiem czy jakiś oprysk dawać czy tylko zrywać .W tym roku nieco mniej tego dziadostwa ale jest. Czy ty miałaś coś takiego??????

Niestety u mnie w ubiegłym roku też to się pojawiło na jednej azalii. To jest grzyb powłocznik azaliowy. Bardzo dobrze zrobiłaś, że je zebrałaś z rośliny, bo to jeden ze sposobów pozbycia się grzyba. Po zebraniu grzyba trzeba go wyrzucić lub spalić. Po usunięciu narośli wykonaj oprysk fungicydem (np. preparatem grzybobójczym ogólnego stosowania), aby powstrzymać dalszy rozwój infekcji. Jesienią bardzo dokładnie wygrab i zniszcz wszystkie opadłe liście. To właśnie na nich zimują formy przetrwalnikowe grzyba.
Ewa777 12:36, 16 cze 2026

Halinko, samych radości, dużo zdrowia i pociechy z dzieci i wnuków. Niech spełniają Ci się wszystkie marzenia. Już widać, że się spełniają, bo masz wspaniałą wiatę do odpoczynku i wymarzoną podróż.
Wyprawa tym pociągiem po Szwajcarii też jest na liście moich marzeń
Gosialuk 16:55, 16 cze 2026

Gratulacje i najlepsze życzenia. Świetny prezent dla ogrodniczki, żeby się mogła cieszyć ogrodem. Zdolnego masz syna.
mirkaka 18:58, 16 cze 2026

zawitka napisał(a)
za nim odpowiem koleżankom to dla Ewci--- pytanie. U mnie od jakiegoś czasu na azaliach rosną po kwitnieniu na łodygach przy kwiatkach takie narośla ,Zrywam je ale nie wiem czy jakiś oprysk dawać czy tylko zrywać .W tym roku nieco mniej tego dziadostwa ale jest. Czy ty miałaś coś takiego??????

Halinko, 100 lat Ci życzę w zdrowiu, i siłach do ogrodowania
Przepiękne prezenty dostałaś od rodziny, masz wspaniałą rodzinę
Tak jak Ewa pisze, to powłocznik azaliowy, też to mam od kilku lat, zbieram , ale nie zrobiłam jeszcze ani razu oprysków, nie wygrabiam też liści jak pisze Ewa, szczerze mówiąc nie chce mi się.