Ale piękne te habłonki Sylwuś i całkiem długo kwitną, prawda? U mnie od wczoraj pada, z tym że wczoraj niewiele i z przerwami, a dziś id rana ( a może i od nicy?) solidnie. Siedzę w garażu, popijam kawkę i łapię deszczówkę
Cześć Sylwuś, obłędna ta Ola Doradzałaś mi z drzewkami pod taras. Teraz pozostały w "rekrutacji" dwa i nie mogę się zdecydować - albo Ola albo wiśnia Kiku Shidare Zakura Jak patrzę na Olę u Ciebie i u Hani Gruszki to myślę Ola, a jak wchodzę do Małej Mi i widzę wiśnię, to stawiam na wiśnię
A ta Ola ładna jest jesienią? Pewnie jabłuszka ją bardzo zdobią.
Aniu siewki bo posiałam wcześniej w inspekcie, nie pikowałam na pojedyncze w łące tylko kępkami bo z zeszłego sezonu wiem, ze szarłat nie toleruje pikowania, przesadzania itp. W zeszłym tygodniu wypróbowałam takie kępkowe sadzenie i się sprawdziło na rabacie, dlatego próbuje w łące, od rana podlewa z nieba więc nie jest źle, utrafiłam z tym wczorajszym sadzeniem
Siałam wiosna w łąkę z nasion, ale do tej pory nie wschodzą bo była susza, jeśli teraz wzejdą to będzie las szarłatu
Aniu moja łąka jest wielkości jakby to ująć kilku ogródków przydomowych ( sama łąka) kilkunastu jeśli nie kilkudziesięciu arów powierzchni. Nie odchwaszczam jej bo mając ugór od zachodu za siatka nic by mi to nie dało, a zajęłoby pół roku jak nie lepiej no i deptalibyśmy siewki. Oprysk na chwast nie wchodzi w grę bo łąka jest dla owadów w dużej mierze i dla innych zwierząt, wiec sama rozumiesz. Jedyne co to jesienią na samej górze tam gdzie było najmniej kwiatów do tej pory, zgryźliśmy darń i w to wysiali rośliny, ale susza nie pozwoliła im powschodzić, może teraz coś wyjdzie
Kochana u nas też od rana pada ładnie, dobrze, ze nie ulewnie bo mniej się bojam zalania. A tak co napada to wsiąknie , sucho jest bardzo nadal, jak wczoraj sadziłam to mimo, że rano padało ziemia się rozsypywała jak proch tylko w ciemniejszym kolorze. Potrzebny ten deszcz bardzo. Też łapiemy każdą kroplę w co się da.
Kasiu kiku ma piękny kwiat, ale kwitnie ze dwa tygodnie krócej niż Ola( mam obie) Ola u mnie kwitła ok miesiąca prawie, jesienią cała w ślicznych jabłuszkach i utrzymuje je do wiosny.
Takie jabłuszka ma i liście przebarwia, fotka z początku października
w tym samym czasie kiku jest taka, spadną liście i tylko gałązki zostają