Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:16, 04 wrz 2022

gogo napisał(a)

To mają pecha, bo ja wieczorem robię obchód i je unicestwiam.
Najwięcej jest przy suchej karmie dla kotów i jeży i na opadłych śliwkach, więc łatwo je znaleźć.

Ja gdy tylko trafię jakiegoś to też nie przechodzę obojętnie, ale biorąc pod uwagę, że mnie stosunkowo mało w ogrodzie w ciągu doby to pomocnicy naturalni mile widziani

A tak poza ślimakami, ktoś nam do ogrodu podrzucił znowu małego kotka, czarnulek. Dwa miesiące temu zaginęła nam nasza najstarsza koteczka Dżuma, dosłownie rozpłynęła się w powietrzu...
A teraz na Jej miejsce czarnulek z nieba spadł.
sylwia_slomc... 10:19, 04 wrz 2022

Martka napisał(a)

Sylwia, wyjątkowe klimaty, piękne miejsce stworzyliście, kompleks założeń - w zasadzie trzeba rzec. Wbrew okolicznościom. Zdjęcie z daliami i mieczykami rozczulające. Ile tu serca Twojego!
Bogactwo nasadzeń imponujące.
Edit: U mnie też sporo małych żabek, wyległy się w podstawkach po donicach. Jaszczurki także się pojawiły. Wszystko to zasługa nieskoszonego kawałka trawnika….

Ja już sobie nie wyobrażam warzywnika bez dalii.... miałam przez powódź rok temu i ciężko mi było koło niego chodzić. Naturalne miejsca są domem wielu stworzeń
sylwia_slomc... 10:23, 04 wrz 2022

Rumianka napisał(a)
Różnorodność Twojego ogrodu sprawia, że to prawdziwy raj na ziemi...każdy znajdzie tu perełkę dla swojego oka... Nie można wyróżnić, że coś jest piękniejsze, bo wszystko zachwyca urodą nasadzeń...Fantastyczny masz ten swój raj...może kiedyś uda mi się zobaczyć go na żywo?

Niektóre miejsca mam zaniedbane w tym roku, jeszcze nie odgrzebane z mułu, ale i tak sporo udało się doprowadzić do porządku, ten rok pod względem wody u nas z deficytem ogromnym. Wczoraj lałam na biegu wodę hortensjom bukietowym bo liście wiszą jak szmatki powiędłe... miało dzisiaj padać, pochmurkane jest, ale deszczu nie ma
Jak Cię wiatry na południe przywieją dawaj znać, furtka otwarta dla miłego Gościa
daredevil 11:34, 05 wrz 2022

Cześć Sylwia,

zaglądam, pozdrawiam! Mam nadzieję popadało u Ciebie trochę w końcu?

Mam pytanko, po ile są działki budowlane w Waszej okolicy, orientujesz się może? Byłam wczoraj z kuzynem na grzybach i szuka czegoś w okolicach Krakowa, z naszej strony strasznie drogo, może z Waszej ciut taniej?

buźki
K.
sylwia_slomc... 11:58, 05 wrz 2022

daredevil napisał(a)
Cześć Sylwia,

zaglądam, pozdrawiam! Mam nadzieję popadało u Ciebie trochę w końcu?

Mam pytanko, po ile są działki budowlane w Waszej okolicy, orientujesz się może? Byłam wczoraj z kuzynem na grzybach i szuka czegoś w okolicach Krakowa, z naszej strony strasznie drogo, może z Waszej ciut taniej?

buźki
K.

Karola u nas też jakaś masakra cenowa, tu nigdy tanio nie było, za działki nie budowlane śpiewają dużo, a za takie do zabudowy siedliskowej to głowa mała, budowlane jeszcze droższe. Do tego dochodzi, ze u nas nie ma małych działek, najmniej się kreci w okolicach pół hektara do tego zawsze jest tylko część z tego pod zabudowę reszta rolna, z odralnianiem straszne problemy bo wysoka klasa gruntów i tak się koło zamyka.

Nie padało u nas ani kropli, dramatyczna susza Miało wczoraj padać przelotnie, ale nie padało, dopiero może coś za tydzień, to będzie już kolejny miesiąc bez żadnego deszczu Od marca padło u nas tylko kilka razy z reguły 5 -10 minut drobnego deszczyku, raz był ciut intensywniejszy to podlało ziemię na 5 cm w głąb. Na drugi dzień znów była sucha. Nie wiem co będzie dalej jak nie popada...
daredevil 12:01, 05 wrz 2022

Ojej współczuję u nas wczoraj trochę pokropiło, niewiele ale lepsze cokolwiek niż nic...

jakieś widełki cenowe podpowiesz? to fakt jak działka duża to cena za metr się mnoży i kwoty wychodzą hmmm spore!
Obiecałam że mu pomogę szukać i nie wiem jaka cena jest dobra i trzeba jechać oglądać już a jaka średnia i może poczekać do weekendu

buźki
sylwia_slomc... 12:20, 05 wrz 2022

Puściłam Ci sms- em
sylwia_slomc... 12:24, 05 wrz 2022

Remontowo trochę
wyrywaliśmy futrynę, trzeba było wzmocnić nadprożem

sylwia_slomc... 12:27, 05 wrz 2022

ja skuwałam garby na tynku żeby Emusiowi łatwiej było ściany prostować

montujemy belki, ten etaprac juz lubie bo jest konstruktywny, cos powstaje

sylwia_slomc... 12:30, 05 wrz 2022

obrzucanie z pierwszego dziur po futrynie

i ściany po piecu