Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:32, 01 wrz 2022

Agatorek napisał(a)

Zgadzam się w 100% ❤️❤️❤️

Dzięki Twojej sośnie himalajskiej moja zmieniła miejsce już w zeszłym roku .

Mądrze zrobiłaś
sylwia_slomc... 10:33, 01 wrz 2022

April napisał(a)

To jest świetne. Uwielbiam młode brzozy wśród traw. Niesamowicie łączysz rośliny ozdobne z łąką.

Miło mi, że tak uważasz, zwłaszcza, że sama masz świetne wyczucie w tej kwestii
sylwia_slomc... 10:35, 01 wrz 2022

KZ_Asia napisał(a)
A tu wątek pędzi z prędkością światła
Obrazki czy z bliska czy z daleka ... boskie. Domku już nie widać spod roślin. Lubię taki stan

W tym sezonie raczej pełza w porównaniu do poprzednich lat Ale Kogoś długo tu nie było, usprawiedliwiona nieobecność, remont idzie Wam świetnie
gogo 00:44, 02 wrz 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

O takie niespodzianki są fajne Niestety ogrodnik cierpliwy musi być Też się tego uczę. Dochodzę do wniosku, ze ogród wielu rzeczy nas uczy.
Uczy cierpliwości, systematyczności, współżycia z naturą, tego, ze ten kawałek planety przez nas uprawiany wcale do nas nie należy tylko do wszystkiego co na nim i w nim żyje, dla tych żyjątek to dom, a przede wszystkim uczy pokory

Podpisuję się obiema rękami pod tym, co napisałaś
Mój kawałek na ziemi jest otwarty dla wszystkich żyjątek, ostatnio miałam spodkanie z małą żabką, która mieszka między kamieniami
sylwia_slomc... 10:59, 02 wrz 2022

gogo napisał(a)

Podpisuję się obiema rękami pod tym, co napisałaś
Mój kawałek na ziemi jest otwarty dla wszystkich żyjątek, ostatnio miałam spodkanie z małą żabką, która mieszka między kamieniami

U nas w tym sezonie udało się dopilnować by wszystkie kijanki z rowu i oczek mogły się przemienić w żabki. Teraz po całym ogrodzie skacze mi multum już takich 3-4 cm. Trzeba bardzo uważać zwłaszcza rano i wieczorem gdy skaczą po trawnikach by nie zadeptać. Wiadomo, ze cześć na pewno padła po drodze łupem różnych smakoszy żab, ale sporo do wiosny dotrwa, a to może oznaczać, że ślimaków będzie mniej w kolejnych sezonach zwłaszcza jeśli w przyszłym roku rozmnoża się w większej ilości Ostatecznie plaga żab roślinom nie zagraża, a palga ślimaków ogromnie
gogo 21:44, 02 wrz 2022

U nas w tym sezonie udało się dopilnować by wszystkie kijanki z rowu i oczek mogły się przemienić w żabki. Teraz po całym ogrodzie skacze mi multum już takich 3-4 cm. Trzeba bardzo uważać zwłaszcza rano i wieczorem gdy skaczą po trawnikach by nie zadeptać. Wiadomo, ze cześć na pewno padła po drodze łupem różnych smakoszy żab, ale sporo do wiosny dotrwa, a to może oznaczać, że ślimaków będzie mniej w kolejnych sezonach zwłaszcza jeśli w przyszłym roku rozmnoża się w większej ilości Ostatecznie plaga żab roślinom nie zagraża, a palga ślimaków ogromnie

Ja liczyłam na kijanki w moich oczkach, może i były, a ja ich nie zauważyłam.
I ta żabka mnie ucieszyła
A ślimakom mówię zdecydowanie "nie", na szczęście w tym roku jest ich zdecydowanie mniej
sylwia_slomc... 22:05, 02 wrz 2022

Bo sucho, ale po każdym deszczu najdrobniejszym od razu wyłażą.
gogo 00:30, 03 wrz 2022

Bo sucho, ale po każdym deszczu najdrobniejszym od razu wyłażą.

To mają pecha, bo ja wieczorem robię obchód i je unicestwiam.
Najwięcej jest przy suchej karmie dla kotów i jeży i na opadłych śliwkach, więc łatwo je znaleźć.
Martka 08:01, 03 wrz 2022

Sylwia, wyjątkowe klimaty, piękne miejsce stworzyliście, kompleks założeń - w zasadzie trzeba rzec. Wbrew okolicznościom. Zdjęcie z daliami i mieczykami rozczulające. Ile tu serca Twojego!
Bogactwo nasadzeń imponujące.
Edit: U mnie też sporo małych żabek, wyległy się w podstawkach po donicach. Jaszczurki także się pojawiły. Wszystko to zasługa nieskoszonego kawałka trawnika….
Rumianka 00:02, 04 wrz 2022

Różnorodność Twojego ogrodu sprawia, że to prawdziwy raj na ziemi...każdy znajdzie tu perełkę dla swojego oka... Nie można wyróżnić, że coś jest piękniejsze, bo wszystko zachwyca urodą nasadzeń...Fantastyczny masz ten swój raj...może kiedyś uda mi się zobaczyć go na żywo?