Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:04, 12 lip 2023

Monia81 napisał(a)

Tak pisze smsa

Jutro się zdzwonimy
sylwia_slomc... 23:08, 12 lip 2023

Magleska napisał(a)
Sylwuś relacja cudna ,żal mi d...ściska ,że nie udało mi się pojechać z Wami ech

remontowo -przecie do przodu pracusie

szał liliowcowy u Ciebie -masz ich bardzoooo dużo -same piękności

już nie mogę doczekać się końca lipca

Buziaki

Madzia czas tak śmiga, ze raz dwa ten dzień nadejdzie
Szkoda wielka, że Ci się nie udało jechać. W tym roku wody na południu nie brakuje i wszystko kipiało zielenią i kolorami
Kocham liliowce, mam sporo, będę jak podrosną dzielić i robić nową długą rabatę pod drzewami na przeciwko łąki
JoannA 08:28, 13 lip 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Joasiu zapisane mam wszystkie w kajecie, ale nie jestem w stanie przyporządkować ich do nazw, musiałabym każdy jeden w necie po nazwie wyszukiwać. Nie mam niestety ani czasu, ani siły jak już do domu wracam. Przykro mi
Jak je kupowałam dwa sezony temu i wcześniej to podawałam tutaj co zamówiłam, ale nie odszukam tego teraz, pamiętam, że kupowałam krótko po powodzi. Część dostałam od znajomych bezimiennie. Część kupowałam jakoś w marcu chyba trzy albo cztery lata temu w markecie Caref...r z capersów i muszę powiedzieć, że właśnie z nich nie mam żadnej pomyłki, a są zachwycające.
Wbijałam przy nich w czasie sadzenia plastikowe podpisane etykiety, ale nad rowem popłynęły z powodzią, a koło ogniska tak wyblakły, że nie sposób odczytać co tam napisane, na wielu nie widać absolutnie nic tak wypłowiały.
Jeśli Ci barzo zalezy i przeszukasz w necie sama to przypomnij mi choćby sms-em w niedzielę rano. Jak mi nic nieprzewidzianego nie wyskoczy to wklepię tutaj z kajetu nazwy tych co posiadam. Tylko tak mogę pomóc niestety

Wojsławice robią niesamowite wrażenie. Kto raz był będzie wracał. Mnie ciekawi u nich jesień i wiosna jeszcze nigdy wtedy nie byłam, a pewnie są i cebulowe, maja masę lilaków i magnolii i piwonii i różaneczników, a jesienią całe Arboretum się przebarwia, pełno potężnych drzew i trawy.... może się kiedyś jeszcze uda Powierzchnia obecnie to coś koło 62 hektarów

Szkoda Sylwuś czasu na takie żmudne przeszukiwania. Kilka liliowców szczególnie wpadło mi w oko i pomyślałam żeby zamówić, ale dobiorę sobie coś podobnego. U mnie kwitnie parę odmian, a reszta się ociąga Dzisiaj przyjdą następne bo promocja w lipcu spora.
Widzę że to świetne rośliny na moje słoneczne rabaty.
A do Wojsławic kiedyś się wybiorę
Pozdrawiam
Basieksp 09:29, 13 lip 2023

W takiej ilości trudno było by mi wybrać te które bym chciała mieć co jeden to ładniejszy
sylwia_slomc... 11:57, 13 lip 2023

JoannA napisał(a)

Szkoda Sylwuś czasu na takie żmudne przeszukiwania. Kilka liliowców szczególnie wpadło mi w oko i pomyślałam żeby zamówić, ale dobiorę sobie coś podobnego. U mnie kwitnie parę odmian, a reszta się ociąga Dzisiaj przyjdą następne bo promocja w lipcu spora.
Widzę że to świetne rośliny na moje słoneczne rabaty.
A do Wojsławic kiedyś się wybiorę
Pozdrawiam

Asiu to świetne rośliny na różne stanowiska. Jak już zaczną kwitnienie to kwitną niezawodnie co rok. Czasem na te pierwsze kwiaty trzeba poczekać aż zbudują kępę, ale warto. Nie trzeba ich odmładzać, nie ma z nimi roboty. Nie puszczają chwastu. Nie wymagają częstego podlewania nawet przy suszy. Niektóre są pachnące inne powtarzają kwitnienie, a wszystkie są jadalne choć mi ich szkoda do jedzenia zrywać
sylwia_slomc... 11:59, 13 lip 2023

Basieksp napisał(a)
W takiej ilości trudno było by mi wybrać te które bym chciała mieć co jeden to ładniejszy

Różnią się wielkością kwiatu i wysokością. Niektóre ilością kwiatów też i tym co powyżej Asi napisałam. Nie wiem czy jest jakiś inny gatunek w którym by był tak bogaty wybór odmian jak w liliowcach właśnie
sylwia_slomc... 12:58, 13 lip 2023

W szerszych kadrach to co wczoraj było w zbliżeniach
Przy ognisku, naparstnice juz usunełam

sylwia_slomc... 13:00, 13 lip 2023

zostały pojedyncze na wysiew

sylwia_slomc... 13:04, 13 lip 2023

sylwia_slomc... 13:06, 13 lip 2023

żyrafowa