Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:41, 23 maj 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jak to dobrze, że ulewa nie przyniosła strat. Woda pewnie po nocy już wsiąknie. Wszystko pięknie rośnie i kwitnie. Oczopląsu faktycznie można dostać.

Ciut błotka, jakieś 3-5 cm na niewielkim fragmencie. No i koło chatki te , a dopiero było sprzątane. Musimy obczaić którędy się tam jeszcze dostaje. Niby pozabezpieczane deskami na przekładkę, ale może znowu nornice zryły pod deskami i tunelami namuliło. Nie wiem. Ważne, że niedużo
Alija 21:47, 23 maj 2024

Uff, dobrze, że nie było strat. Łączka piękna, ogromna różnorodność roślin, ślicznie.
U mnie niestety w ogrodzie kleszcze się zdarzają, koty przynoszą, sama też już miałam jednego.
Basieksp 21:48, 23 maj 2024

No to Wasza praca z zaporami się opłacałamyślę, że teraz już aż tak bardzo nie będzie Wam się to błoto wdzierać, trzymam kciuki
sylwia_slomc... 22:03, 23 maj 2024

Alija napisał(a)
Uff, dobrze, że nie było strat. Łączka piękna, ogromna różnorodność roślin, ślicznie.
U mnie niestety w ogrodzie kleszcze się zdarzają, koty przynoszą, sama też już miałam jednego.

Jest oprysk na kleszcze, ale nie wiem czy wybija selektywnie czy wszystkie owady jak leci. My prze 10 lat ogrodu w ogrodzie żadnego nie złapaliśmy. A przecież w łące stale sadzę więc gdyby były to bym złapała. A już na pewno psiaki bo z nosem w każdy zakamarek zaglądają.
sylwia_slomc... 22:05, 23 maj 2024

Basieksp napisał(a)
No to Wasza praca z zaporami się opłacałamyślę, że teraz już aż tak bardzo nie będzie Wam się to błoto wdzierać, trzymam kciuki

Oby, może jeszcze pianką uszczelnimy między deskami, a tamą na łączeniach przy słupkach....o ile by mogło pomóc to może warto...
Alija 22:07, 23 maj 2024

Nie sądzę, żeby taki oprysk działał selektywnie. Pewnie ginie wszystko, co się nawinie pod oprysk.
Nie stosuję chemii w ogrodzie, to już ostateczność. Kleszczy aż tak strasznie dużo na razie nie mam, da się wytrzymać.
sylwia_slomc... 22:11, 23 maj 2024

Alija napisał(a)
Nie sądzę, żeby taki oprysk działał selektywnie. Pewnie ginie wszystko, co się nawinie pod oprysk.
Nie stosuję chemii w ogrodzie, to już ostateczność. Kleszczy aż tak strasznie dużo na razie nie mam, da się wytrzymać.

Też unikam chemii jak mogę. Nieselektywne nie wchodzi w grę i u mnie bo owadów mam od groma i ogród pod zwierzyniec robiony więc nie ma opcji. Na razie nie mam problemu, ale nie wiem jak będzie w przyszłości...
Magleska 22:10, 25 maj 2024

Czas w końcu na moją relację z wizyty w Ranczu

To ,że Was obojga podziwiam ,to wiecie -ogród jest śliczny ,w naturalistycznym klimacie z taką wielką ilością różnych roślin ,że przez te kilka godzin nie jest się w stanie go dobrze poznać

Dziękuję za ten wspólny dzień pełen wrażeń ,rozmów ,śmiechu ,pysznego jedzonka

Nie mam dużo zdjęć ,mój aparat ,albo raczej ja nie umiem w pełnym słońcu robić fotek
Magleska 22:12, 25 maj 2024

Magleska 22:13, 25 maj 2024