Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 13:10, 31 lip 2025

sylwia_slomc... 13:11, 31 lip 2025

sylwia_slomc... 13:13, 31 lip 2025

sylwia_slomc... 13:30, 31 lip 2025

Koniec spamu łąkowego.
Przemyślenia lipcowe łąkowe są takie:
Efekty dosadzania już zaczynają być widoczne. Z nasiewania raz coś wyjdzie raz nie, gdyby wzruszyć ziemię wyszło by może więcej pytanie tylko sianych roślin czy nawłoci. Wzruszyć nie ma jak bo trzeba by przy tym zniszczyć wszystko co nasadzone, a efekt niepewny do tego żal roślin, które już rosną i 10 lat pracy włożonej też żal.
Świetnie się wśród tej nawłoci odnalazły sadźce konopiaste i purpurowe, krwiściągi- wschodzą z siewu i kwitną to dobry znak, liliowce, wiązówki, anafalis i nachyłki. Same się już rozsiewają przetacznikowce co mnie cieszy i cebulowe kolejny rok nie zjedzone, a z rabat znikają. Niektóre rośliny jak liatry lepiej rosną w łące niż na rabacie.
Dziś będę dosadzać żeleźniaków od Iwonki i kozłki lekarsie. Zrobiłam wysiew przegorzanów w paletkę i wschodzą. Wiem już czemu nie wschodzą z siewu w łące. Nasionko trzeba pionowo wbić w ziemię, ale dość płytko. W łące beton nie mają szans się wbić same. Gdyby się udało ich dosadzić( jeśli nie zamorduję paletkowych) to za parę sezonów do tego co już jest doszłyby niebieskie pompony......na razie marzenie. Em walczy z nawłocią wyrywając gdzie sięgnie nie depcząc łąki. Przez to te ostatnie fotki takie poczochrane. Ja wykorzystuje okazję i nasiewam w te miejsca rośliny, może coś zaskoczyWarto spróbować. Żałuję, że trytomy sadzone dwa lata temu nie przetrwały, bardzo mi żal. Nie widzę też sadzonych w zeszłym roku wernonii, ale na rabatach też ich nie widzę( nie wiem czemu nie przetrwały bo do zimy było ok)Nasadziłam w te miejsca ze swojego wysiewu, zobaczymy za jakieś dwa lata czy się pokażą kwiaty. Rdesty na razie znalazłam trzy szt. Raczej mają tam za sucho, ale żyją. Bodziszki łakowe kazały na siebie czekać kilka lat , ale wreszcie kwitną i wcale ich nie mało. Memory, cukrowy i prosa mają się świetnie. Astry też już widać choć jeszcze nie kwitną.
Plan mam dosadzać jesienią wszelakie cebulowe i sprawdzić co się zadomowi. W koszyku siedzi sporo roślin do zamówienia, nadal się waham z zakupem bo napakowałam za 5 stów i trochę mi teraz szkoda....tyle chyba tych moich obserwacji i spostrzeżeń na tą chwilę.
zaraz łąka będzie żółta bo nawłocie już zaczynają.
Ulina 14:33, 31 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dziś sąsiadka zachwycała się białą budleją od Ciebie, wielkość kwiatostanów powala, a z siewki przecież jest, czyli nie zmieniła cech

To fajnie że chcesz ożankę
Juzia 15:55, 31 lip 2025

Chyba zrobię ze swoją łąką podobnie
Nasadzę bylin jakie mam u siebie, wysieję też trochę swoich nasion.... i będę obserwować co z tego wyrośnie
Ciągle tylko nie wiem co z trawami. Może posadzę teraz tylko trzcinniki?

Z traw które wymieniłaś... nie mam akurat nic Ale może jakieś inne miskanty?
Tylko te duże to mi się jakoś w łące nie widzą
sylwia_slomc... 21:29, 31 lip 2025

Ulina napisał(a)

Dziś sąsiadka zachwycała się białą budleją od Ciebie, wielkość kwiatostanów powala, a z siewki przecież jest, czyli nie zmieniła cech

To fajnie że chcesz ożankę

Białe budleje są ogromne. Fajnie, że powtarzają cechy matki
sylwia_slomc... 21:33, 31 lip 2025

Juzia napisał(a)
Chyba zrobię ze swoją łąką podobnie
Nasadzę bylin jakie mam u siebie, wysieję też trochę swoich nasion.... i będę obserwować co z tego wyrośnie
Ciągle tylko nie wiem co z trawami. Może posadzę teraz tylko trzcinniki?

Z traw które wymieniłaś... nie mam akurat nic Ale może jakieś inne miskanty?
Tylko te duże to mi się jakoś w łące nie widzą

Juzia moja łąka wysoka jest bo ziemia na łąki za dobra i koszona dopiero w zimie. Dlatego miscanty u mnie się sprawdzają. Nad łąką wystają tylko same ich czapy i kwiatostany.
Posadź tylko te trawy które chcesz mieć. Dzikie trawy przyjdą same. Ja przez dwa sezony żadnej trawy w koniczynie nie miałam, a potem zawirowania pogodowe i sąsiedzkie zupełnie zmieniły obraz łąki. W łące co roku jest inna sukcesja roślinna, wszystko zależy od pogody.
Juzia 21:58, 31 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Juzia moja łąka wysoka jest bo ziemia na łąki za dobra i koszona dopiero w zimie. Dlatego miscanty u mnie się sprawdzają. Nad łąką wystają tylko same ich czapy i kwiatostany.
Posadź tylko te trawy które chcesz mieć. Dzikie trawy przyjdą same. Ja przez dwa sezony żadnej trawy w koniczynie nie miałam, a potem zawirowania pogodowe i sąsiedzkie zupełnie zmieniły obraz łąki. W łące co roku jest inna sukcesja roślinna, wszystko zależy od pogody.

No i tak zrobię!
U Ciebie się sprawdza. A jak u mnie będzie chociaż w połowie tak ładnie... to będzie super
sylwia_slomc... 22:04, 31 lip 2025

Juzia napisał(a)

No i tak zrobię!
U Ciebie się sprawdza. A jak u mnie będzie chociaż w połowie tak ładnie... to będzie super

U mnie tak jest bo inaczej już się nie dało po babcinych działaniach i późniejszych suszach. Jeszcze długo będę dosadzać żeby efekt był jak ten wymarzony, ale już mi się podoba, ze jest całkiem sporo koloru przez cały sezon. W tych mieszankach łąkowych najbardziej brakuje mi tego całosezonowego kwitnienia.