Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ulina 07:14, 07 sie 2025

Sylwia, ożanka wykopana dla Ciebie. W doniczkach będzie czekała na okoliczności dostawy. Niestety kurdybanek u mnie ją tak poprzerastał że nie sposób plewić. W związku z tym bardzo ją ograniczyłam, choć jest przeurocza do jesieni.
LIDKA 07:28, 07 sie 2025

Jak człowiek chce nacieszyć oko niezliczoną ilością kwiecia to polecam przyjść choćby wirtualnie do Szmaragdowej Doliny z kubkiem porannej kawki i się podelektować.

Sylwia gdzie nie obrócić głowy jakieś kwiaty. Pięknie jest. teraz chyba najfajniejszy czas w ogrodzie jest.
sylwia_slomc... 10:28, 07 sie 2025

Ulina napisał(a)
Sylwia, ożanka wykopana dla Ciebie. W doniczkach będzie czekała na okoliczności dostawy. Niestety kurdybanek u mnie ją tak poprzerastał że nie sposób plewić. W związku z tym bardzo ją ograniczyłam, choć jest przeurocza do jesieni.

Ula w łące kurdybanek mi nie straszny
sylwia_slomc... 10:34, 07 sie 2025

LIDKA napisał(a)
Jak człowiek chce nacieszyć oko niezliczoną ilością kwiecia to polecam przyjść choćby wirtualnie do Szmaragdowej Doliny z kubkiem porannej kawki i się podelektować.

Sylwia gdzie nie obrócić głowy jakieś kwiaty. Pięknie jest. teraz chyba najfajniejszy czas w ogrodzie jest.

Udało się, że lato już też mam kwitnące w ogrodzie nawet w łące. Teraz jedna rabata bez( nie że wcale, ale mało) kwiecia bo ona ponownie kwitnie dopiero na jesieni astrami. dosadziłam w nią w tym roku własne siewki wernonii i sadźca purpurowego. Za dwa lata spodziewam się efektu Zresztą w łące na obecnie sadzone rośliny tez trzeba będzie poczekać. Wczoraj się załamałam sadząc kupione rośliny bo większość tych moich wysadzanych siewek zniknęło za sprawą ślimaków Mimo, że w łąkę też granulat sypałam i tam nie łatwo znaleźć w tym gąszczu taką siewkę i tak znalazły A miałam nadzieję, ze w przyszłym sezonie ucieszą ech nie wspominając ile roboty miałam z wysiewaniem podlewaniem wysadzaniem i znowu podlewaniem....uroki ogrodnictwa w trudnych warunkach
sylwia_slomc... 10:37, 07 sie 2025

Wczoraj wsadzone tylko to co w łąkę. Mimo nocnego deszczu były miejsca gdzie gleba jak kamień sucha, zwłaszcza bliżej brzóz, a były takie gdzie wklejałam korzenie jak w ciasto bo klajster....taka ta nasza ziemia odmienna w różnych częściach ogrodu.
Posadzone w łąkę:

Zatrwian szerokolistny Limonium latifolium 2

Czyściec gęstokwiatowy 'Hummelo' Stachys monieri 3

Parzydło 'Sparkler' Aruncus -

Słoneczniczek szorstki 'Burning Hearts' Heliopsis helianthoides var. scabra -

Parzydło 'Misty Lace' Aruncus -

Złocień 'Duchess of Edinburgh' Chrysanthemum hybrida -

Ślaz dziki 'Blue Fountain' Malva sylvestris 2

Przetacznik kłosowy 'Ulster Dwarf Blue' Veronica spicata 2

czyli 13 nowych roślin przy okazji ciut nawłoci wyrwane. Na tyle starczyło sił i czasu. Wszystko od razu podlane, teraz musi sobie już poradzić.