DanaR
10:29, 08 mar 2019

Dzień dobry! Zachwyt odbiera mi mowę gdy mogę podziwiać Wasze ogrody... Kupiliśmy 35-arową działkę na tyłach wsi, na której stał jeden budynek. Dziś jesteśmy dumnymi posiadaczami pięknego domku w pruskiej elewacji, dużej stodoły oraz wjazdu i kamiennych chodniczków... Mąż się spisał, teraz czas na mnie 
Jestem absolutnie zielona jeśli chodzi o ogrody, przez dwa lata próbowałam coś działać po swojemu, dostaliśmy sporo krzewów kilkuletnich (derenie jadalne, kaliny hordowiny i koralowe, bukszpany), posadziłam je trochę bez ładu i składu, na rabatę pod oknami trafiły tulipany, dwie piwonie, krokusy oraz malwy, które zasiał poprzedni właściciel - mają już kilka lat, notorycznie łapią rdzę. Czas coś z tym zrobić. Synek idzie w przyszłym tygodniu do żłobka, więc mam plan by ostro działać.
Dołączam szkic tego co biorę na początek na tapetę (taki ze mnie rysownik jak ogrodnik..niestety)
oraz zdjęcie stodoły
i rabaty nr 4 w chwili obecnej.
Za stodołą mamy sad, borówki, działka obsadzona jest świerkiem serbskim (na razie ma ok 40cm
), w innych częściach ogrodu mamy gigantyczną kupę kamieni oraz spore oczko wodne otoczona palisadą ze względu na dziecko.
Proszę... doradzcie mi czy w ogóle dobrze kombinuję z tymi pierwszymi rabatami z prawdziwego zdarzenia.
Rabata 1, wystawa zachodnia, wymiar odpowiednio ok 2m x 3m oraz 2m x 2m
jeżówki różowe, fioletowe i białe od ściany, dodatkowo szałwia powabna i omączona, a z przodu truskawki
Rabata 2, wystawa zachodnia, wymiar odpowiednio 2m x 2m
szałwia powabna i omączona, z przodu truskawki a z tyłu róża rabatowa leonardo da vinci 2 szt by płynnie przejść do róży pnącej z następnej rabaty
Rabata 3, wystawa południowa, wymiar ok 6m przy 1m szerokości
róża pnąca rozalia, aurora i iceberg - by przechodziły od różu do bieli
gipsówka z przodu Pacifica Pink 2 szt. i wiechowata biała 2 szt.
Rabata 4, wystawa południowa, wymiar ok 6m przy szerokości wahającej się od 20 do 70cm
od lewej czyli przy wejściu na taras trzy krzewy lawendy Hidcote a potem myślałam o róży okrywowej Jazz lub Larissa (czy to dobry kierunek)
Rabata 5, wystawa północna, wymiar 7m szerokość ok 1.5
od lewej Kiścień Zeblid (w samym tym trójkącie) a potem tawułka Arendsa Showstar 2 szt, Peach Blossom 3 szt oraz Arendsa Bumalda 2 szt - w rozstawie krzyżowej (w sensie nie w linii, nie wiem czy dobrze to nazywam)
Rabata 6, wystawa wschodnia, wymiar 9m, szerokość 1.5m
Hortensja bukietowa Wim's Red 5 szt. złamana z przodu bukietową Polestar 2 szt.
Przeczytałam mam wrażenie już cały internet
ale brakuje mi potwierdzenia czy idę dobrą drogą, czy nie wciskam tych roślin na siłę, czy nie będzie im ciasno, albo może brakuje mi jeszcze wielu dodatków. Mam też wrażenie, że utrzymałam wszystko w kolorystyce biało-różowej i będzie po prostu nudno... Ratunku... 

Jestem absolutnie zielona jeśli chodzi o ogrody, przez dwa lata próbowałam coś działać po swojemu, dostaliśmy sporo krzewów kilkuletnich (derenie jadalne, kaliny hordowiny i koralowe, bukszpany), posadziłam je trochę bez ładu i składu, na rabatę pod oknami trafiły tulipany, dwie piwonie, krokusy oraz malwy, które zasiał poprzedni właściciel - mają już kilka lat, notorycznie łapią rdzę. Czas coś z tym zrobić. Synek idzie w przyszłym tygodniu do żłobka, więc mam plan by ostro działać.
Dołączam szkic tego co biorę na początek na tapetę (taki ze mnie rysownik jak ogrodnik..niestety)

oraz zdjęcie stodoły

i rabaty nr 4 w chwili obecnej.

Za stodołą mamy sad, borówki, działka obsadzona jest świerkiem serbskim (na razie ma ok 40cm

Proszę... doradzcie mi czy w ogóle dobrze kombinuję z tymi pierwszymi rabatami z prawdziwego zdarzenia.
Rabata 1, wystawa zachodnia, wymiar odpowiednio ok 2m x 3m oraz 2m x 2m
jeżówki różowe, fioletowe i białe od ściany, dodatkowo szałwia powabna i omączona, a z przodu truskawki
Rabata 2, wystawa zachodnia, wymiar odpowiednio 2m x 2m
szałwia powabna i omączona, z przodu truskawki a z tyłu róża rabatowa leonardo da vinci 2 szt by płynnie przejść do róży pnącej z następnej rabaty
Rabata 3, wystawa południowa, wymiar ok 6m przy 1m szerokości
róża pnąca rozalia, aurora i iceberg - by przechodziły od różu do bieli
gipsówka z przodu Pacifica Pink 2 szt. i wiechowata biała 2 szt.
Rabata 4, wystawa południowa, wymiar ok 6m przy szerokości wahającej się od 20 do 70cm
od lewej czyli przy wejściu na taras trzy krzewy lawendy Hidcote a potem myślałam o róży okrywowej Jazz lub Larissa (czy to dobry kierunek)
Rabata 5, wystawa północna, wymiar 7m szerokość ok 1.5
od lewej Kiścień Zeblid (w samym tym trójkącie) a potem tawułka Arendsa Showstar 2 szt, Peach Blossom 3 szt oraz Arendsa Bumalda 2 szt - w rozstawie krzyżowej (w sensie nie w linii, nie wiem czy dobrze to nazywam)
Rabata 6, wystawa wschodnia, wymiar 9m, szerokość 1.5m
Hortensja bukietowa Wim's Red 5 szt. złamana z przodu bukietową Polestar 2 szt.
Przeczytałam mam wrażenie już cały internet