Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

agata_chrosc... 11:50, 10 sie 2012

tuje dadzą sobie radę w nawet prawie niekwaśnej, a prawdziwe kwaśnolubne to co innego. Ja bym tych nawozów, o których pisze Magda nie dawała. tylko specjalne do rh.
Evchen 11:54, 10 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
tuje dadzą sobie radę w nawet prawie niekwaśnej, a prawdziwe kwaśnolubne to co innego. Ja bym tych nawozów, o których pisze Magda nie dawała. tylko specjalne do rh.

no i masz babo placek.. a ja już widziałam światełko w tunelu, że zaczynam coś łapać z tych magii ...

To reasumujmy jeszcze raz, o ile się da...
czym co sypac i kiedy?...
albo prościej:
czym sypać teraz?.. tuje, cisy, bukszpany, pozostałe kfiatki.. da się to jakoś usystematyzować?. .czy faktycznie trzeba mieć nawozy osobne do rh, osobne do bukszpanów, osobne do iglaków, osobne do kwitnących....?...
Welka 12:03, 10 sie 2012

noemi napisał(a)
Ewelinko pierwszy raz słyszę takie nazwy !!! ... agapanty też mi się bardzo podobają ...jak będą cebule do kupienia to posadzę do doniczki

To widzisz jak byłam "zdesperowana", ze aż wyszukałam takie kwiaty
Na all zerknęłam to sa do kupienia, ale chyba lepiej kupić wiosną, bo i tak zaraz trafiłyby do piwnicy czy garażu.
Pozdrawiam
Pszczelarnia 12:15, 10 sie 2012

Noemi, wnioskuję, że przebadałaś swoją ziemię? Ja mam narzędzie ale jeszcze nie badałam. O zgrozo!
agata_chrosc... 13:16, 10 sie 2012

Evchen napisał(a)

no i masz babo placek.. a ja już widziałam światełko w tunelu, że zaczynam coś łapać z tych magii ...

albo prościej:
czym sypać teraz?.. tuje, cisy, bukszpany, pozostałe kfiatki.. da się to jakoś usystematyzować?. .czy faktycznie trzeba mieć nawozy osobne do rh, osobne do bukszpanów, osobne do iglaków, osobne do kwitnących....?...

No trzeba! ALe prawdę wówiąc takich roślin jak tuje czy cisy to ja ogóle niczym nie sypię i sobie zdrowo rosną. Do bukszpanów akurat u mnie są specjalne to im daję, ale można uniwersalny, podobnie jak do kwiatków. Tak na prawdę minimum to jest osobny nawóz do rh , właśnie ze względu na kwasowość ziemi
noemi 10:49, 11 sie 2012

Evchen napisał(a)

Ewelinko pierwszy raz słyszę takie nazwy !!! ... agapanty też mi się bardzo podobają ...jak będą cebule do kupienia to posadzę do doniczki

Ewo ...saletrę wapniową stosowałam do lawendy , bo ona odkwasza ziemie ...wiosną i teraz jeszcze do 15.08 , ale chce się przerzucić na dolomit , bo jest naturalny , też odkwasza , nawozi i nie ma ryzyka przedawkowania ...

...saletrę potasową zastosuję teraz i można sypać do końca września ... u mnie pod wszystkie rośliny , oprócz lawendy ... nie mam kwaśnolubnych to się nie wypowiadam w tym temacie ...

czyli lepiej kupić dolomit do odkwaszania
PS.
Jak nie masz kwaśnolubnych, a tuje?....

Ewo nie wiem czy lepiej... jestem początkującą ogrodniczką... dolomit zastosuję pod lawęndę ...a thuje u mnie rosną w ziemi tej, którą mam ... zasilę je jesienią
noemi 10:54, 11 sie 2012

Ewelinka231281 napisał(a)

To widzisz jak byłam "zdesperowana", ze aż wyszukałam takie kwiaty
Na all zerknęłam to sa do kupienia, ale chyba lepiej kupić wiosną, bo i tak zaraz trafiłyby do piwnicy czy garażu.
Pozdrawiam

trzeba poczytać kiedy wysadza się je do gruntu ... czyżby koniec lata ????

pozdrawiam
noemi 10:58, 11 sie 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Noemi, wnioskuję, że przebadałaś swoją ziemię? Ja mam narzędzie ale jeszcze nie badałam. O zgrozo!

Pszczółko nie badałam ziemi jakie ma ph ... pan, który hoduje lawendę powiedział co ona potrzebuję, żeby pięknie rosła... sucho, słońce, saletrę wapniową lub dolomit wiosną, jesienią potas. I tego się będę trzymać .

noemi 11:00, 11 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)

albo prościej:

No trzeba! ALe prawdę wówiąc takich roślin jak tuje czy cisy to ja ogóle niczym nie sypię i sobie zdrowo rosną. Do bukszpanów akurat u mnie są specjalne to im daję, ale można uniwersalny, podobnie jak do kwiatków. Tak na prawdę minimum to jest osobny nawóz do rh , właśnie ze względu na kwasowość ziemi

Zgadzam się z Agatką dobrze prawisz kobieto

buziak
Madzenka 11:09, 11 sie 2012

Przy dużym ogrodzie mam trochę inną taktykę sypania
Wiosną wszystko za wyjątkiem kwasolubych sypię azofoską lub innym nawozem z duża zawartościa azotu np. Florovitem uniwersalnym. Kwasolube (rh, azalie, magnolie, laurowiśnie, hortensje) nawozem specjalistycznym dla rH (kwasolubych).
Drzewa, duźe krzaki kilkuletnie myśle że wystarczy raz w sezonie na wiosnę. Np mój żywopłot grvabowy sypię dwa razy w sezonie aby inetnsywnie rósł, bo jest mocno cięty, z biegiem lat będzie max. 1 x w sezonie nawożony.
W trakcie sezonu czasami poszaleję ze specjalnymi nawozami dla róż i innych kwitnących, dla lawendy (dolomit), dla powojników (wtedy pięknie kwitną) , dla hortensji aby były niebieskie. Dla tych celow fajna jest magiczna siła lub florovit w płynie bo konewką lub szlaufem można podlać dolistnie i do ziemi lub szlaufem ze specjalnym dozownikiem
Ale kiedy to robić??? I z doświadczenia wiem, ze takich specjalistycznych nawozów zawsze zabraknie i potem nie wiem ile dokupić, co już nawoziłam a co nie. Dlatego rekomenduję jeden nawóz uniwersalny i oddzielny do kwasolubych max dwa razy w sezonie wczesną wiosną a potem czerwiec/lipiec. Gdy po urlopie w II połowie lata rośliny marnieją i nie kwitna lub nie są ładnie zielone czasami sypnę im jeszcze troch papu

W II polowie sierpnia uniwersalnym jesiennym (musi być potas i magnez bez azotu) widzialam florovit jesienny w granulkach mial bardzo dobry skład.

Ale generalna zasada nie przedobrzyć!!! Dla roslin najważniejsze jest podlewanie a na II miejscu nawożenie. I mniej nawozić młode rośliny w pierwszym roku, opisane postępowanie proponuję od drugiego roku. Natomiast nie mialam złych doświadczeń z podlewania magiczną siłą lub florovitem mlodych roślin.
Inna para kaloszy to trawa, tu co 3 -4 tygodnie konieczny nawóz azotowy. Od 15 sierpnia jesienny.

Uff