Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

noemi 21:33, 20 maj 2013

Ewa napisał(a)
Madziu wypatrzyliśmy w innym miejscu małe kuleczki bukszpanowe , ale niestety po 15.
Będziemy dalej polować na te po 7
pozdrawiamy

Ewo ja też trzymam rękę na pulsie, ale u nas kulek jak na lekarstwo .... dam znać , bo na razie nie ma tych o których Ci pisałam .

quote=Marzena2007 napisał(a)]Madziu buziam i dzięki za przemiłe spotkanko Następnym razem ja dostarczam kawkę
Czekam na Twoje orliki na rabacie.

Marzenko , ja też Ci dziękuję Buziam

Gabisia napisał(a)
Całusy na dobranoc Madzieńko

całuski

irena_milek napisał(a)
Madziu i ja buziam, było cudnie

Było ... szkoda , że zawsze czas tak szybko mija

Gabisia napisał(a)

O tak,tak!
Mi się widzi jakiś piknik w pięknych okolicznościach przyrody...
Jakieś kocyki, babeczki, truskaweczki

Super pomysł

Wieloszka napisał(a)
Madziu, buziam niedzielnie i do zobaczenia

Aga dziękuję Ci bardzo za wczoraj

Marzena2007 napisał(a)
Kawka Madzi i babeczki Wieloszki na tych schodach pod Iglicą smakowaly wybornie!!! Musimy powtórzyć

Marzenko , kawka była też od Gabisi a babeczki miodzio ... było cudownie

stychaz napisał(a)

dzięki za spacerek ...musimy powtórzyć

Sebek napisał(a)
Kulki po 7? Albo po 15? Dajcie namiary

Sebek , to do Ewuni musisz się uśmiechnąć .... u nas kulek niet

Enya73 napisał(a)
To ja zapraszam na piknik w pięknych okolicznościach przyrody. Kocyk, babeczki i truskaweczki - da się załatwić
Tylko ustalcie termin, a ja zapraszam do mnie Pozdrawiam

Anitko dzięki myślimy o tym ....

Konstancja30 napisał(a)
Madzia nowa fryzurka ... buziak

Dziękuję

asc napisał(a)
Przędziorek nie zawsze objawia się pajęczynką...... i uwielbia atakować orliki.... one w zasadzie są atakowane pierwsze w ogrodzie to taki mój wskaźnik czy jest przedzior czy go nie ma....

Widać takei kropki.. pajęczynki mogą być od przędziorka albo od pajączków.. ale widać takei kropki.... ja co roku obserwuję orliki... i jak je atakuje, to wiem że już zaczyna grasować na reszcie ogrodu....... wczoraj poszedł cały ogród Magusem

Edit bo zapomniałam wstawić foto.. liście na roślinach w dalszym stadium mają takie kropki ..odbarwienia.. i trudno zauważyć, a tu tylko oglądam orliki

Aniu dzięki , orliki uwielbia , a to dziadyga u mnie dużo pajęczyn , ale to chyba sprawa pająków.

U mnie dużo mszyc

Evchen napisał(a)
A Wrocławianki znowu miały spotkanie Ależ wy się doskonale zgrałyście

Buziam Evchen ... nasza BB bardzo mi się podobi

anula_wn napisał(a)
Madzia, fryzura super ! spotkanie rewelacja ! pozdrawiam cieplutko

Anula dzięki .... tak bym chciała dojechać na Święto Róż , poznać Cię osobiście i odwiedzić Twój ogródek .... pozdrawiam Kochana

Syla 19:43, 21 maj 2013

noemi napisał(a)
Kochani zaraz odpowiem .... ale mam pilne pytanie , moje lawendy mają żółte końcówki , dziwinie to wygląda , znalazłam, że może to byc wirus mozaiki ogórka

wygląda to podobnie , tylko na razie końcówki są żółte

http://zojalitwin.wordpress.com/2010/09/04/lawenda-waskolistna/

wyczytałam , że trzeba usunąć całą roślinę, czy może usunąć na razie te porażone pędy ?

Również tak wyczytałam , że chore rośliny natychiast usuwamy i palimy .... Ciężko cokolwiek doradzić
Duże znaczenie ma zwalczanie szkodników przenoszących choroby wirusowe np. mszyc , czerwców , przędziorka. Pewnie bym usunęła jedynie zainfekowane końcówki , pokropiła bioseptem33SL lub Miedzianem50 (przeciw chorobom bakteryjnym)

Co do bukszpanu..... u mnie pojawiło się coś takiego

myślę , że to mszyca ale kupię preparat i popsikam na przędziorka i mszycę jednocześnie .... u Ciebie zastosowałabym jeszcze na grzyba bo bardziej wilgotno .... Ja czekam z opryskami na sprzyjające warunki bo również pogoda nie rozpieszcza ...

noemi 09:53, 22 maj 2013

Syla napisał(a)

Również tak wyczytałam , że chore rośliny natychiast usuwamy i palimy .... Ciężko cokolwiek doradzić
Duże znaczenie ma zwalczanie szkodników przenoszących choroby wirusowe np. mszyc , czerwców , przędziorka. Pewnie bym usunęła jedynie zainfekowane końcówki , pokropiła bioseptem33SL lub Miedzianem50 (przeciw chorobom bakteryjnym)

Co do bukszpanu..... u mnie pojawiło się coś takiego

myślę , że to mszyca ale kupię preparat i popsikam na przędziorka i mszycę jednocześnie .... u Ciebie zastosowałabym jeszcze na grzyba bo bardziej wilgotno .... Ja czekam z opryskami na sprzyjające warunki bo również pogoda nie rozpieszcza ...

Witaj Syla,
lawendy wyrzuciłam, nie ryzykowałam, że zaatakuję mi więcej roślin, teraz muszę odkazić ziemię i obserwować inne rośliny .
Zebrinus stracił paski poprzeczne ... jest teraz ciemno zielony , ciekawe co to znaczy ? poszukam zaraz w necie .....
U mnie mszyc mnóstwo , aż sypie się z krzaczków bukszpanowych i straciłam wenę co posadzić po stronie żurawek ... mam 3 kule bukszpanowe , trochę trawek ... jakoś to muszę sobie rozplanować, na kartce chyba najlepiej

buziaki

Wieloszka 10:30, 22 maj 2013

Syla, Madzia przyjrzyjcie się temu białemu czemuś na bukszpanach, czy to na pewno mszyca? Podobnie jak na zdjęciu Syli wyglądają odchody miodówki. Ale niezależnie, czy to mszyca czy miodówka trzeba popryskać Mospilanem
Madziu w przypadku zebrinusa prawdopodobnie nastąpiła rewersja - czyli powrót do podstawowego gatunku/odmiany. Moje trzmieliny to mają, ale tylko na niektórych pędach, więc je wycinam. Nie mam pojęcia co zrobić z trawami, czy jeszcze się "nawrócą" W razie czego posadzisz na ich miejsce Morning Lighty
agniecha973 10:33, 22 maj 2013

Zebrinus jak rusza to nigdy nie ma pasków. Jeszcze chwila i śię pojawią. Nie bój nic. Zobaczysz.
Syla 15:23, 22 maj 2013

Madziu ..... wrzucaj foty stanu obecnego (z tarasu na ogród) ..... będziemy coś obmyślać na styl bardziej nowoczesny
popcorn 15:35, 22 maj 2013

Ale cudne spotkanie!! i jakie rozesmiane! I te orliki! tez takie kcem!!
buziaki, lece po mospilan i tez bede psikac.. ech,...

pozdrawiam
Syla 15:46, 22 maj 2013

Wieloszka napisał(a)
Syla, Madzia przyjrzyjcie się temu białemu czemuś na bukszpanach, czy to na pewno mszyca? Podobnie jak na zdjęciu Syli wyglądają odchody miodówki. Ale niezależnie, czy to mszyca czy miodówka trzeba popryskać Mospilanem
Madziu w przypadku zebrinusa prawdopodobnie nastąpiła rewersja - czyli powrót do podstawowego gatunku/odmiany. Moje trzmieliny to mają, ale tylko na niektórych pędach, więc je wycinam. Nie mam pojęcia co zrobić z trawami, czy jeszcze się "nawrócą" W razie czego posadzisz na ich miejsce Morning Lighty

Ale miodówka bukszpanowa to również mszyca ...zauważyłam jeszcze na buku ale nie mogę kropić bo burze przechodzą raz po raz ..... Ale i tak się do nich dobiorę
Wieloszka 08:34, 23 maj 2013

Syla napisał(a)

Ale miodówka bukszpanowa to również mszyca ...zauważyłam jeszcze na buku ale nie mogę kropić bo burze przechodzą raz po raz ..... Ale i tak się do nich dobiorę

No widzisz, doczytałam, że to małe cholerstwo też z rzędu "Pluskwiaków" Człowiek się uczy caaałe życie U nas też z opryskami lipa - pada niewiele, ale za to wieje mocno.
Wieloszka 08:34, 23 maj 2013

Syla napisał(a)
Madziu ..... wrzucaj foty stanu obecnego (z tarasu na ogród) ..... będziemy coś obmyślać na styl bardziej nowoczesny

Madziu dawaj foty