Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Cięcie traw i turzyc 22:33, 11 maj 2016

Do góry
Przeciez nowym przyrostom nic nie będzie i będą dalej rosnąć po obcięciu. Nie raz w sezonu przycinalam ice dance i evergoldy i w niczym im to nie przeszkadzało ,na nawet szly w boczne przyrosty i nabierały masy.
Ogród z pergolą 20:30, 11 maj 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Aniu widziałam już nie raz ten ogród piękny jest
mam 5 jeżówek coconut lime i 3 jeżówki double delight. Ogólnie zamawiałam je z myślą o mojej 14 metrowej rabatce bylinowej ale ostatnio stwierdziłam że chyba je posadzę przed hortensjami magical moonlight a przed nimi ( już mam kupione) posadzę trawy ice dance.

jeżówki z hortkami no ciekawe
Ogród z pergolą 20:22, 11 maj 2016

Do góry
Aniu widziałam już nie raz ten ogród piękny jest
mam 5 jeżówek coconut lime i 3 jeżówki double delight. Ogólnie zamawiałam je z myślą o mojej 14 metrowej rabatce bylinowej ale ostatnio stwierdziłam że chyba je posadzę przed hortensjami magical moonlight a przed nimi ( już mam kupione) posadzę trawy ice dance.
Ogród Mirelli 18:22, 11 maj 2016

Do góry
Mira104 napisał(a)
Oglądam, czytam i jeśli mogę coś podpowiedzieć, bo niedawno ten temat przerabiałyśmy u mnie na forum
Tulipany po przekwitnięciu ścinamy łodygę kwiatową, aby wzmocnić cebulę i żeby tulipan nie zawiązał nasion. Co do traw to ostatnio Toszka komuś radziła, aby nie kupował miskantów Zebrinus, ponieważ ta trawa szybko usycha jesienią i się sypie, chyba u Alis na forum. ML najlepszy wybór ładnie wygląda jest taka delikatna, a jesienią się ładnie przebarwia na fiolet.

Ooooo to dobrze, że napisałaś. Zaraz idę pościnać łodygi

Mam dużo roślin w ogrodzie, które nie są polecane, ale to nie znaczy, żeby ich nie kupować i nie mieć. Jednak trzeba się liczyć z tym, że może być z nimi rożnie.

Dla mnie najładniejsze i najbardziej wytrzymałe trawy to Miskanty ML i rozplenice Hameln, a także Red Baron. Testuję teraz Seslerię
Carex Ice Dance i Evergold to u mnie porażka
Ogród Mirelli 22:52, 09 maj 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Madżenko Carex Ice Dance też biorę pod uwagę, tylko trochę jestem nią zawiedziona po zimie, bo u mnie wygląda nadal okropnie

Żadna Angelique Ci nie wzeszła - bardzo szkoda

Mirelka
A jakbyś dała pod hortki bergenię?
Ogólnie bardzo podoba mi się ta rabata I jak odważnie róże z hortkami połączylaś
Wąski cienisty przedogódek 21:47, 09 maj 2016

Do góry
ewalm napisał(a)
Możesz dałoby się inaczej poprowadzić rabaty?
Można użyć bukszpanów, turzycy 'Ice dance', dąbrówki rozłogowej w purpurowej odmianie (nawiązałaby do tej czerwonej kostki), szczepionej trzmieliny przyciętej w kulkę, przy ogrodzeniu jakiegoś większego szczepionego drzewka, a przy oknie białych hortensji, czerwonych żurawek i ławeczki, a środkiem wyżwirować wąska 'ścieżkę'(tylko nie białą, najlepiej z większych kamyczków mieszanych, dopasowanych do elewacji, takich naturalnych) na którą wrastałyby kępy dąbrówki. Przy ławeczce mogłaby być lampa. Albo okrągły stolik i dwa krzesła zamiast ławeczki. Ale wymiarów nie podajesz, jakie to duże wszystko jest, zdjęcia są mylące, przekłamują perspektywę.

No właśnie, może trzeba było się trzymać tej linii rabaty. Jestem bliska wyrywania tych obwódek. płakać mi się chce.
Ogród Mirelli 13:25, 09 maj 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Kasiu też jestem ciekawa Irish Green jak będą się sprawowały. Mam nadzieję, że lepiej niż Ice Dance

Powiem Ci, że u mnie dosyć fajnie się przyjęły-od razu listki na sztorc-na ten przykład hamelny wypadają mi przy nich blado, bo nic nie ruszają.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:07, 09 maj 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Duża ta nowa rabatka Co tu posadzisz?
U Ciebie pada, a u nas susza. Nie pamiętam kiedy ostatnio u nas padało.

Ewuś na tej rabacie dużo roślin już jest. Musze teraz posadzić na tej brzegowej części tej dorobionej. I jeszcze mam 14 sztuk liliowców do posadzenia to dam je tam gdzie rosną już te w tamtym roku sadzone- to będzie taka cała większa powierzchnia liliowcowa. A na tej rabacie jest już oprócz kulek bkszpanowych- 3 róże Celebration Time 2 hortensje Limelight na pniu, 2 Anabelki i 3 jakieś inne bukietówki, chyba 5 szt. piwonii, 4 rozchodniki, 7 szt. astrów jesiennych , biała pysznogłowka, bylica piołun, 3 trawy Carex Milk Choclate ( raczej nie przeżyły zimy i do usunięcia ) 3 miscanty Zebrinusy też nie odbijają.,krwawnica, derenie , mięta w donicach 3 różne zakopane do ziemi. Na brzegu posadziłam brgenię którą dostałam od Beatki. Mam do posadzenia orliki, trawy 3 szt. Hacolechloa zielone, carex Ice Dance, i jeszcze mam trochę roslin w przechowalniku to może coś się nada.Buziaczki A jak u Was matura ? Kiedy mogę poluzować kciuki? Karolina chyba super A na jakie studia sie wybiera ?
Ogród Mirelli 22:32, 08 maj 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Mirellka Ale się napracowałaś Tulipany wyglądają bardzo oryginalnie, ciekawam jak będą się prezentować w rozkwicie. Czekam także na Twoje pierwsze opinie dot. Irish Green

Kasiu też jestem ciekawa Irish Green jak będą się sprawowały. Mam nadzieję, że lepiej niż Ice Dance
Ogród Mirelli 07:52, 08 maj 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)

no właśnie ja nie mam żadnego carexa, planowałam w tym roku zakupic ale rozmawiałam z miłym Panem ze szkółki i powiedział że carex niestety nie dla każdego bo przemarza wiec sie zastanawiam ..

Magda ja mam Carex Ice Dance, Evergold, Blue Zinger i z żadnych nie jestem zadowolona.
Teraz kupiłam i testuję Carex Irish Green.
Ogród Mirelli 14:45, 07 maj 2016

Do góry
szemusia napisał(a)

Proszę proszę, rabatka powstała
Pytasz o trawy do hortek - dobry pomysł, bo zimą/wiosną w takim reprezentacyjny miejscu będziesz miała pusto. Dziewczyny piszą o Ice dance - szczerze, to mnie to trawsko już wkurza - rozłazi się strasznie, wiosną ładnie wyglądają tylko tak naprawdę młode kępy, tzn. te dzielone zeszłego roku - te są zielone. Natomiast starsze wglądają okropnie, przycięłam już, ale na nowe przyrosty nadal czekam.
Ostatnio zachwyciła mnie dąbrówka rozłogowa, mam ją własnie przy hortkach i świetnie teraz wygląda, ona jest taka ciemno bordowa i ożywiłby Ci to miejsce. A później to i tak zginie w hortach

Spektakl tulipanowy - super Pewnie przechodnie podziwiają z ulicy?

Beatka mnie Carex Ice Dance też denerwuje. U mnie wygląda okropnie i nadal czekam, aż ruszy.

Dąbrówkę Rozłogową miałam posadzoną na tej rabacie jak jeszcze był skalniak i u mnie nie rosła. Dwa razy ją wymieniłam i padła Nie mam pojęcia co jej nie odpowiada.

Tak, sąsiadki podziwiają tulipany
Ogród Mirelli 14:38, 07 maj 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
Tak teraz myśle, że może Ice Dance lepiej jak pisze madżenka bo to jest przy wejściu i w pewnym momencie może być łyso,Hameln idzie troszke pózniej ...

Tak, biorę je pod uwagę. Tylko mnie zawiodły, bo mam je na rabacie hortensjowej i do teraz okropnie wyglądają po zimie.
A może rozplenice i carexy razem? Będę kombinowała
Ogród Mirelli 14:20, 07 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Dałabym Ice Dance, nie bedzie przeszkadzało jesli sie rozlezie a będzie ładna zimozielona gdy hortensje bedą łyse. Ewentulanie carex morrowi variegata , ktora rosnie w ladnę kępy

Kupiłam 50 angelique i nie mam....

Madżenko Carex Ice Dance też biorę pod uwagę, tylko trochę jestem nią zawiedziona po zimie, bo u mnie wygląda nadal okropnie

Żadna Angelique Ci nie wzeszła - bardzo szkoda
Tu ma być ogród :) 11:46, 07 maj 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)

I chyba też tak zrobię. Kora porządkuje jednak rabatę, a że u mnie jeszcze mikruski rosną to takie pustki i gleba mi daje po oczach.
Tak sobie zwiedzam wątki i jak się naoglądam takich pięknych widoczków jak u Ciebie to lista chciejstw się makabrycznie wydłuża w zastraszajacym tempie. Mój budżet tego nie zniesie zwróciłam jednak uwagę, że wszystko to są rośliny lisciaste, byliny, cebule. Jak ja mogłam kiedyś chcieć tylko iglaki??
W tym roku zamierzałam kupić sporo traw, ale co co rusz czytam teraz, że sporo z nich nie ruszyło po zimie. Zastanawiam sie, ktore wybrac.
Martyna

porządkuje i zapobiega chwastom, ja pod korę rozkładałam grubą warstwę gazet.

Z traw ja po jednym roku mam zastrzeżenia do Ice Dance bo się rozłazi, Amazon Mist, Frosted Curls, Gold Fountain mi wygniły, Evergold jest brzydki po zimie.

Misnanty na razie bez zastrzeżeń.

W tym roku testuję seslerie i molinie.

Anulajda w raju 08:37, 07 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jaką masz tu trawkę? Bardzo ładne kępki na ten moment

Turzyca Ice Dance
Anulajda w raju 08:24, 07 maj 2016

Do góry
Pawlus napisał(a)
Co to za trawki na ostatnim zdjęciu?

Turzyca Ice Dance
Malutki pod lasem 22:31, 06 maj 2016

Do góry
Agnieszka, dziękuję bardzo

Agatka, byłam
Ja też ciągle piję kawę przy oknie i patrzę na moją lawendę

Ania, tez jestem ciekawa efektu jak skończę, ale nie wiem czy prędzej się nie wykończę, niż skończę

Marta,
no właśnie mam pole... zastanawiam się tylko, czy to pole mnie nie pokona

Ania, nie widziałam. Zimą była u mnie dyskusja o tej rabacie i miały być jakieś kulki na obwódkę, a że ja się boję cięcia, to postawiłam na tuje. Karol chyba podsunął Golden Tuffet, a do tego chciałam trawki, to jest ice dance, żeby byłą zimnozielona, bo to w końcu front
Malutki pod lasem 22:00, 06 maj 2016

Do góry
tufciaki na obwódkę z ice dance?? wow, skąd wziełas takie połaczenie?widziałaś gdzieś?
a jak sama wymysliłas to marsz do mnie pomagać mi w planowaniu
Ogród Mirelli 21:23, 06 maj 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Na nowej / starej rabacie dosadziłam trawki Sesleria Heufleriana

Został jeszcze do wysypania kamyczek, ale ciągle się zastanawiam jakie ewentualnie dać trawki przy hortensjach. Hortki urosną duże, zajmą sporo miejsca, więc nawet nie wiem czy coś jeszcze się tam zmieści, bo miejsca nie ma wiele. Może zaproponujecie jakie trawki dać?

Proszę proszę, rabatka powstała
Pytasz o trawy do hortek - dobry pomysł, bo zimą/wiosną w takim reprezentacyjny miejscu będziesz miała pusto. Dziewczyny piszą o Ice dance - szczerze, to mnie to trawsko już wkurza - rozłazi się strasznie, wiosną ładnie wyglądają tylko tak naprawdę młode kępy, tzn. te dzielone zeszłego roku - te są zielone. Natomiast starsze wglądają okropnie, przycięłam już, ale na nowe przyrosty nadal czekam.
Ostatnio zachwyciła mnie dąbrówka rozłogowa, mam ją własnie przy hortkach i świetnie teraz wygląda, ona jest taka ciemno bordowa i ożywiłby Ci to miejsce. A później to i tak zginie w hortach

Spektakl tulipanowy - super Pewnie przechodnie podziwiają z ulicy?
Ogród Mirelli 19:40, 06 maj 2016

Do góry
Tak teraz myśle, że może Ice Dance lepiej jak pisze madżenka bo to jest przy wejściu i w pewnym momencie może być łyso,Hameln idzie troszke pózniej ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies