Przeciez nowym przyrostom nic nie będzie i będą dalej rosnąć po obcięciu. Nie raz w sezonu przycinalam ice dance i evergoldy i w niczym im to nie przeszkadzało ,na nawet szly w boczne przyrosty i nabierały masy.
Aniu widziałam już nie raz ten ogród piękny jest
mam 5 jeżówek coconut lime i 3 jeżówki double delight. Ogólnie zamawiałam je z myślą o mojej 14 metrowej rabatce bylinowej ale ostatnio stwierdziłam że chyba je posadzę przed hortensjami magical moonlight a przed nimi ( już mam kupione) posadzę trawy ice dance.
Ooooo to dobrze, że napisałaś. Zaraz idę pościnać łodygi
Mam dużo roślin w ogrodzie, które nie są polecane, ale to nie znaczy, żeby ich nie kupować i nie mieć. Jednak trzeba się liczyć z tym, że może być z nimi rożnie.
Dla mnie najładniejsze i najbardziej wytrzymałe trawy to Miskanty ML i rozplenice Hameln, a także Red Baron. Testuję teraz Seslerię
Carex Ice Dance i Evergold to u mnie porażka
Ewuś na tej rabacie dużo roślin już jest. Musze teraz posadzić na tej brzegowej części tej dorobionej. I jeszcze mam 14 sztuk liliowców do posadzenia to dam je tam gdzie rosną już te w tamtym roku sadzone- to będzie taka cała większa powierzchnia liliowcowa. A na tej rabacie jest już oprócz kulek bkszpanowych- 3 róże Celebration Time 2 hortensje Limelight na pniu, 2 Anabelki i 3 jakieś inne bukietówki, chyba 5 szt. piwonii, 4 rozchodniki, 7 szt. astrów jesiennych , biała pysznogłowka, bylica piołun, 3 trawy Carex Milk Choclate ( raczej nie przeżyły zimy i do usunięcia ) 3 miscanty Zebrinusy też nie odbijają.,krwawnica, derenie , mięta w donicach 3 różne zakopane do ziemi. Na brzegu posadziłam brgenię którą dostałam od Beatki. Mam do posadzenia orliki, trawy 3 szt. Hacolechloa zielone, carex Ice Dance, i jeszcze mam trochę roslin w przechowalniku to może coś się nada.Buziaczki A jak u Was matura ? Kiedy mogę poluzować kciuki? Karolina chyba super A na jakie studia sie wybiera ?
Beatka mnie Carex Ice Dance też denerwuje. U mnie wygląda okropnie i nadal czekam, aż ruszy.
Dąbrówkę Rozłogową miałam posadzoną na tej rabacie jak jeszcze był skalniak i u mnie nie rosła. Dwa razy ją wymieniłam i padła Nie mam pojęcia co jej nie odpowiada.
Tak, biorę je pod uwagę. Tylko mnie zawiodły, bo mam je na rabacie hortensjowej i do teraz okropnie wyglądają po zimie.
A może rozplenice i carexy razem? Będę kombinowała
porządkuje i zapobiega chwastom, ja pod korę rozkładałam grubą warstwę gazet.
Z traw ja po jednym roku mam zastrzeżenia do Ice Dance bo się rozłazi, Amazon Mist, Frosted Curls, Gold Fountain mi wygniły, Evergold jest brzydki po zimie.
Agatka, byłam
Ja też ciągle piję kawę przy oknie i patrzę na moją lawendę
Ania, tez jestem ciekawa efektu jak skończę, ale nie wiem czy prędzej się nie wykończę, niż skończę
Marta, no właśnie mam pole... zastanawiam się tylko, czy to pole mnie nie pokona
Ania, nie widziałam. Zimą była u mnie dyskusja o tej rabacie i miały być jakieś kulki na obwódkę, a że ja się boję cięcia, to postawiłam na tuje. Karol chyba podsunął Golden Tuffet, a do tego chciałam trawki, to jest ice dance, żeby byłą zimnozielona, bo to w końcu front
Proszę proszę, rabatka powstała
Pytasz o trawy do hortek - dobry pomysł, bo zimą/wiosną w takim reprezentacyjny miejscu będziesz miała pusto. Dziewczyny piszą o Ice dance - szczerze, to mnie to trawsko już wkurza - rozłazi się strasznie, wiosną ładnie wyglądają tylko tak naprawdę młode kępy, tzn. te dzielone zeszłego roku - te są zielone. Natomiast starsze wglądają okropnie, przycięłam już, ale na nowe przyrosty nadal czekam.
Ostatnio zachwyciła mnie dąbrówka rozłogowa, mam ją własnie przy hortkach i świetnie teraz wygląda, ona jest taka ciemno bordowa i ożywiłby Ci to miejsce. A później to i tak zginie w hortach
Spektakl tulipanowy - super Pewnie przechodnie podziwiają z ulicy?
Tak teraz myśle, że może Ice Dance lepiej jak pisze madżenka bo to jest przy wejściu i w pewnym momencie może być łyso,Hameln idzie troszke pózniej ...