Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 19:34, 12 mar 2017

Do góry
Danucha napisał(a)
Żywopłot jest zwarty, czy wykopując drzewko nie uszkodzę tego obok??

Drzewko obok po wyjęciu zapewne będzie łyse z boku. Okropna sytuacja.
Taras z drewna egzotycznego 19:33, 12 mar 2017

Do góry
Bez dna, ocieplić. Nie polecam producentów, nie te czasy że się poleca.
Studnia w ogrodzie 19:29, 12 mar 2017

Do góry
Studnia - tak, pasuje do ogrodu rustykalnego. Biały kamień - nie .
Piesek (plastikowy) nie, kwiatki w plastikowej doniczce - nie. Bratki wokół też nie

Ozdoba wisząca też nie. Nadmiar wszystkiego. Jak usuniesz te gadżety, będzie 100 % lepiej. Sama studnia przejdzie, choć jej kolor - zbyt pospolity.

Czy ta studnia jest rzeźbą, ozdobą ogrodu, rabatą czy prawdziwą studnią?

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:24, 12 mar 2017

Do góry
Nic nie sypać oprócz ziemi na gołe placki. Dosiewka nasion i koniec na razie. Na nawozy to jeszcze za wcześnie, a może to jest spalone w ogóle. więc ostrożnie z sypaniem. Nie wierz wyłącznie w sypanie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:23, 12 mar 2017

Do góry
Dosiewkę raczej trzeba robic z tego, co było siane. Nie wiem czy się nadaje.
Mchy i porosty na kamieniu (alejka z kamienia białego) 19:22, 12 mar 2017

Do góry
Pierwsza sprawa: biały kamień - piszę po raz kolejny - pasuje do akwarium nie do ogrodu.

Druga sprawa - agrowłóknina, wywal ją, wszystko odśwież, kamienie wyrzuć, nasyp nowych, w innym kolorze. I po kłopocie.

Jak masz takie coś, to co mam doradzić, skoro to trzeba wywalić. Samo popryskanie nic nie da. Właśnie m. in. dlatego nie robię takich kamieni i nie daję włókniny, nigdy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:48, 12 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie Przemieszcza się i pojawia w nieoczekiwanych miejscach

Bo to mobilny pióropusz
Ogród z widokiem na jezioro 18:42, 12 mar 2017

Do góry
Zamieszczę na FB, fajne to jest)
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 3.06.2017 09:32, 12 mar 2017

Do góry
Ja bym bardzo chciała być, to już tradycja, że gdzie jak gdzie, ale tutaj to zawsze przyjeżdżam

No więc terminarz wizyt w tym ogrodzie był następujący: https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=szmit%C3%B3w&search_in=topics&commit=Szukaj

- najwięcej byliśmy w maju (3 razy) 5 maja 2011, 11 maja 2013, 31 maja 2014
- w czerwcu raz - 11 czerwca
- w lipcu raz - 11 lipca na 5-lecie Ogrodowiska
- w sierpniu raz 18 sierpnia.

Ponieważ gdyby termin był 20 maja to mam akurat wizytę przed sobotą u lekarza z Mamą, a zaraz potem jestem na CHFS. To za dużo jak na jeden tydzień.

Zważywszy na 3- krotne majowe odwiedziny, proponuję sobotę 3 czerwca. Czy będzie pasowało?
Taras z drewna egzotycznego 22:24, 11 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na ziemi zastosować skrzynie z betonu, lub płyt betonowych.

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
Skrzynie z dnem czy bez dna? I czy je ocieplać od wewnątrz? Jesteśmy z tej samej okolicy - ma Pani może do polecenia producenta w okolicy, nie wiem jeszcze gdzie mam szukać, lubię minimalizm
Taras z drewna egzotycznego 20:37, 11 mar 2017

Do góry
Na ziemi zastosować skrzynie z betonu, lub płyt betonowych.
Taras z drewna egzotycznego 19:37, 11 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Drewno nawet egzotyczne przy bezpośrednim zetknięciu z ziemią, będzie się niszczyło, ziemia będzie się szparami przesypywała. Poza tym my dawaliśmy drewno, płytę i jeszcze ocieplenie ze styroduru i jeszcze włókninę, a na dno membranę "kubełkowatą' i też włókninę przeciwkorzenną.

Im grubsza ściana donicy, tym lepsza izolacja od mrozu, im większa donica tym lepsze warunki dla korzeni i większe rośliny możesz uprawiać. Jeśli zbyt mała, starczy na dwa-trzy lata i wymiana roślin
Mało ziemi, btryła korzeniowa przemarza.

60x70 dla Smaragdów od biedy może być, ale plus ocieplenie donic, więc zrobi się już ciasno. Zależy też jakiej średnicy bryły będą miały tuje.

Pytasz czy możesz zrobić tylko z drewna, powyżej wyjaśnienie, ale nikt Cię nie zmusi żebyś robiła tylko z drewna, czy tylko z płytą. My robimy akurat tak i to zdało egzamin.

Dzień dobry,

chciałabym sie podpytać co doradziłaby Pani na taras ziemny położony na dachu garażu. Ziemi mam w zależności od miejsca od 30-50 cm. No i kiepsko rosną rośliny. Jako zupełna amatorka sądzę metodą prób i błędów.
W jednym kącie tarasu, gdzie ziemia ma od 45 cm posadziłam tuje,z których po 5 latach został jeden. Rachityczny... Domyślam się, ze ziemi a mało i miejsce (płd-wsch) nie sprzyja. Pomyślałam o podwyższeniu przez skrzynie i posadzeniu w nich drzewek (zależy mi na zasłonięciu nieciekawej elewacji sąsiedniego budynku) i moje pytanie po przydługim wstępie:

- jakie donice - drewniane bez dna będą ok?
- jak je zabezpieczyć od wewnątrz i od spodu by ziemia nie robiła swojego z czasem
- czy na takich bez dna można robić takie skrzynie jak w Pani realizacjach czy właśnie lepiej samym egzotykiem i ocieplić od wewnątrz i zabezpieczyć folia?

Dodam, że cały taras ma 40m2, na części sa deski z bangkarai, na części trawnik a tylko w narożniku w kształcie litery L jest rabatka drzewkowa.

Dziękuję i mam nadzieję, ze znajdzie Pani czas by odpowiedzieć i doradzić
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:07, 11 mar 2017

Do góry
Polecam te nawozy, które sama wypróbowałam, włoskich nie znam a na start bardziej potrzebny azotowy nawóz.Ale zapewne możesz go zastosować, skoro u was jest taki dostępny. Link wysłałam na pryw. wiad.

Tylko naucz się równomiernie rozsypywać i od razu podlej, bo mąż będzie miał satysfakcję, że spaliłaś trawnik??
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 16:41, 10 mar 2017

Do góry
Ale z czym połączyć chcesz odętkę na tyłach kul bukszpanowych?
Lawenda - Lavandula 16:34, 10 mar 2017

Do góry
Jak stare są lawendy, teraz moim zdaniem za wcześnie, mogą nie ruszyć, ale nie muszą. Niech zrobi się cieplej. Pokaż jakie krzaki. Ważne czy stare, zdrewniałe czy dość młode. Im starsze tym gorzej się przesadzają.
Problemy z tujami 15:59, 10 mar 2017

Do góry
Nie znam sytuacji, nie wiem jak to wygląda, nie wiem za bardzo o co chodzi w pytaniu, trzeba jasno wyłożyć o co się "rozchodzi" - pytanie z grupy - niemożliwe do odpowiedzenia.

Nie podsypać im ziemi, tylko przesadzić trzeba.
Działka nie jest ogrodzona?? Napisz chłopie normalnie co i jak, pokaż na zdjęciu, to będzie bardziej możliwe poradzenie.
Nie baw się jak baba w ciuciubabkę Okrężną drogą Że pole orzą i ziemia się obsypuje, ale jak się obsypuje? NO to zrób ogrodzenie i nowe poletko uprawne. Popraw tam warunki glebowe i uprawiaj rośliny jak trzeba.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 15:35, 10 mar 2017

Do góry
Przeczytaj te posty:

MarcinKRK napisał(a)
W oczekiwaniu na wiosnę i dyskusje na moim ulubionym wątku hortensjowym, przejrzałem właśnie cały wątek brzozowy. Wybaczcie proszę, nie chcę się wymądrzać, ale kilka kwestii wymaga doprecyzowania:
- nie każda brzoza pożyteczna (betula utilis) ma biały pień
- nie każda b. utilis v. jacquemontii to "Doorenbos"
- "Doorenbos" spokojnie rośnie grubo powyżej 10 metrów
To na razie tyle

MarcinKRK napisał(a)
Ja też nie uważam się za fachowca, chodzi tylko o to, żebyśmy jako ogrodnicy-amatorzy byli bardziej świadomi i zaczęli się szanować wobec tego co nam proponują polscy szkółkarze (nie wszyscy). Inaczej co rusz będą nas spotykać takie historie jak tu opisywane, np. na pytanie "jaka to brzoza" pada odpowiedź "biała". Przecież po takiej odpowiedzi do takiej szkółki nikt nie powinien już nigdy więcej przyjeżdżać.

Stąd moje uwagi, które poniżej rozwinę w garść, amatorskiej rzecz jasna, wiedzy
Pierwotnie betula jacquemontii była uważana za odrębny gatunek od betula utilis (brzoza pożyteczna). Później jednak zaczęto ją traktować jako podgatunek brzozy pożytecznej i jest ona oznaczana obecnie jako b. utilis ssp. jacquemontii, natomiast ta pierwotna forma jest oznaczana jako b. utilis ssp. utilis.

Po przewiezieniu obu podgatunków do Europy zaczęto je selekcjonować i w ten sposób powstało szereg kultywarów (odmian hodowlanych), przy czym w wypadku kultywarów b.u. ssp. jacquemontii różnice między niektórymi z nich są bardzo nieznaczne (to temat na oddzielną dyskusję).

Poniżej wykaz kultywarów, które są mi znane (w wypadku niektórych daję odnośnik do załączonego zdjęcia):
I) kultywary betula utilis ssp. jacquemontii (u wszystkich biała kora):
- "Doorenbos" = "Snow Queen"
- "Grayswood Ghost" (1)
- "Silver Shadow" = "Inverleith" (2)
- "Jermyns"
- "Knightshayes" - pokojem zbliżona do brzozy brodawkowatej
- "Trinity College" - węższy pokrój niż u innych kultywarów b.u. ssp. jacquemontii
- "Kashmir White"
- "Ramdana River" - biała kora, ale miedziane przetchlinki

II) kultywary betula utilis ssp. utilis:
- "Wakehurst Place Chocolate" (3)
- "Bhutan Sienna" (4)
- "Chris Lane" (5) - wg mnie najbardziej spektakularna
- "Mt. Luoji" (6)
- "Dark Ness" (7)
- "Forrest Blush" (8)
- "Nepalese Orange" (9)
- "Sichuan Red"
- "Buddha"

III) kultywary betula utilis ssp. albosinensis (wg niektórych jest to odrębny gatunek - betula albosinensis):
- "Bowling Green"
- "Fascination"
- "Chinese Ruby"
- "Chinese Garden"
- "China Rose"
- "Kansu"
- "Pink Champagne"
- "Red Panda"

IV)kultywary innych podgatunków:
- s.u. ssp. yunnanensis "Park Wood" (10)

Nawożenie, zasilanie trawnika 14:55, 10 mar 2017

Do góry
Nie będzie ok. Na wiosnę więcej azotu, potem mniej azotu, a na jesień nawóz jesienny prawie bez azotu. Ja tam nie patrzę na cyferki czego ile, bo by człowiek zwariował chyba.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:44, 10 mar 2017

Do góry
Nie Przemieszcza się i pojawia w nieoczekiwanych miejscach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:49, 10 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nom, ja muszę najpierw usiąść na stołku i ona najchętniej to by mi na plecy wlazła - tak się cieszy. Jak się nacieszy, dopiero mogę wstać i zdjąć kurtkę Fajne te nasze pieski

kochana psinka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies