Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Problemy z tujami

Problemy z tujami

Gardenarium 15:59, 10 mar 2017

Nie znam sytuacji, nie wiem jak to wygląda, nie wiem za bardzo o co chodzi w pytaniu, trzeba jasno wyłożyć o co się "rozchodzi" - pytanie z grupy - niemożliwe do odpowiedzenia.

Nie podsypać im ziemi, tylko przesadzić trzeba.
Działka nie jest ogrodzona?? Napisz chłopie normalnie co i jak, pokaż na zdjęciu, to będzie bardziej możliwe poradzenie.
Nie baw się jak baba w ciuciubabkę Okrężną drogą Że pole orzą i ziemia się obsypuje, ale jak się obsypuje? NO to zrób ogrodzenie i nowe poletko uprawne. Popraw tam warunki glebowe i uprawiaj rośliny jak trzeba.

Instagram Ogrodowiska
akak 22:41, 15 mar 2017

Początki ogrodowe i niestety kupiłam jesienią niezbyt piekne tuje aurea nana, bo podobno się "zabudują" od dołu. Ale patrząc na nie mam coraz większe wątpliwosci.
Czy dac im szanse jeszcze czy tez lepiej jednak wywalic je i kupic nowe gęściejsze od dołu okazy

Gardenarium 19:55, 16 mar 2017

Podgolić od dołu, tzn. podczyścić, będą jakby na pniach, a jak nie to podsadzić Carex Ice Dance - zakryje to gołe.

A jak nie, to wywalić jednym zgrabnym ruchem.

Instagram Ogrodowiska
akak 20:53, 16 mar 2017

Pani Danusiu - dziękuję
a drugie zdanie bezcenne
czajka 03:13, 21 mar 2017

Pani Danusiu , pisałam w tamtym roku o tujach (to odmiana columna) , które nadmiernie- mimo podlewania- szyszkowały . Miałam nadzieję , że w trakcie zimy te szyszki opadną . Ale zostały . Są czarne i momentami aż od nich gęsto . Co robić?
KasiaBawaria 08:37, 21 mar 2017

Nowe przyrosty je zakryja, jezeli beda odpowiednio pielegnowane.Czyt.podlewane i nawozone.
Darekk 20:08, 21 mar 2017

Witam wszystkich,
Potrzebuje małej pomocy i opinii Państwa.
Na jesień zakupiłem i zasadziłem drzewka kopane z ziemi z bryłą na dzień
dzisiejszy wyglądają tak jak na zdjęciach, dodam że były one cały czas nawadniane . Czy one przemarzły i już nic z nich nie będzie czy może teraz na wiosnę wezmą się za siebie... miał może ktoś taki przypadek ???
Darekk 20:14, 21 mar 2017

KasiaBawaria 07:03, 22 mar 2017

Problemy z korzeniem. Albo zalane albo zasuszone. Albo za mala bryla korzeniowa w stosunku do wielksoci rosliny.Sprawdz galazki, czy sa suche czy plynie jeszcze sok, ale kiepsko to widze.
Karol99 10:22, 25 mar 2017

Czy wiecie może jaka jest przyczyna wyglądu moich tuji? W sezonie zawsze się pięknie odbudowują, są zielone, a na jesień zaczynaja brązowieć i wiosną ukazują się takie suche końcówki. Rosną w zacisznym miejscu, gdzie jest dość mało słońca. Nie wiem co robię złe. Pozostałe rosną pięknie.