Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Cwieku 09:07, 07 mar 2017

Dołączam się do pytania odnośnie dosiewek. Jak uważacie w moim przypadku, robić dosiewki czy nie? Trawa posiana pod koniec sierpnia. Sypana nawozem jesiennym.

Trawnik przed domem:

Na wiosnę chcę wygrabić, przewałować, posypać nawozem (saletra wapniowa) i zlać wodą.
anna_t 09:13, 07 mar 2017

ona się rozkrzewi, ja bym nie dosiewała
Gardenarium 07:40, 09 mar 2017

Cwieku, nie ma potrzeby. Będzie za gęsto i siewki zginą. Trawa się rozkrzewi. To dopiero pierwszy rok, błędem właśnie jest zbyt gęste sianie.

Instagram Ogrodowiska
Cwieku 09:34, 09 mar 2017

Dziękuję serdecznie za informacje
Lena1987 18:02, 09 mar 2017

Witam serdecznie! Szukając informacji o wertykulacji trawnika trafiłam na to forum... Dowiedziałam się bardzo dużo istotnych rzeczy o pielęgnacji trawnika za co bardzo pragnę podziękować udzielającym się tu osobą... Dzis przystapilam do tej czynności (mieszkam we Włoszech-w moim rejonie Forsycje już pięknie zakwitly ) Nastawialam się, że będzie gorzej, by później było lepiej jednak to co zobaczyłam mnie przerazilo... Więc wolę spytać, czy aby napewno robię to dobrze? Czy później w te miejsca gdzie jest tyle ziemi zrobić dosiewke? Czy kontynuowac na krzyz czy wystarczy tylko w jedna strone? Przepraszam za zawracanie glowy i z gory bardzo dziekuje za odpowiec.
Na tych 2 zdjeciach czynnosc przeprowadzana na krzyż. Po drugim razie w koszu bardzo dużo ziemi i trochę filcu- poziom maszyny ustawiony na 3.
Na tym zdjęciu czynność przeprowadzona w jedna stronę. W koszu tylko troszkę ziemi i bardzo dużo filcu- poziom maszyny na ustawiony na 3.
Gardenarium 18:20, 09 mar 2017

Ja bym na jednej stronie poprzestała, możliwe że troszkę za głęboko, ale nic to. Będzie dobrze.

Instagram Ogrodowiska
Lena1987 18:28, 09 mar 2017

Dziękuję ślicznie. A dosiewac trawy w te czarne placki czy nie kombinować i pozwolić jej się samej zregenerować? Został mi jeszcze spory kawałek do wertykulacji... może spróbować dac na wyższy poziom i zrobić krzyzowo, a ten zryty już tak zostawie. Jest to trawnik, który na 10 lat i oprócz koszenia (bardzo krotkiego-latem zawsze go palilo), podlewania, i nawozenia (raz w roku na wiosnę) nikt się nim nie interesował. Teraz gdy nastały moje rządy chciałabym by był duma naszego domu.
Gardenarium 07:48, 10 mar 2017

Jest zdecydowanie za krótko koszony, to go zniszczy.
Powiedz kosiarzowi, że tylko na polach golfowych tak się kosi, ale tam są zupełnie inne gatunki traw. W ogrodzie trzeba dać trawnikowi odpowiednią długość, aby to co zielone, asymilowało. Inaczej, wyginie. Co już widać.

Dosiać, zdecydowanie.
Kosiarzowi zabrać kosiarkę, podnieść wysokość koszenia.

Instagram Ogrodowiska
Lena1987 19:45, 10 mar 2017

Pani Danusiu, już nikomu nie pozwolę dotknąć kosiarki... Osobiście zajmę się koszeniem. Mąż patrzy na to wszystko co robię z przymrużeniem oka, nie wierzy, że coś z tego będzie, a ja nie mogę się doczekać gdy zobacze jego minę za kilka tygodni . Wertykulacja dzisiaj dobiegła końca(efekt-wielka gora filcu i wykończona ja ). Jutro dosiewka i nawóz bo zastał mnie wieczór. W związku z tym chciałabym jeszcze skonsultować: Pan w sklepie strasznie chwalił ten nawoz zalecił dawkę 5kg na 150mkw raz na 3 miesiace

Czy on jest dobry? I czy mogę go również sypać co 3-4 tygodnie (w mniejszej dawce)? Czy moze zamowic jakiś inny nawoz przez Internet z Polski?
Gardenarium 09:07, 11 mar 2017

Polecam te nawozy, które sama wypróbowałam, włoskich nie znam a na start bardziej potrzebny azotowy nawóz.Ale zapewne możesz go zastosować, skoro u was jest taki dostępny. Link wysłałam na pryw. wiad.

Tylko naucz się równomiernie rozsypywać i od razu podlej, bo mąż będzie miał satysfakcję, że spaliłaś trawnik??

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies