Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:13, 13 lis 2024

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:11, 13 lis 2024

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:09, 13 lis 2024

Do góry
Jesień w zimowej szacie...
Ogród Basi i Romka 10:05, 13 lis 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
A co powiecie na taką jesień u nas wszystkie barwy i kolory jesieni
Bardzo malowniczo wygląda ❤ U mnie dziś wczesnym rankiem było troszkę białoale bardzo krótko bo teraz ani śladu śniegu
Ogród prawie wymarzony … 09:50, 13 lis 2024

Do góry
AgaBoso napisał(a)
Sprawdziłam wczoraj w aplikacji i krzyczała, że to nie roślina.
Wykadrowałam zdjęcia i 2 pierwsze propozycje to:

Czy to któraś z nich?

Edit: doczytałam, że piórkówka spłaszczona to po prostu rozplenica japońska. Pałki są w sumie podobne do Red Head. Justyna mi pisała, że nie jest to Moudry.

To moja pierwsza rozplenica
Zakupione razem z Moudry jako Hameln
Na pewno nią nie jest
Ma ładny pokrój
Nie mam zdjęcia w telefonie z jej początków u mnie poszukam w komputrze i wstawię
W Kruklandii 09:33, 13 lis 2024

Do góry
Juzia napisał(a)
Dzień dobry zima!

PS... to nie szron...

Juziu, co to za piękne pomarańcze drzewo?
Anna i Ogród 2 09:16, 13 lis 2024

Do góry
Makao napisał(a)

Użyję więc tego nawozu i dam teraz żeby na wiosnę było już lepiej. On jest u nas stale dostępny i działa cuda. Widzę to po różach.
Poszukam tej książki tylko muszę brać pod uwagę że u Was inne warunki pogodowe są

To ta książka?

Tak.
Aż tak dużych różnic pogodowych nie ma, bo Twoje skrzynie stoją osłonięte, więc też dobrze zabezpieczone. Poza tym w skrzyniach jest trochę cieplej niż przy gruncie. Musisz jednak zwrócić uwagę na glebę. Przy uprawie warzyw ma duże znaczenie. W książce jest to dobrze opisane.

Masz w ogrodzie ślimaki bezskorupkowe?
Boso przez ogródek 09:03, 13 lis 2024

Do góry
Ta rozplenica może mieć max 1m średnicy. Jeszcze pomyślę o połączeniu, od Justyny idzie do mnie przesyłka z rozplenicą, ma ciemne kwiatostany. Nazwa jeszcze nieustalona.

PS. Dzięki Pati
Ogród prawie wymarzony … 09:00, 13 lis 2024

Do góry
Sprawdziłam wczoraj w aplikacji i krzyczała, że to nie roślina.
Wykadrowałam zdjęcia i 2 pierwsze propozycje to:

Czy to któraś z nich?

Edit: doczytałam, że piórkówka spłaszczona to po prostu rozplenica japońska. Pałki są w sumie podobne do Red Head. Justyna mi pisała, że nie jest to Moudry.
Anna i Ogród 2 08:47, 13 lis 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Nie znam tego nawozu, ale jeśli działa tak jak napisane, to powinien być dobry.

Aniu, moim źródłem wiedzy w sprawach warzywnika są książki Marie-Luise Kreuter. Ona jest/była tutaj guru warzywniczym, coś jak Charles Dowding lub Monty. W PL powinny być dostępne jej książki „Ogród w zgodzie z naturą”. Nie wiem, czy przetłumaczone zostało coś jeszcze. Musiałabyś poszukać. Wszystko świetnie sprawdzone i opisane.

3 skrzynie wystarczą, aby stosować płodozmian.

Użyję więc tego nawozu i dam teraz żeby na wiosnę było już lepiej. On jest u nas stale dostępny i działa cuda. Widzę to po różach.
Poszukam tej książki tylko muszę brać pod uwagę że u Was inne warunki pogodowe są

To ta książka?
Boso przez ogródek 08:47, 13 lis 2024

Do góry
Jak dużą chcesz mieć tą środkową rozplenicę?
Jak chcesz podobny kolor kwiatostanu i termin kwitnienia to polecam Hameln połączyć z Lady U. Tylko ona spora jest.

P.S. Kawałek mogę Ci wiosną odkopać.
Anna i Ogród 2 07:23, 13 lis 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Wydaje mi się, że Hania ma rację. Skrzynie to inny interes niż poletko warzywowe.
Też na początku kombinowałam z płodozmianem, dobrym sąsiedztwem etc. Dalej z tym kombinuję, ale to nie zawsze się da dobrze zaplanować. Dla mnie priorytetem jest to, żeby mieć warzywa, które lubię i które zjemy/przetworzymy. Co roku skrzynie zasilam kompostem własnym. Grubą warstwą - 15-20 cm. W ten kompost sieję. I na efekty nie narzekam, nawet jeżeli tabelka mówiła, że na danym miejscu coś się nie uda

Też nie chcę sadzić roślin których nie jemy i których nie używam. Nie mam miejsca na cukinie a lubię. Muszę jakoś sobie poradzić z tym terenem co mam.
Pierwsza przeszkoda dla mnie to obornik. Chciałam dać w skrzynie a okazuje się że blokują mnie grupy roślin. Kasia in co roku tylko kompost swój daje. Wy też tylko kompost. I teraz widzę dlaczego.
Mój kompost jest trochę zbyt ubogi po sporo w nim obierków z ziemniaków i to czuć. Chciałam go obornikiem wzbogacić ale nie mogę. Może tego chociaż użyję

Zobaczymy. Może i ja z czasem zrezygnuję z płodozmianu.
W Kruklandii 07:18, 13 lis 2024

Do góry
Dzień dobry zima!

PS... to nie szron...
Ogródek Gosi 23:22, 12 lis 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

Gosiu jakie piękne rzeczy tworzysz!! Umieść proszę jeszcze w wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/793-nasze-drugie-hobby-rysunki-obrazki-pastele-oleje-rzezby-roslinne-inspiracje?page=186

żeby nie zginęły potem w odmętach wątku

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 23:18, 12 lis 2024

Do góry
Zana napisał(a)

No jakbyś sobie jakiegoś drzewa nie przesadziła to do przyszłej jesieni by to za Tobą chodziło. Poczucie niespełnienia, żal nieukojony, nadzieje na lżejszy żywot dla kaliny pogrzebane i wyrzuty sumienia z tym związane, generalnie żywot zatruty
Brawa dla eMa

Na żółty piaseczek od razu zwróciłam uwagę, baardzo znajomy widok

Jedno pytanie mnie nurtuje, pewnie znowu mam luki. Dlaczego kalina zostaje za świerkiem, który ją za ileś lat zdecydowanie przewyższy? Chyba, że będziesz świerka cięła.

Hehe

Kalina nie tyle jest za świerkiem, co w drugiej linii i rosną - jak to się mówi? - na przekładkę...? EDIT: przypomniałam sobie - na mijankę
A świerki swoją droga są cięte, ale niezbyt sumiennie
Tutaj mniej więcej widać, jak to wyglada:
Ogródek Gosi 22:39, 12 lis 2024

Do góry
Kordina napisał(a)

Gosiu jakie ładne to ujęcie

Bożenko, i tutaj widać jak dobrze, że chcę sie pozbyć żylistka. Na tym zdjęciu widać chudy patyczek. Tyle zostawiłam. Ta rabata dużo lepiej wygląda bez niego

Miskantowo napisał(a)

O, jakie cuda świąteczne tworzysz?
U mnie jeszcze jesiennie i dyniowo ale już zaczynam sie zastanawiac co by tu w tym roku zrobić…
Mam sporo ozdób świątecznych ale z nimi mam chyba dokładnie to samo co z kolejnymi roślinam
Puszczaja mi hamulce i dochodzi do kompulsywnych zakupów…
Do tego jeszcze sama cos czasami zrobię.
No nie jest dobrze.

Ja też mam mase ozdób, ale praktycznie robię je sama. U mnie zakupy kompulsywne dotyczą materiałów na te moje robótki.
W tym roku miałam już nic nie robić, ale, że jest akcja, więc wyciągnęłam arsenał i tworzę. Robię różne rzeczy. Od bombek po stroiki.

Zdjęcia kiepskie i powiem szczerze, że w realu dużo lepiej te rzeczy wyglądają

A tak wyglądają na choince

Anna i Ogród 2 21:27, 12 lis 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wszystkie te, które maja małe wymagania pokarmowe: szpinak, rzodkiewka, koperek, marchew, cebula dymka.
Aniu, piszesz o jakiejś zimowej cebuli. czy chodzi o wysiew nasion? Przy tak niewielkim warzywniku, to szkoda na to miejsca. zaczekaj do marca, kup cebulę dymkę (żółtą, białą szalotkę lub czerwoną) i wciśnij te drobne cebulki do ziemi. Najpierw będziesz z nich miała szczypiorek, a od końca czerwca cebulę na bieżące potrzeby.
Uprawa warzywnika w trzech rzutach, czyli przedplon, plon właściwy i poplon nie zawsze się udaje. Wszystko zależy od pogody. Jeśli wiosna jest chłodna, to przedplonowe warzywa nie zawsze zdążą dojrzeć, a tu już trzeba siać, sadzić plon właściwy.
I druga sprawa: plony melonów i arbuzów z takiej niewielkiej szklarni będą symboliczne, smakowo średnie, a rośliny zabierają sporo miejsca. Lepiej się zdecydować na zostawienie jak najwięcej powierzchni dla pomidorów. One chyba wygrywają w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych i smakowych.

Mam cebulę ozimą Senshyu Yellow która teraz chcę posadzić. To takie małe cebulki. Po prawej

Będę sadzić w rzędach zostawiając pomiędzy rzędy na fasolkę szparagową. Kilka rządków będzie.

Szalotkę i Globo będę sadzić na grządce z marchewką.

Zdaję sobie sprawę że coś w tym planie może się rypnąć/nie udać ale jak nie spróbuję to się nie dowiem. Zanotuję uwagi i wezmę pod uwagę w kolejnym sezonie i będę naprawiać błędy.

Melony i arbuzy nie będę na handel więc nawet 3-4 szt jak się udadzą to będzie sukces choć domyślam się że muszą dostarczyć więcej składników pokarmowych pod takie uprawy. Jeszcze nie ustaliłam jak będą obsadzać szklarnię.
Znowu na wsi 20:09, 12 lis 2024

Do góry
Chodzi mi o coś w tym rodzaju, może mi się uda.

Grzebiuszka ziemna 18:08, 12 lis 2024

Do góry
Kordina napisał(a)

Tak patrzę na to zdjęcie i zaczynam odczuwać coraz większą ochotę na posiadanie szklanego czajniczka/dzbanuszka…
Boso przez ogródek 17:46, 12 lis 2024

Do góry
Dziś się okazało, że na przedogórdku będziemy mieli mini boisko , także rabata zostaje 3m szerokości.
Wczoraj stworzyłam taki plan, gdzie to brązowe ma zawierać żywopłot zimozielony.
AgaBoso napisał(a)

Polar Bear mam patyczki, jak udadzą się sadzonki to je posadzę a jak nie to zakupię odmianę Pandria (piękne kwitki z filetowymi pręcikami ).
Co do rozplenic to nie mogę się zdecydować która (a może kilka) będzie najlepiej się prezentować wśród hortensji, rozważam:
Proso rózgowate Rehbraun (doda koloru jesienią, ale nie wiem czy nie zaburzy całości)
Rozplenica wschodnia Karley Rose
Rozplenica japońska Autumn Magic
Rozplenica japońska Hameln
Rozplenica japońska Black Beauty

Dziś Patrycja podpowiedziała mi, że dobrze byłoby dorzucić coś zimozielonego na rabacie i stworzyła taki plan:

Z racji na mniej miejsca trzeba było się ściaśniać
Seslerię dałabym po całości jako obwódkę i może lekko z tyłu mini jeżówki.

Z zimozielonych podobaja mi się TRZMIELINA FORTUNEU EMERALD'N GOLD Resource, ale na tej rabatcie nie da rady drzew ze wzdlęgu na rurę wody, która idzie na pierwszym metrze rabaty.

EDIT: Doczytałam, że Thuje Danica nie lubią być dotykane przez inne rośliny i się wtedy ogołacają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies