Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Tess 12:21, 25 lut 2025

Wow, jakie spore już te bakłażany i papryczki.
Rojodziejowa 13:37, 25 lut 2025

Makao napisał(a)
Też staram się ograniczać ale dostałam zamówienie na 10 sadzonek papryk, postanowiłam dosiać pelargonii bo ładnie mi rosną pierwsze wysiewy. Posiałam sporo kwiatów jednorocznych takich jak driakiew żółta (taka jak u Danusi rośnie bo dostałam nasionka), jeżówka blada, łubiny białe, jeżówki białe (te słabo kiełkują). Będę jeszcze wysiewać gaurę białą, lewkonie, onętki, ostóżki jednoroczne i gipsówkę. No i się tego zbiera. 4 nasionka tego, kilka tego a potem jak się pikuje to robi się sporo.
Na szczęście to chyba koniec zimy to do szklarni będę wynosić.
Na pojedyncze chłodne noce wniosę do piwnicy.

Nasion ozdobnych to mam tyle, że wolę nie wymieniać, co jest w planach
Z warzywek pory, sałaty i kalarepy dałam na zewnątrz pod daszek tarasowy. Ale to dosłownie kilka sztuk.
Imprezę z pomidorami planuję na sobotę
Rojodziejowa 14:04, 25 lut 2025

agapant napisał(a)

Ja decyzje jakie odmiany pomidorów w tym roku wysieję cały czas odkładam to się źle skończy.
W szklarni już są groszki, sałaty, lwie paszcze. Wczoraj wysiałam lewkonie, dzisiaj chyba wysieje brokuły, kalafiory, wczesne kapusty, czekam z pomidorami

Ja mam niezamknięte eliminacje. Wcale nie pomogło, że zabrałam się za to wcześniej Tylko bardziej kombinuję, jak zmieścić więcej, a nie jak ograniczyć wybór odmian

W szklarni mi brakuje stołów. Muszę sobie zorganizować jakieś na prędce
Rojodziejowa 14:24, 25 lut 2025

Tess napisał(a)
Wow, jakie spore już te bakłażany i papryczki.

Chyba takie odpowiednie jak na ten terminu siewu Ale cieszą, cieszą... Coraz bliżej wiosna, coraz bliżej wiosna
Rojodziejowa 19:40, 26 lut 2025

Zaczyna się! Przyszło wczoraj pierwsze zamówienie daliowe + kilka krwawników. Szok, że już wysyłają. Jutro zostanie wysłana kolejna.

Dziś z kolei dotarły nasiona dziś pomidorki z Ukrainy. Przesyłka szła 12 dni.
Nie dotarła jedna odmiana - Serce z Jerozolimy, ale dostałam za to 3 inne ciekawe:
https://mirtomatov.com/en/vystavochnye
https://mirtomatov.com/en/ljevushka
https://mirtomatov.com/en/rozy-antuzy-rozele-antuzei
Zapowiadają się ciekawie, tylko szkoda, że miejsca już brakuje

Dotarły również nasiona ze źródła polskiego, z którego do tej pory nie zamawiałam. Nasionek zdecydowanie więcej niż 10, zazwyczaj 15/16.
Spory wybór. Sporo mikrusków tam zamówiłam. Pani na FB miała dobre opinie. Jednak realizacja jak na PL taka średnioszybka. Czekam na drugą przesyłkę i niestety do planowanego na sobotę wysiewu nie przyjdzie na pewno, bo jeszcze nawet nie wysłana.

Makao 20:20, 26 lut 2025

Wyglądają ciekawie te pomidorki, oby równie dobrze smakowały
Rojodziejowa 21:49, 03 mar 2025

Zainspirowałam się Agnieszką Agapant i rzuciłam nasiona na wacik w jednym dużym pojemniku. Powędrowały w ciepełko. Nie wiem, czy nie popierniczyłam odmian przy odkażaniu i zaprawianiu EMami. Okaże się dopiero jak będą owocować Na szczęście miałam konsternację przy kilku numerkach, a odmiany przy nich są kompletnie różne, więc może jakoś dojdę do tego, że jest pomyłka, o ile taka się zdarzyła.

Przepikowałam papryki i bakłażany, bo z nimi to już dawno powinnam podziałać. Mam nadzieję, że się nie obrażą

Jestem w tyle jeśli chodzi o ozdobne, ale za to kupiłam sobie bratki, więc sezon zakupów stacjonarnych zainaugurowany
April 07:42, 04 mar 2025

Ale laboratorium
Jak już myślę że niczym już nie zadziwisz, to widzę takie obrazki
Jesteś mega cierpliwa.
Patrycja_KG_Lu 20:43, 04 mar 2025

Świetny pomysł z wykorzystaniem opakowania po lekach do odkażania. Widziałam u kogoś moczenie w zebranych korkach od butelek, ale Twoje fajniejsze, bo oszczędza miejsce i płyn, do tego łatwiej po zabiegu złapać nasionko. Oznaczenia na wacikach takie profesjonalne. Widzę głównie po 1 nasionku Ja miałam wysiać po 2 gdyby coś nie skiełkowało, ale jednak zostałoby za dużo zapasowych. Wysieję po jednym, a dopiero jak z nim będzie jakiś kłopot to wtedy dosieję.
Rojodziejowa 21:01, 04 mar 2025

April napisał(a)
Ale laboratorium
Jak już myślę że niczym już nie zadziwisz, to widzę takie obrazki
Jesteś mega cierpliwa.

To są momenty, kiedy się mocno wyciszam. Przyszłam ze szkoły jakaś zła. Posiałam pomidory i od razu lepiej mi się zrobiło Młody trochę poasystował. Wyciągał wykałaczką nasionka z pojemnika po płukaniu ze środka dezynfekującego