Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Magara 22:22, 03 mar 2025

Kordina napisał(a)
Właśnie obejrzałam sobie filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=Y_-Be5UJ02c&list=TLPQMDMwMzIwMjV17xP8tFr-DA&index=14

Też ten filmik mi się wczoraj wyświetlił
Próbowałam tak w zeszłym roku bo wydawało mi się, że sadzenie w pojemnikach do piwa i dosypywanie ziemi zamiast przesadzania to super pomysł, znacząco ułatwiający uprawę.
Nie byłam jednak zachwycona tak jak się spodziewałam. Niestety nie pamiętam dokładnie dlaczego Teraz mam gonitwę myśli i dylemat czy próbować jeszcze raz

P.S. Pani na filmiku się słowem nie zająknęła na temat robienia dziurek w piwnych kufelkach, które to dziurki by miały służyć odprowadzaniu nadmiaru wody - ja miałam zrobione na dnie, chyba po pięć - zdecydowanie za mało to było
Rojodziejowa 22:32, 03 mar 2025

Gdzieś mi się plącze po głowie, że niekoniecznie takie przezroczyste tworzywo jest dobre dla wszystkich roślin. W naturze korzenie większości nie są narażone na promienie słoneczne.
Magara 23:15, 03 mar 2025

Asia, myślisz że to może być realny problem??? Zanim te korzenie obejmą cały "kufelek" i będą widoczne trochę czasu jednak minie...
Rojodziejowa 23:37, 03 mar 2025

Trochę minie, to fakt. Może pomidor nie zdąży dotrzeć korzeniami do brzegu kubeczka. Dziś np. mój bakłażan po miesiącu od wsadzenia w ziemię miał przerośniętą całą bryłę, tyle, że doniczusia malutka, a kubki są większe. Musiałabym znaleźć żródło, bo może mi się wyśniło. Z takich pobieżnych poszukiwań widzę, że trzeba też uważać, żeby glony się nie pojawiły.
Makao 07:00, 04 mar 2025

Zdążą dotrzeć do ścian kubka. Dość szybko to robią. Jak już pisałam stosowałam tą metodę. Korzenie ładnie zarastają i wypełniają kubek. Słońce w korzeniach raczej im nie przeszkadza. Duży pojemnik to i podlewania mniej ale zrezygnowałam z tej metody bo szybko rosły pomidory w górę i w kwietniu musiałam wszystkie podpierać choć wysiew robiłam w marcu. Może to wina braku doświetlania że takie wiotkie mi rosły.
W tym roku próbuję klasykę a kubki po piwach przeznaczyłam na groszki i bób bo mają głęboki system korzeniowy.
Patrycja_KG_Lu 10:17, 04 mar 2025

Makao napisał(a)
Moje wytrzymały do połowy grudnia. Betaluxy to jeszcze w listopadzie owocowały.

W tych odmianach długowiecznych/zimowych przeraża mnie twarda skórka. Nie lubię takich.

Przetworów z pomidorów nie robię ale myślę że z czasem spróbuję przecierów. Tylko muszę wytworzyć wystarczającą ilość. Do tej pory starczało na bieżącą konsumpcję.

Ostatnio polubiłam oglądać na YouTube włoskie filmiki. Trzypokoleniowa rodzinka robiła przeciery i sosy pomidorowe we włoskim stylu. Było tam wspomniane, że one używają 1 kg pomidorów by uzyskać słoik 700ml passaty.
Patrycja_KG_Lu 10:22, 04 mar 2025

agapant napisał(a)

Startujemy z pomidorami, zobaczymy co przyniesie nowy sezon.

Na ten widok serce się raduje! Sporo odmian będzie Do tej pory przed oczami mam Twoje zdjęcie z zeszłego sezonu z pomidorami w koszyku, tyyyle kolorów było. Dwa mnie wtedy szczególnie urzekły.
agapant napisał(a)
Pomidory obrodziły, nie wszystkie odmiany powtórzę za rok.
Patrycja_KG_Lu 10:23, 04 mar 2025

Makao napisał(a)
O maj gat ileż tego

Ja dziś będę odkażać nasiona kolekcjonerskie zgodnie z metodą 5 o których mówiła Patrycja. Trochę się stresuję tym moczeniem w 3% roztworze wody utlenionej ale jestem ciekawa.

Ciekawi mnie też w tej metodzie to że pobudza stare nasiona do kiełkowania. Ciekawe czy to działa tylko w przypadku pomidorów czy z innymi nasionami np. cebula lub poziomki też zadziała.

Wiem, że testowano tą metodę na paprykach
Makao 11:16, 04 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Wiem, że testowano tą metodę na paprykach

Musiałabym sprawdzić. Poziomki mi fatalnie kiełkują a cebula to już wiem że nasiona kupowane w ubiegłym roku nie dają rady. Muszą być świeże pomimo iż data ważności jest spoko.
Gdyby ta metoda zadziałała to tyle nasion by się nie marnowało. Kupiłam dwa opakowania cebuli z datą ważności do 2029 i nic. Ani jedno nie skiełkowało. Zdobyłam świeże z datą ważności do 2030 i te kiełkują dobrze.
Ja w tym roku spróbuję sama zebrać nasiona z cebuli.
Patrycja_KG_Lu 12:22, 04 mar 2025

Przechowywanie nasion pomidora.

Dziś chciałbym podzielić się z Wami kilkoma pomysłami na DIY organizery do przechowywania nasion pomidora. Bo kto z nas nie ma w swoim garażu lub szafie pudełka pełnego nasion, które zdają się mnożyć w tajemniczy sposób?

1. Kartonowe pudełka po butach

Kartonowe pudełka po butach to świetny sposób na zorganizowanie nasion. Można je podzielić na sekcje, używając kartonowych przekładek. W ten sposób łatwo będzie znaleźć potrzebne nasiona, a i wygląd pudełka można upiększyć, oklejając je kolorowym papierem - pin nr 1.

2. Drewniane skrzyneczki
Podobnie jak karton, ale bardziej wytrzymałe i ciężkie - pin nr 2 oraz pin nr 3 (z segregacją na miesiące wysiewu). Tutaj do ich przyozdobienia przydałaby się Grzebiuszka ze swoim talentem.

2. Woreczki strunowe

Woreczki strunowe to świetny sposób na przechowywanie nasion. Można w nich trzymać pojedyncze odmiany, a następnie wkładać je do większych torebeczek/pojemników. Na innym forum podpatrzyłam, że można je przechowywać w kartonikach po herbacie. Bardziej ekskluzywną wersję, czyli sztywnych kopert ze strunowym zamknięciem ma @Agapant.

3. Albumy na zdjęcia

Taki album w sieciówkach typu Act..n, K.k, Pe..o można kupić za kilka-kilkanaście złotych. Niestety ta metoda się u mnie nie sprawdziła. Folijki rwą się przy większej ilości nasion, bardzo niewygodnie się je tam wkłada i wyciąga - pin nr 4 oraz pin nr 5 (wersja z segregatorem).

4. Opakowania na płyty CD
Recykling tego co mamy akurat pod ręką - pin nr 6

5. Walizki na zdjęcia
Pierwszy raz zobaczyłam go u Kasi.in na jednym z filmików - pin nr 7

6. Opakowania po drażetkach/cukierkach

Ten sposób będę dopiero testować, bo dotarły do mnie dwie walizeczki na nasionka, w każdej po 64 miejsca na różne odmiany- pin nr 8

A Wy jakie macie sposoby?