Przechowywanie nasion pomidora.
Dziś chciałbym podzielić się z Wami kilkoma pomysłami na DIY organizery do przechowywania nasion pomidora. Bo kto z nas nie ma w swoim garażu lub szafie pudełka pełnego nasion, które zdają się mnożyć w tajemniczy sposób?
1. Kartonowe pudełka po butach
Kartonowe pudełka po butach to świetny sposób na zorganizowanie nasion. Można je podzielić na sekcje, używając kartonowych przekładek. W ten sposób łatwo będzie znaleźć potrzebne nasiona, a i wygląd pudełka można upiększyć, oklejając je kolorowym papierem -
pin nr 1.
2. Drewniane skrzyneczki
Podobnie jak karton, ale bardziej wytrzymałe i ciężkie -
pin nr 2 oraz
pin nr 3 (z segregacją na miesiące wysiewu). Tutaj do ich przyozdobienia przydałaby się Grzebiuszka ze swoim talentem.
2. Woreczki strunowe
Woreczki strunowe to świetny sposób na przechowywanie nasion. Można w nich trzymać pojedyncze odmiany, a następnie wkładać je do większych torebeczek/pojemników. Na innym forum podpatrzyłam, że można je przechowywać w kartonikach po herbacie. Bardziej ekskluzywną wersję, czyli sztywnych kopert ze strunowym zamknięciem ma @Agapant.
3. Albumy na zdjęcia
Taki album w sieciówkach typu Act..n, K.k, Pe..o można kupić za kilka-kilkanaście złotych. Niestety ta metoda się u mnie nie sprawdziła. Folijki rwą się przy większej ilości nasion, bardzo niewygodnie się je tam wkłada i wyciąga -
pin nr 4 oraz
pin nr 5 (wersja z segregatorem).
4. Opakowania na płyty CD
Recykling tego co mamy akurat pod ręką -
pin nr 6
5. Walizki na zdjęcia
Pierwszy raz zobaczyłam go u Kasi.in na jednym z filmików -
pin nr 7
6. Opakowania po drażetkach/cukierkach
Ten sposób będę dopiero testować, bo dotarły do mnie dwie walizeczki na nasionka, w każdej po 64 miejsca na różne odmiany-
pin nr 8
A Wy jakie macie sposoby?