Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w remoncie 09:43, 23 sty 2020

Do góry
Więc tak
Stwierdziłam, że pasuje mi bardziej niski żywopłocik, niski znaczy gdzieś 70cm. Tyle, że nie do końca podoba mi się taki sam, jedyny. No to wymyśliłam, że dam mu maciupeńkie drzewko, może być krzaczek. O tak

Czy dokładnie w tym miejscu to jeszcze nie wiem

I jeszcze coś takiego mi się stworzyło

Może uda mi się wyjaśnić
Ten pas szary to taka niby ścieżka. Chyba kamyczki. Przedłużyłam ją a właściwie obrysowałam dokoła trawnika. Poprzedzielana jest kawałkami nasadzeń przed magnoliami(pewnie jakieś trawki). W okolicy tej magnolii najbliżej altany poduchy zimozielone. Ciurkadełko wstawiłam w dwóch miejscach bo nie wiem jeszcze dokładnie. Albo w żwirku albo bardziej w rabacie. Na czerwono ławki.
Ogrodowe szaleństwo ... 07:14, 23 sty 2020

Do góry
Właśnie zaczynam pracować nad wizytówką zakątka

A to moje cementowe zwierzaki

Czuję sezon w kosciach.
Ogrodowe szaleństwo ... 07:02, 23 sty 2020

Do góry
Wiosną pelargonie wylądują pod plotek w zakątku kawowym.

Po drugiej stronie plotka bedzie lawenda.
Ogród w remoncie 23:55, 22 sty 2020

Do góry
Ciekawe co powiecie na te wersje żywopłotków, bo ja sama nie wiem. Coś trudno mi się przyzwyczaić do takiej przesłony. No może w niższej wersji

Tu wyższa

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:32, 22 sty 2020

Do góry
Ni to jesień...
ni to zima...
ni to wiosna...

Pozdrawiam zaglądających

Stary ogród zamkn. 22:22, 22 sty 2020

Do góry
Na jesieni zabrałem się za przygotowanie nowego miejsca na warzywnik i jagodnik.

Będę miał jabłonie rozpięte na espalierze, posadziłem krzewy jagodowe, żywopłot grabowy. Ciekawe czy w tym roku będzie już widać zarys tego miejsca...

Czekam na budki dla ptaków, przybędzie 10 nowych, bo dotychczasowe zaczęły spadać. Pora na wymianę

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:40, 22 sty 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)
Danusiu, miskanty z prawej strony rabaty umiejscowiłaś prze hortensjami, czy trawy jak się rozrosną nie zasłonią hortek?
A może masz jakieś zdjęcie z takim rozmieszczenie miskantów przed hortkami?
Pytam, bo też mam 3 nigry, przed nimi hortensje limki a w plecach gracki, które wiosną będę dzielić i zastanawiam się, czy dać je w plecach po całości czy może tak jak rozrysowałaś?

Na tym zdjęciu widać jakie trawy są wysokie...

tu wiosną 2019r.

]

Gracillimus jest wysoki, może zamień na inną odmianę. Czy zasłoni, no nie wiem, zależy w jakich odległościach jest sadzony. Jak widzisz to miejsce to muszisz sobie to wyobrazić.

Posadź pomiedzy a nie przed.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:35, 22 sty 2020

Do góry
aniaod napisał(a)

Danusiu, podpowiedź proszę co mogłabym posadzić na tym wąskim pasku przed tujami. Stanowisko północ, trochę słońca jedynie wieczorem na skrawku rabaty. W tej chwili są tam hortensje anabelle ale one są delikatne mąż za każdym razem obija je jak wysiada z samochodu. I są trochę za rozłożyste. Szukam czegoś kolumnowego. W sąsiedztwie jest klon jasnozielony kulka i dalej kulkowisko z bukszpanow

Wyrzuć folię, widać ją, bo tuje uschną. Nie poradzę, jak będziesz w to sadzić. Napisz, że wyrzuciłaś
Ogród w remoncie 21:24, 22 sty 2020

Do góry
Aniu to może jeszcze taka?

Hortensjowo 21:17, 22 sty 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Piękne kosze i ciemierniki. Bardzo pasują do Ciebie.

Wiklina (wyroby z wikliny) ta nasza lubi być moczona, mam wypraktykowane. Czasami moczę je w lecie w strumieniu. Wtedy zachowuje jędrność i się tak nie łamie. Mam koszyki do sadzenia cebulowych, na ziemniaki, takie wielkie do grabienia liści i na drewno opałowe do pieca.

Ciemiernik biały (niger) jak przekwita to właśnie tak różowieje. Wschodni (ma te listki takie lekko ząbkowane) (koloru białego) jak przekwita, to też różowieje. Ciekawa cecha u roślin o kwiatach białych.

Gdzie "rzucili" ciemierniki? Marzę już o donicach przedwiosennych.

Ewa, dziękuję. Kosze są na razie w planach, mam kilka upatrzonych, ale muszę je obejrzeć "na żywo". Kilka koszty ma dobre ceny, ale nie wiem czy kształt będzie mi tak do końca odpowiadał.

Też lubię wiklinę, mam jeden kwietnik na tarasie

a drugi na razie w garażu, bo mi kompozycyjnie "nie styka". Tu jest taki pokazany (tylko częściowo go widać, ale nie znalazłam innego zdjęcia).

Ciemierniki każde lubię i w każdym kolorze. Tylko muszę się nauczyć porządnie o nie dbać, żeby się rozrastały i pięknie kwitły. No i nie mogę ich przesadzać.

Ładne ciemierniki były w LM przed świętami, ale tylko niger. A te zdjęcia, które pokazałam, są z lokalnego sklepu ogrodniczego w Tarnowie Podgórnym (niedaleko Poznania). Jednak największy ich wybór będzie na Gardenii w połowie lutego. Niestety chyba nie można ich zakupić (tak było w poprzednich latach, szkoda).

Ogród bez reguł 21:15, 22 sty 2020

Do góry
Ania, tak wyglądają gałęzie metasekwoji pod koniec kwietnia. Ta moja jest mocno ażurowa.

Ogród w remoncie 20:25, 22 sty 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
No to jeszcze wariacje w temacie altana

Asiu ,
Mnie bardzo ta wersja druga altanki się podoba ,
Jest prosta i elegancka ,
Nie wiem , którą wybierzesz ,
Ale masz ciężkie zadanie
nie zazdroszczę
Ogród w remoncie 20:11, 22 sty 2020

Do góry
Posiedziałam dziś trochę i stworzyłam obrazek pokazujący w uproszczeniu ten mój kąt przed altaną. Może prościej Wam będzie zobaczyć to wszystko. Rysunek niedoskonały, proporcje drzew nie do końca zachowane ale mniej więcej widać co i jak chyba. Macie pomysł gdzie wcisnąć to moje ciurkadełko?

Jak coś pytajcie, wyjaśnię co nie wiadome

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:43, 22 sty 2020

Do góry
ale za to jest zrobione do samego końca łąki, jeszcze w przyszłym roku trzeba wymienić to po prawej stronie ścieżki

zastanawiam się co w tych łączkach na dole zakwitnie bo na razie widzę sam "miesoczyk" czyli gwiazdnicę pospolitą

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:36, 22 sty 2020

Do góry
stare się sypało już całkiem

na razie wystarczyło materiału tylko na jeden poziom, za rok dołożymy drugi
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:33, 22 sty 2020

Do góry
Misterna robota i widać gdzie wyniosły korę z karmników

pracowite stworzenia

Była też akcja ogrodzenie w łące

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:27, 22 sty 2020

Do góry
Była też akcja likwidowania gniazda szerszeni

worek z kory
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:23, 22 sty 2020

Do góry
Wierzby już w pąkach

Brzózki podgoliłam

i podgolone wierzby w lasku
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:19, 22 sty 2020

Do góry
Nie ma już tej gruszy...

Coś już myślę co by tam posadzić

i od strony domu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:15, 22 sty 2020

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies