Każdą z tych rabat widzę z okien. Cienistą i piwoniowo/różaną z okien salonu i tarasu, długie z 3 okien w wykuszu, hortensjową z kuchni.
Chciałam, aby o każdej porze roku było coś, co przyciągnie wzrok. Sporo jest zimozielonych. Jesień jest najuboższa w przebarwienia.
Donice... cała historia zbierane od lat. Dla Ciebie może konewki
i lejki
naczynia do bonzai
i takie coś, wczoraj molestowałam aparat
Na domowych roślinkach teraz skupiam uwagę raz w tygodniu, podlewając je Mus zrobić fotki. Najlepiej rosną paprocie, bluszcze i mech Niektóre roślinki padły, niestety. Niektóre podniosły wieczka i musiałam je uwolnić
Ale to ciekawe doświadczenie i pewnie o nim coś napiszę.
Pytanie mam, bo widzę, że sporo osób zajrzało tu w międzyczasie
Czy u Was piwonie są w tym sezonie też są takie wysokie?
Dostały podpory, ale po ostatnich obfitych opadach śmignęły w górę i niektóre ścigają się z powojnikami, mają dobrze po półtora metra. A nie były zasilane. Będę musiała osobno każdy pęd palikować chyba, jak pomidory
Łucja, widocznie taki rok na piwonie. Pewnie część będę musiała przenieść do warzywnika, bo jabłoń ozdobna i thuje sąsiada już za bardzo je zacieniają. Zamiast kombinować z żywopłotem zimozielonycm zrobię żywopłocik piwoniowy przy siatce.
Biały ostrogowiec też się sieje, dostałam kiedyś maleńkie siewki od Gabrieli ( szkoda, że u Niej cisza) i urosły. U mnie długo się nie wysiewał, aż wreszcie coś się pokazało. Może wcześniej wiosną je po prostu wypieliłam? Czyli wysiewa się, ale nie tak obficie jak czerwony.
może zgra się z chabrami
Jak ja prostujesz? Moja malutka, ale ma wiszace galezie, zastanawialam sie nawet, czy nie wsadzic jej do donicy
Przywiązuję do palika
Pomidory w szklarni kwitną, ale te w polu zmaltretowanie przymrozkami, chociaż nie padły zupełnie. Dlatego właśnie mam szklarnię, a na polu jak nie zaraza to deszczowe lato i choroby grzybowe... posadziłam na próbę, ale jak padną, to zwolni się miejsce na coś innego. Chociaż ub. sezon dla pomidorów był super.
jak już o warzywach to rośnie m.in.
pietruszka
marchew
koperek
buraczek, już oblegany przez mszyce
Witam się ładnie
jaki masz piękny bujny ogród -co prawda tylko obrazkowo przeleciałam ,ale to co zobaczyłam bardzo mi się podoba
kukliki niesamowite-te z ciemnymi łodyżkami najbardziej mi się spodobały -muszę sobie koniecznie taki kupić