Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystkiego po trochu 08:23, 21 kwi 2020

Do góry
Cudowny widok.

mirkaka napisał(a)
Piwonia majowa, mimo zimna już ma spore pąki

Bodziszki na suchym stanowisku dają sobie wspaniale radę,

Ja w tym roku zachwycam się epimediami i rozrzucam je po co bardziej suchych stanowiskach. Ale niektóre bodziszki też są mega wytrzymałe.

Szkoda hortensji. Zauważyłam u siebie, że duże znaczenie ma stanowisko. Trudno je znaleźć, pewnie i prądy zimnego powietrza bywają różne, ale na jednej rabacie u mnie pąki nie wymarzły kolejny rok. Tak bardzo chciałam powiększyć kolekcję ogrodówek, nic to. Deszczu życzę z całego serca
Ogród w remoncie 08:18, 21 kwi 2020

Do góry
A tak w ogóle to próbuję od jakiegoś czasu wymyślić coś co dam na tą frontową rabatę tam gdzie hortki a konkretnie coś w nogi hortkom.
Chcę przed hortkami zamiast rosnącej tam szałwi, która mnie wkurza w okresie bezkwiatowym, dać kocimiętkę. Miałabym trawnik otoczony prawie kocimiętką
Mniej więcej tak

Przypomnę od lewej za plamą pierwszą kocimiętki są carexy Gold band, pod śliwami między dereniami ciemierniki, carex montana, kulki bukszpanowe. Przy ogrodzeniu żywopłot z derenia Sibrica. Czerwona plama w okolicy brzóz to imperata Red Baron, za nim śmiałki. Białe hortki. I coś chcę między hortki żeby nie było tam gołej gleby, coś za kocimiętką. Może rzucicie jakieś pomysły?
Pszczelarnia 08:05, 21 kwi 2020

Do góry
Ale zaawansowane prace, chociaż jest ciepło? Ja pracuję w stroju zimowym w ogrodzie, taki ziąb.
Też gromadzę narcyze, wole je zdecydowanie bardziej od tulipanów.
Za dużo na nie amatorów.
Muszę zrobić fotkę mojego ulubionego, zapomniałabym.
Ten niżej w moim typie

Pszczelarnia napisał(a)
Te bardzo lubię

Łany tulipanów robią wrażenie!
Przerabianie ogródka pod swój gust 07:57, 21 kwi 2020

Do góry
Gosiek- dziekuje- praca byla, ale jaka satysfakcja. Teraz jest juz latwiej, bo i on starszy i nie taki narwany i bardziej skoncentrowany. Uwielbiam pracowac ze zwierzetami. Trening Eddiego sprawia mi duzo radosci.

Eddie podczas tropienia Podczas spacerow nie moze ciagnac na smyczy, ma isc na luznej, tak podczas mantrainling jest to dozwolone. A dlaczego?Bo pies jest jak w transie, on najchetniej by biegl i ledwo za nim mozna nadazyc.

Tu sa dwa psy

Wymarzony sielankowy ogród..... 07:57, 21 kwi 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)

Piękne masz te tulipanki .
Szafirki też ślicznie się prezentują. Ja chyba ich muszę dokupić.bo jak ich więcej, to ładniej wyglądają.
A ziemniaczki i ja już posadziłam
Różaneczniki - choroby i szkodniki 07:43, 21 kwi 2020

Do góry
Co moze byc przyczyna lisci staja sie rdzawe, maja jakby szarawy nalot? Obok jest inny rh i jest zrdowy. Sa to nowe nabytki, posadzone w miejscu gdzie jest więcej słońca, ale mają non stop dostęp do wody. Reszta bez żadnych objawów chorobowych.

Dodam że nie są to moje jedyne rh.
Ptasi gaj 07:25, 21 kwi 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiaj też działałam trzeba wykorzystać dosyć dobrą pogodę.

Trawy jakby zastrajkowały. Jak je przycinalam prawie miesiąc temu W środku były zielone teraz suche jeże.

Olbrzymi kwiat doniczkowy jak co roku nie zawodzi

Wypielęgnowałam Elu ogród na maxa.
Już widzę polewasz pełną parą.
U mnie też sucho.Trochę na rabatach też podlałam.Ale nie dużo.
Deszczu bardzo potrzeba , oj bardzo.
Kwiatuszki w roślince domowej bardzo ładne

Szmaragdowy Zakątek 07:23, 21 kwi 2020

Do góry
Na działce kwitną szafirki....znalazłam nawet białego (dokładnie jedną sztukę)

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:21, 21 kwi 2020

Do góry

Już zaczynają spektakl.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:16, 21 kwi 2020

Do góry
zawitka napisał(a)

Tak podniosły się i cczekam na kwiaty z utęsknieniem .kupiłam mieczyki tanio mają już korzenie i szkoda mi ich więc jako ryzykantka wsadziłam je .Zobaczymy jak bedzie?????

Takie były w 2018 roku.

Piękne tulipanki.
U mnie jakoś skąpią w kwitnieniu.
Ja mieczyki też już poosadzam
Pozdrawiam cieplutko
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:11, 21 kwi 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

U mnie tulipany w tym roku nie za bardzo co chwilę podmrażane. Co się podniosą to za 2 dni znowu przymrozek. Jeszcze nigdy nie miałam tak niskich tulipanów. Van ejki różowe piękne tulipany w tym roku kolor wyblakły muśnięty przymrozkiem.
Na dodatek mam dużo zagryzionych przez nornice co przyjadę to wyciągam zielone liście bez cebul. Posadziłam w rzędy i teraz mam. Trzeba tylko w koszach.

Zawitka pamiętaj o chryzantemach dla mnie. Rozsadz jak będziesz mogła do donic. Jak czas będzie sprzyjający to przyjade. Hania mówiła o jezowkach dla ciebie to odbiorę od niej i przywiozę. Jeszcze dla mnie nie przyjechały to czekam.

Pozdrawiam życzę zdrowia.

Oj jak dobrze ze mi przypomniałaś o chryzantemach muszę je wwyciągnąc spod płota na słoneczko żeby poszły do góry Dobrze zaraz kartki przygotuję bo jeszcze ktoś chciał muszę sprawdzić.Przygotuję ci wszystkie co mam . Tulipy masz rację tylko w koszch albo w doniczkach bo znikają cebule.Nie martw się jeżówki może ja zgwałcę córkę to ze mną pojedzie ale jak będę zdrowa bo nerwica mi nie daje spokoju zaatakowała mi serce i skacze kiedy i jak chce a ja wtedy jestem ledwie żywa.Pozdrawiam "d"d Zobacz ja też takie mam korzeń i kwiat."d"d
Za drzwiami do ogrodu... 07:11, 21 kwi 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Mam nadzieję, że w sezonie uda mi się zobaczyć Twoje rewolucje
Mi też brakuje odwiedzin i spotkań. Dobrze, że jest co robić w ogrodzie. Choć ostatnio jakoś ciężko mi się zmobilizować. Ale wzięłam się w końcu za uporządkowanie nasadzeń w okrągłej rabacie. Wykopałam wszystko. Szczególnie zależało mi aby wyciągnąć wszystkie cebulowe, które zapadły się nawet po 30 cm w głąb ziemi(to chyba sprawka kretów)i rosły same liście.
Domieszałam dwie taczki ziemi popieczarkowej. Zaczynąjąc od brzegu rabaty posadziłąm żurawki, potem wkoło szafirki,potem hiacynty pogrupowane w kępki kolorami między jakieś rozplenice najmniejsze ( od Agapant), a po mniejszym łuku seslerię -tymczasem(bo miałam i ona już zielona ), a rozplenic jeszcze nie widać
Jak rozplenice się rozrosną, to seslerie pewnie stamtąd wylecą. A w zamian dam coś innego na pośrednie piętro. Pomiędzy trawy nawciskałam czosnków.Na samym środku w koło podestu z donicą będą rosły krwiściągi( dopiero zamówione), teraz kwitną tam stokrotki.
Na razie rabata wygląda może gorzej niż wcześniej, bo szafirki i hiacynty leżą plackiem po przesadzeniu. Uznałam, że dla cebulek chyba lepiej zostawić jeszcze liście, ale nie wiem czy może łatwiej przyjęłyby się z obciętymi?
Mam nadzieję, że w sezonie będzie lepiej i kolejnej wiosny
Tak było:

Tu w trakcie rewolucji:

Teraz tak, jeszcze tylko muszę wysypać korą:

No pracusiu, widzę dużo pracy wykonałaś.
Ach te przemeblowania.
Ja też troszkę takowych poczyniłam. aż wczoraj chodzić na wieczór nie mogłam.
Hiacynty śmiało możesz przyciąć.
Mi też brakuje spotkań na żywo, pogawędek.
Ale cóż przetrwamy jeszcze trochę .
Widoczki z ogrodu jak zawsze bardzo ładne .
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 06:58, 21 kwi 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Ciągle mam nowe...teraz sad czereśniowy podziwiam
zaporzyczony krajobraz mam

taką zimę wiosną uwielbiam

Sąsiad już nie żyjący piękny sad czereśniowy po sobie zostawił, teraz
wykarmia on wszystkie ptaki w okolicy

Piękne widoczki teraz masz.A czeresienki też masz później ??
a ten czerwonawy , duży klon , co to za odmiana ??
Ogród bez reguł 06:56, 21 kwi 2020

Do góry
Nie będę się dołować.

A w oczekiwaniu na kwiatki układam sobie...

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:45, 21 kwi 2020

Do góry
to jeszcze ku pamięci niektóre świąteczne dekoracje domowe

Dekoracje może nie najwyższych lotów, ale w tych trudnych czasach z tego co miałam pod ręką na szybko sklecone, aby choć trochę zająć myśli i stworzyć namiastkę normalności
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:39, 21 kwi 2020

Do góry
Niestety tulipany jeszcze były w pąkach... więc trochę oszustwa
a i zamiast wianka przy drzwiach
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:33, 21 kwi 2020

Do góry
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:22, 21 kwi 2020

Do góry
tuż przed samymi Świętami rozkwitły jak na zamówienie śnieżniki
i wraz z bratkami zdobiły wejście

W roli doniczek wystapiły nawet ysłużone już pojemniki na herbatę i kawę
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:13, 21 kwi 2020

Do góry
i fiołków multum to tu, to tam się pojawiło i dobrze po zapach chyba najpiekniejszy na świecie

i zawilce gajowe skądś do mnie przywędrowały

Śliczne są... ale obawiam się czy nie rozejdą się po całym ogrodzie
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:07, 21 kwi 2020

Do góry
I takie cudeńko zakwitło. Przylaszczka - wsadzona jako maleńka sadzonka chyba 2-3 lata temu - nie kwitła, więc spisana na straty... a tu proszę

Oby się chciała wysiać
I druga niespodzianka - zawilec grecki. Też wsadzony 2-3 lata temu - nie kwitł a teraz drugi tydzień taki niebieściutkim bukiecikiem czaruje

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies