Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby klonów, klon - Acer 08:11, 21 sty 2020

Do góry
soldi napisał(a)
Dzień dobry!

Proszę Was o poradę jak podejść do tematu białego nalotu na pniach iglaków. Zainfekowane są drzewa rosnące w przedniej części ogrodu, na pozostałych na razie nic nie widać. Co ważne – bo może ważne – 2 lata temu w odległości ok 10 metrów od zagajnika iglaków wsadziliśmy klony, których liście pokrywały się podobnym nalotem. Są w miarę systematycznie pryskane środkiem na mszyce i mączniaka, ale efekty są powiedzmy sobie średnie. Widać nawroty na liściach klonów. Nalot na drzewach zauważyliśmy dopiero teraz.
Czy na iglakach i klonach to może być to samo?
Czy mogliśmy przynieść na klonach jakąś chorobę?
Czym ratować drzewa? Zależy nam na iglakach bo są frontem odgradzającym od drogi. Klony możemy poświęcić na rzecz innych drzew jeśli mają być źródłem chorób.

Będę wdzięczny za Wasze wsparcie.
Pozdrawiam,
Wojtek
Choroby i szkodniki iglaków 08:10, 21 sty 2020

Do góry
soldi napisał(a)
Dzień dobry!

Proszę Was o poradę jak podejść do tematu białego nalotu na pniach iglaków. Zainfekowane są drzewa rosnące w przedniej części ogrodu, na pozostałych na razie nic nie widać. Co ważne – bo może ważne – 2 lata temu w odległości ok 10 metrów od zagajnika iglaków wsadziliśmy klony, których liście pokrywały się podobnym nalotem. Są w miarę systematycznie pryskane środkiem na mszyce i mączniaka, ale efekty są powiedzmy sobie średnie. Widać nawroty na liściach klonów. Nalot na drzewach zauważyliśmy dopiero teraz.
Czy na iglakach i klonach to może być to samo?
Czy mogliśmy przynieść na klonach jakąś chorobę?
Czym ratować drzewa? Zależy nam na iglakach bo są frontem odgradzającym od drogi. Klony możemy poświęcić na rzecz innych drzew jeśli mają być źródłem chorób.

Będę wdzięczny za Wasze wsparcie.
Pozdrawiam,
Wojtek

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 08:06, 21 sty 2020

Do góry
thestylowana napisał(a)
Witajcie,

troszkę jestem zdezorientowana w temacie szkodników sosny, czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na właściwy kierunek? Co to takiego i czym potraktować?

Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 07:56, 21 sty 2020

Do góry
Niepokoi mnie pęknięcie i taka plama ciemniejsza na pniu buka posadzonego w zeszłym roku co robić ?

Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 07:50, 21 sty 2020

Do góry
strzelec52 napisał(a)
Mam takich 40 sztuk. Rosną u mnie już 2 lata. Gdy sadziłem to myślałem, że to cudo. Niestety ciągle coś im dolega. Większość ma już ok. 1,5 m a sadziłem takie ok. 60-70 cm. Gleba słaba, ale dbałem o nie. Ściółkowanie, nawóz w drugim roku. Najpierw zamierały mi całe pojedyncze gałęzie. Wycinałem, pryskałem topsinem, później dałem mikoryzę. Jesienią myślałem, że już będzie dobrze, suchych końcówek już prawie nie było. Niestety w trakcie zimy zaczęło ich przybywać. Nie wygląda to strasznie, ale nie tego oczekiwałem. Generalnie z daleka rośliny wyglądają dobrze, ale z bliska już nie za bardzo.

Jakie macie doświadczenia z tym Spartanem?

Pytam bo nie chcę walczyć nadaremno. Jeśli posadzenie tego to błąd to wolę to naprawić wcześniej. Mam obok 20 sztuk Thuja Plicata Atrovirens i rośnie ładnie. Jeśli ten Spratan taki chorowity to niestety pójdzie pod nóż. Zastąpię go grabami kolumnowymi lub tą Atrovirens albo inną Plicatą.

Co o tym myślicie? Z góry dziękuję za sugestie.

Choroby i szkodniki roślin domowych, błędy w uprawie 07:43, 21 sty 2020

Do góry

Witam, czy ktoś wie co dolega mojej palmie? Liście mają plamki od dołu, część brazowieje... Co to i czym to leczyć?

Choroby i szkodniki roślin domowych, błędy w uprawie 07:43, 21 sty 2020

Do góry
Dama_Kier34 napisał(a)
Witam, moją sąsiadką jest przemiła starsza Pani, której mieszkanie tonie w kwiatach. Jeden z nich "zachorował" i wspólnie szukamy informacji, aby przywrócić do go zdrówka. Czy jest to możliwe, a jeśli tak ... to jak roślinkę "wyleczyć" ?
Właścicielka posiada kwiat od ponad roku. Półtora tygodnia temu na liściach pojawił się ten nieprzyjemny biały nalot. Co robić?
Z góry serdecznie dziękujemy za pomoc.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/49/491447/thumb_original.jpg
Choroby i szkodniki jabłoni, jabłoń - Malus 07:39, 21 sty 2020

Do góry
s0pel napisał(a)
Witam wszystkich bardzo serdecznie, mam u siebie na podwórku jedną jedyną jabłonkę (wiek ok.40lat), która zresztą była zaniedbywana przez wiele lat. W tym roku dokonałem u niej cięcia przerzedzającego koronę. Ale zauważyłem na pniu drzewa wiele pęknięć i ubytków oraz, że kora jakby się łuszczyła (widać to na 3 zdjęciu). Wszystkie te rzeczy występują do ok. 200cm od ziemi. Czy to efekt pęknięć mrozowych czy objaw jakiejś choroby? Wystarczy rany i ubytki kory zasmarować funabenem?
Planuję w grudniu pobielić drzewko tylko do jakiej wysokości to zrobić?
Mam tez pytanie, co zrobić z źle wyciętą gałęzią (4 zdjęcie)widać, że rana zarasta, ale woda zbiera się w tej ranie i zaczyna próchnieć powoli.
Z góry dziękuję za pomoc.
Sezon 2017 u Hanusi 07:20, 21 sty 2020

Do góry
W nawiązaniu do poprzedniego wpisu:

Upływ i przepływ czasu zawsze odzwierciedlają nasze dzieci i wnuki. A że dziś Święto Babć i Dziadków, życzę naszym dzieciom i wnukom wszelkiego dobrobytu, spokoju w rodzinach, i powodzenia w świecie.
To są moi dziadkowie: Jan i Wacław

W kamiennym kręgu od początku 07:18, 21 sty 2020

Do góry
GorAna napisał(a)
Styczniowe wieści z ogrodu.....czyżby zima o nas zapomniała?

pogoda jak wczesno wiosenna ja nie narzekam oby tylko nie przyszły teraz mrozy, bo szkoda roslinek, ale jakby tak było do końca "zimy" dla mnie super
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 07:05, 21 sty 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Sufity prawie skończone.

Wow jakie ściany, jakie płytki kładziesz w łazienkach?
Pytam, bo po 15 latach spełniam marzenie o skończonym domu i robię łazienki na poddaszu?
Zastanawiam się nad płytkami Tacoma i Batista Steel z CERRADU?
W kamiennym kręgu od początku 22:53, 20 sty 2020

Do góry
Stado żurawi coraz większe, a one coraz bliżej budynków pasą się na pszenicy sąsiada.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:53, 20 sty 2020

Do góry
W 2007 roku na terenie ogrodu stworzono centrum edukacyjne The Core promujące ochronę środowiska. Pokazuje relacje między roślinami a środowiskiem, ze szczególnym naciskiem na ekologię i ochronę środowiska. Można dowiedzieć się, jak tworzy się korki do butelek, jak powstaje guma do żucia, czekolada czy kakao.
W salach multimedialnych organizowane są wykłady, wystawy i koncerty dla dzieci i młodzieży. Lekcje przyrody kładą ogromny nacisk na ekologię i ochronę środowiska.
Ekologia na wesoło.

Przed wejściem do szklarni stoi WEEEman, monstrualny robot, stworzony z 3,3 ton odpadów elektrycznych i elektronicznych. To tyle, ile człowiek w tym kraju średnio w życiu wyrzuca. Robot na ramionach ma kuchenkę mikrofalową, a zęby zrobiono z komputerowych myszek.

Koniec.
W kamiennym kręgu od początku 22:51, 20 sty 2020

Do góry
Styczniowe wieści z ogrodu.....czyżby zima o nas zapomniała?

Przerwa na kawę... 22:47, 20 sty 2020

Do góry
Derenie są bardzo urokliwe i w ciągu lata i zimą. Trzeba tylko o cięciu pamiętać bo one ładniej młode gałązki wybarwiają.

Przyznam się wam do czegoś. Mam ostatnio ogrodowe ADHD - tam nie mam co robić bo za zimno to w domu szukam różnego rodzaju robót. Odnawiam pokoje i meble. No i robię wianki. Chyba muszę je jakoś na prezenty rozdawać bo w ciągu tygodnia zrobiłam 3 sztuki a materiału mam jeszcze na min. 2. Rozebrałam kupne wianki i przerabiam. Oto co mi z tego wychodzi.

Wersja na wiosnę

I już wielkanocny z jajeczkami. Do niego chcę dorobić stroik w formie jajka ze sznurka konopnego.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:46, 20 sty 2020

Do góry
Jest wiele ciekawie zaaranżowanych miejsc dla każdego w różnym wieku - niestety nie mam więcej zdjęć.

Gigantyczna pszczoła. Za żywopłotem stoją ule z prawdziwymi pszczołami.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:40, 20 sty 2020

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:38, 20 sty 2020

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:35, 20 sty 2020

Do góry
Trzecia strefa to biom zewnętrzny którego część ekspozycji umieszczona została na świeżym powietrzu i porośnięta jest roślinnością typową dla Kornwalii.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:26, 20 sty 2020

Do góry
W największej szklarni o długości 200 i szerokości 100 metrów został stworzony sztuczny wodospad.

Przebywając tam ma się wrażenie przebywania w naturalnym środowisku. Temperatura dochodzi do 35°C. Jest tu bardzo gorąco i parno. Wilgotność 90% w dzień i 60% w nocy. W największej szklarni utworzono platformę widokową pod samym dachem nad koronami drzew, do której trzeba się wspiąć po schodach na wysokość 50 m. W tych warunkach to nie lada wyczyn tym bardziej, że temperatura na górze może przekraczać 40 stopni. Można tam przebywać tylko chwilę i odwiedzenie tego miejsca jest odradzane osobą z problemami zdrowotnymi. Butelka wody do picia obowiązkowa.

Kolejna strefa ma 135 m długości i zajmuje powierzchnię 0,6 hektara. Utrzymywana jest w nim temperatura pomiędzy 15°C a 25°C w lecie i 10°C w zimie. Zgromadzono tu roślinność śródziemnomorską, a także liczne rośliny z Ameryki Południowej i Kalifornii.
Tu niestety mogę pokazać tylko jedno zdjęcie, ale uwierzcie byłoby co pokazywać. Ale widok moich dzieci naśladujących kształty np. kaktusów nie przeszły cenzury
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies