Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:29, 08 wrz 2020

Do góry
Dobrze wiedzieć Dzięki, Magda!

Szałwia wyrosła na 2,5 metra? Tego nie przewidziałam buahahahaa
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 00:10, 08 wrz 2020

Do góry

Szałwia o której rozmawialiśmy hihi
Chyba przezimuje???

Karola wydaje mi sie że ona może nie przezimować , nie chcę Cię straszyć. Ona jest chyba podobna do Amistat, nie wiem czy to nie jest love and wisches podobna jest do niej.Mam taką samą ale oczywiście w sklepie nie była podana odmiana ale dopiero w tym roku więc nie wiem jak z zimowaniem. Ale jest piekna. Karola podziwiam Cię za całokształt
Przerwa na kawę... 22:13, 07 wrz 2020

Do góry
Szałwia jednoroczna. Może być Amistad ale głowy nie dam. Lokalnie kupiłam przez przypadek. Tę i taka w ciemnym różu
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 13:17, 07 wrz 2020

Do góry
Odchwaściłam wczoraj nową rabatę, od razu lepiej

Przodem dosadzę rozchodniki i stipę, a z tyłu będzie wernonia, sadźce i werbena. Stąd na całym pasie od płotu leży włóknina.

Niesamowite jak sieweczki od Again urosły! Mam jeszcze taką werbenę na innej rabacie, dosadzę

Szałwia o której rozmawialiśmy hihi
Chyba przezimuje???

Nowe Miłki okazałe

Podzielony arcydzięgiel też ma się dobrze

Też ubiegłoroczne arcydzięgle przekwitają, liście im zaschly zupełnie, rozumiem że padną? Liczę że jakieś nasiona zawiązały, inaczej to szkoda kasy rok czekania na kwiatki a całość za chwilę trup... Hmmmm
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 12:18, 02 wrz 2020

Do góry
UlaB napisał(a)

My dajemy bezzbożową z warzywami, chociaz w skladzie widze troche gryki wiec to chyba nie do konca takie bezzbozowe. Przeczytalam duzo skladow zanim cos wybralam i pewnie za jakis czas dostanie inną, ale nie chce za duzo lombinowac zeby nie bylo problemow zoladkowych. Wydaje sie ze ta karma jej sluzy. Taki sklad:
mieso jagniece suszone 35%, proteiny jagniece 20%, żółty groszek, tluszcz z kurczaka (tego nie chcialam no ale jest), ciecierzyca, olej lniany 3%, olej z lososia 3%, gryka, suszone jablka, jagody, drozdze, algi, inulina, skorupki jajek, wyciąg z chrząstek, ziola(rozmaryn, kurkuma itd), yucca schidigera, skorupki skorupiakow, rumianek, goździki, szałwia.
Chyba nic nie pominelam - ostatnio zaczely mi sie zamazywac male literki
Jajko jadla gotowane - surowego jeszcze jej nie dawalam. To szczeniak, moj pierwszy - boje sie Dostaje tez suszoną nóżke jagnięcą lub sarnią i suszone uszy królicze. Wszystko z umiarem pije wg mnie sporo - zauwazylam, ze gdy stracila pierwse zęby i jadla tylko mokrą to piła znacznie mniej. Karme mokrą dla szczeniaka jest u nas dosyc trudno kupic - je 2 rodzaje - wszystko typu monoprotein (jagniecina lub indyk) z minimum 70 % miesa, niecale 30% rosol z tego samego typu miesa, mineraly, olej i skorupka. Wydaje mi sie, ze zadna z tych karm nie jest zła, ale jak pisalam nie mam doswiadczenia. Niestety jego brak powodujeze nie mam pewnosci czy potrafilabym dobrze zbilansowac jej dietę gotujac samodzielnie. Moze z czasem nabiore pewnosci To mała rasa.

Dla psiarzy na temat żywienia ciekawa dyskusja
https://www.owczarek.pl/forum/index.php?topic=26749.0
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:02, 02 wrz 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Karma karmie nie rowna, ale nawet najlepsza jest....sucha. A duzo psow pije za malo i potem sa problemy z nerkami. Poza tym pies to miesozerca, jak kot- a na poczatku skladu wielu karm jest zboze. Nawet te bezbozzowe maja czesto mnostwo dodatkow. Suszone mieso jak najbardziej ok moj tez uwielbia. Ale od poczatku dostaje tez kosci, miecho,plus wapn, algi, oleje, tran,owoce i warzywa.Mieso do barfa kupuje sie albo normalnie, dodaje dodatki, porciuje i zamraza, albo rozmraza samo mieso, dodaje dodatki i podaje. Mi tak jakos lepiej, choc czasem robie na zapas. Z puszek moim zdaniem dobre sa karmy petfit.Jajka calego na surowo nie mozna podawac, tylko zoltko. Surowe bialko moze zaburza przyswajanie skladnikow pokarmowych psa. Jezeli cale jajko to bialko ugotowane.

My dajemy bezzbożową z warzywami, chociaz w skladzie widze troche gryki wiec to chyba nie do konca takie bezzbozowe. Przeczytalam duzo skladow zanim cos wybralam i pewnie za jakis czas dostanie inną, ale nie chce za duzo lombinowac zeby nie bylo problemow zoladkowych. Wydaje sie ze ta karma jej sluzy. Taki sklad:
mieso jagniece suszone 35%, proteiny jagniece 20%, żółty groszek, tluszcz z kurczaka (tego nie chcialam no ale jest), ciecierzyca, olej lniany 3%, olej z lososia 3%, gryka, suszone jablka, jagody, drozdze, algi, inulina, skorupki jajek, wyciąg z chrząstek, ziola(rozmaryn, kurkuma itd), yucca schidigera, skorupki skorupiakow, rumianek, goździki, szałwia.
Chyba nic nie pominelam - ostatnio zaczely mi sie zamazywac male literki
Jajko jadla gotowane - surowego jeszcze jej nie dawalam. To szczeniak, moj pierwszy - boje sie Dostaje tez suszoną nóżke jagnięcą lub sarnią i suszone uszy królicze. Wszystko z umiarem pije wg mnie sporo - zauwazylam, ze gdy stracila pierwse zęby i jadla tylko mokrą to piła znacznie mniej. Karme mokrą dla szczeniaka jest u nas dosyc trudno kupic - je 2 rodzaje - wszystko typu monoprotein (jagniecina lub indyk) z minimum 70 % miesa, niecale 30% rosol z tego samego typu miesa, mineraly, olej i skorupka. Wydaje mi sie, ze zadna z tych karm nie jest zła, ale jak pisalam nie mam doswiadczenia. Niestety jego brak powodujeze nie mam pewnosci czy potrafilabym dobrze zbilansowac jej dietę gotujac samodzielnie. Moze z czasem nabiore pewnosci To mała rasa.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 11:09, 01 wrz 2020

Do góry
Małe zakupy, szałwia caradonna, perowskie, drakiew kaukaska perfecta alba i bodziszek czerwony max frei.
W ogródku emerytki 23:12, 31 sie 2020

Do góry
To ponoć jest zawilec majowy, a wypuścił jakieś śmieszne kwiatki i to teraz.
Szałwia Caradonna jako jedyna po ścięciu zakwitła, ale marnie

Szczaw krwisty z mojego wysiewu.

Rozchodniki.
Pszczelarnia 18:59, 31 sie 2020

Do góry
Gaura i szałwia to dobre towarzystwo.

Ogród bez reguł 12:29, 31 sie 2020

Do góry
Kawa napisał(a)
Galgasiu ale u Ciebie ładnie
ta szałwia i te cherry brandy to piekne są
ta rudbekia juz dawno za mną chodzi ale już nie mam miejsca
Kami, dziękuję Ci bardzo
Ja mam jeszcze w planach jedną rabatę do zrobienia, więc już rezerwuję miejsce dla rudbekii A potem to już tylko tetrisiki
Ogród bez reguł 11:20, 31 sie 2020

Do góry
Galgasiu ale u Ciebie ładnie
ta szałwia i te cherry brandy to piekne są
ta rudbekia juz dawno za mną chodzi ale już nie mam miejsca
Osiedlowy ogródek 11:17, 31 sie 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)
Ta z Madery ma już albo dopiero pąki kwiatowe.
Myślałam, że to szałwia błyszcząca ale jednak nie.
Poszukam czy mam jej zdjęcia jak kwitła, może rozpoznasz.
Nasionka też mam, to dostaniesz

Pokaż, bo jestem bardzo ciekawa!
Osiedlowy ogródek 11:08, 31 sie 2020

Do góry
Ta z Madery ma już albo dopiero pąki kwiatowe.
Myślałam, że to szałwia błyszcząca ale jednak nie.
Poszukam czy mam jej zdjęcia jak kwitła, może rozpoznasz.
Nasionka też mam, to dostaniesz
Osiedlowy ogródek 10:59, 31 sie 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)
Viola, nie wiem jak rozpoznasz po doniczce bo to zwykła 3l.
Ta szałwia na zdjęciu po lewej.
Po prawej wysiana z nasion fioletowa błyszcząca. Bardzo podobne liście tylko jaśniejsze, dopiero będzie kwitła. Zebrałam nasiona na Maderze, tam była dość wysoka ale myślałam że przez ich łagodny całoroczny klimat.

Nie mam pojęcia jaka to odmiana. Pytałam o doniczkę, bo myślałam, że poznam firmę ale w tym przypadku nic mi to nie mówi. Ciekawe czy zdąży zakwitnąć. A ta z Madery kwitła w tym sezonie? Mi z nasion szałwii meksykańskiej nic nie wyszło. Pomidorki są pyszne! Wielkie dzięki!
Dębowe zakątki 20:36, 30 sie 2020

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Aniu, szałwia istotnie bardzo urodziwa i dorodna. Jaka to odmiana?

Eukomisy wdzięczą się z tymi swoimi kokardkami, palemkami na czubkach.
Nie znałam ich wcześniej, dopiero teraz u Ciebie.

Bardzo ładna ta niebieska szałwia. K
Jak ją kupiłam w maju na ryneczku tak cały czas non-stop kwitnie.
Nie wiem co to za odmiana.
Ekumisy mam już 7 lat.Ładne oryginalne roślinki.
Po przymrozkach cebule wykopuję i razem z dalami idą do piwniczki.
A na wiosnę do ogrodu.

Salvia - szałwia 20:24, 30 sie 2020

Do góry
Na szałwiach się nie znam.
Może ktoś wie co to za szałwia.
Ponoć jednoręczna. Kupiłam 2 sadzonki w maju na ryneczku.
Kwitnie cały czasy.Bardzo obficie.
Może ktoś rozpozna co to za odmian ?

Dębowe zakątki 00:57, 29 sie 2020

Do góry
Aniu, szałwia istotnie bardzo urodziwa i dorodna. Jaka to odmiana?

Eukomisy wdzięczą się z tymi swoimi kokardkami, palemkami na czubkach.
Nie znałam ich wcześniej, dopiero teraz u Ciebie.
Dębowe zakątki 22:26, 28 sie 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Aniu

Nie chciałam powtarzać obrazów z hostami, żebyś ty wiedziała jak ja ich kiedyś nie lubiła. Od zeszłego roku kupuje. Już ich mam dosyć sporo pojedynczych sztuku. Nie daleko mnie jest szkółka z hostami i w ich uprawie się specjalizują.

wiosna będę wysadzała hosty z lasku w inne miejsce kawałek dalej. Bardzo zaczął się panoszyć bluszcz zimozielony. Zagłusza hosty nie wiem co będzie z rododendronami, ale tak dalej być nie może. Mam jako taka orientację w wysokości host i trzeba ich wzrostem w grupie posadzić

Pozdrawiam Aniu

Nie każdy musi lubić wszystkie rośliny.
Ja kiedyś traw nie lubiłam.W ogóle nie zwracałam na nie uwagi.
A teraz już mi się podobają i chce mi się rożnych i różnych miejscach .
Oh to może masz blisko szkółkę Ogrody o zielonych progach ??
Ja od nich sporo host kupowałam. I nie tylko host.Oczywiście wszystko internetowo.

Cudna szałwia

Eukomisy pięknieją
Między polem, a lasem. 23:15, 26 sie 2020

Do góry
Coś nasmarowałam, choć mój 7-letni syn zrobiłby pewnie to lepiej. Ja niestety nie umiem.

Strona wschodnia. Koło ma 11m średnicy. Krzyżyki to drzewa. Chcę sumaki (wiem, wiem). Przed ławką będzie ścieżka z płyt. Od zewnątrz po okręgu sesleria jesienna, potem jeżówka southern belle, potem znowu sesleria i najbliżej środka szałwia.

Hortensjowo 21:04, 26 sie 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Helen, u Magdy pytałaś o żółte rudbekie- u mnie rosną na jednej rabacie z:
W sumie 3 sztuki rudbekii
4 jeżówki virgin
3 perovskie
Do tego drzewax3, stipa,turzyca bronzita,szlawia i tuje Danica i żywopłot z cisa.
Jak dla mnie pasuje to połączenie, taka świeża jest ta rabata
tylko za rok muszę więcej porządku zrobić na tej rabacie, która początkowo była tylko przechowalnikiem

Wiesz, mam posadzone w podobnym towarzystwie. Brakuje perowskich, szałwii i tui danica. Szałwia caradonna dojdzie w przyszłym roku a perowskie może jeszcze dokupię, one są super Aha, turzycą u mnie to bronze form
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies